Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONTMV

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
TMV

Description:
muni teorie a metodika

Author:
omar2
(Other tests from this author)

Creation Date:
28/05/2020

Category:
University

Number of questions: 79
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Proces, při kterém se jedinec stává jedinečnou osobností se označuje jako: Socializace Individualizace Sapientace Humanizace.
Hra, při které žáci přebírají určitou sociální roli a na základě svých zkušeností se snaží vytvořit nejtypičtější chování dané postavy se nazývá: Alterace Hra v situaci Simulace Charakterizace.
Co patří mezi základní kompetence třídního učitele: Kompetence hudební Kompetence mediální Kompetence výtvarná Kompetence komunikační.
Která z disciplín speciální pedagogiky se zabývá poruchami chování? oftalmologie etopedie surdopedie logopedie.
který člen nepatří do základní rodiny: otec dcera babička syn.
učitel diskutuje se žáky na téma, jak by se měl chovat žák k učiteli, učitel k žákovi a žáci k sobě navzájem. Žáci přitom sami formulují zásady, kterými by se toto chování mělo řídit. Nejdůležitější zásady sepíší. Tento seznam se nazývá: charta třídy školní řád řád třídy třídní ústava.
projekt zabývající se podporou zdraví na českých školách se nazývá: výchova ke zdraví zdravotní škola škola se zdravotní průpravou zdravá škola.
hlavní podmínka účinnosti situačně pojaté výchovy spočívá v tom, že: jedinec nespojuje své jáství a vnější významností situace situace je pro jedince nedůvěryhodná jedinec spojuje své jáství a významností situace situace je pro jedince snadná.
Autorita, která je vynucená, mocenská a direktivní se označuje jako: Neformální Formální Osobní Přirozená.
v čem spočívá humanizující způsob výchovy k hodnotám: hodnoty se nedají předávat priorita v lidství před ostatními hodnotami hodnoty jsou podávány jako jednoznačné a nutně přijímané základní hodnota je svoboda individua .
který z následujících znaků nepatří mezi znaky tzv. otevřeného vyučování? Je ustanoven týdenní plán práce a úkolů, který se má splnit Celý prostor třídy se stává volným učebním prostorem Nebere se zřetel na různé učební styly žáků Je možný volný pohyb po třídě.
Zdravá škola je: alternativní škola odborná zdravotnická škola projekt, který se postupně dostává do prostředí škol v ČR projekt, ke kterému se hlásí většina škol v ČR.
Jestli učitel vytváří hry a situace jejichž smyslem je zábava v kombinaci s poznáním (získáním nové informace) pak říkáme, že se jedná o aktivity a hry, které označujeme pojmem: Biotainment Enterntainment Infotainment Edutainment.
Pravidla ve hře jsou důležitá z několika důvodů: vyberte nesprávné tvrzení Popisují chování jednotlivých postav, které mají často svoji „roli“ Umožňují pouze takové chování, které je v reálném světě vždy žádoucí a mravné Vytváří fyzické nebo psychické překážky, které je třeba překonávat Někdy umožňují projev takového chování, které by v reálném světě bylo považování za nemravné nebo krajně nežádoucí.
Žákovskou rezistenci definujeme jako: Přizpůsobení se převažujícím či dominantním názorům, požadavkům, normám skupiny či společnosti, v níž člověk žije, a potlačení projevů vlastních Oddělování, odlučování či vylučování jednotlivých žáků či skupin žáků Rozlišování žáků na základě příslušnosti k nějaké obecné skupině bez ohledu na schopnosti konkrétního jedince Opoziční akt k němu, s čím jedinec nebo skupina nesouhlasí.
Jako jedna z příčin žákovské rezistence ve škole není uváděna: Snaha o zachování minoritní identity žáků Reprodukce sociálních nerovnosti ve škole Odlišnost sociokulturního prostředí učitele a žáků Lenost žáků.
Zdánlivé přijetí školních norem žáky, jichž však žáci využívají k naplňování vlastních cílů (např. žáci vyžadují další výklad učitele z důvodu, aby odvrátili hrozící zkoušení) Woods označuje jako: Nesmiřitelnosti Rebelii Konformitu Kolonizaci.
Vizuální gramotnost využíváme v případě, že analyzujeme: Zprávy ze sociální sítě jako zdroj informací Věrohodnost nabízených textových sdělení Vliv uměleckého díla na edukanta Průnik obrazu do mediálního sdělení.
Allport (1954) stanovil 5 stupňů vývoje etnických předsudků. Vyberte položku, která do uvedeného výčtu nepatří: Vyhlazování Vzdělávání a indoktrinace Očerňování a izolace Diskriminace a tělesné napadání.
Jestliže dojde k zafixování určitého vztahu k okolnímu světu (lidem, hodnotám, věcem apod.) a to bez ohledu na jeho reálnou znalost, např. jen podle toho zda-li se nám líbí nebo nelíbí, na základě toho jakou emoci v nás vyvolá a podobně, pak mluvíme o vytvoření Předtuchy Předsudku Apatie Postoje.
Mezi základní pojmy Marie Montessori nepatří: Absorbující duch Školní společenství Ruka je nástrojem ducha Polarizace pozornosti.
Cílem divadla utlačovaných je: Podpořit porozumění společenským příčinám a následkům útlaku, ikdyž se na první dojem mohou zdát jako individuální problém Kritizovat realitu Zaměřit se na řešení individuálního problému člověka Ztvárnit realitu.
Axiologie se ve své podstatě zabývá: Aktivizací sociálně znevýhodněných skupin Socializací jedince Komunikací ve výchově Výchovou k hodnotám.
Mezi duševní hodnoty podle Kučerové neřadíme: Lidskou osobnost Hledání smyslu života Komunikaci Sebereflexi.
Sociální znevýhodnění vymezuje školský zákon č. 561/2004 Sb. Takto: Zákon považuje za soc. znevýhodněné osoby, které dosahují nižších příjmů, než je celostátní průměr Jedná se o rodiny a žáky, kteří dosahují příliš vysokého vzdělání Rodinné prostředí se sociálně-kulturním postavením Aktuálně školský zákon sociální znevýhodnění nevymezuje.
Definici: „učební obsahy, které by měl žák za určité období zpracovat, zvládnout nebo se v nich jinak orientovat“ odpovídá pojem: Epocha Polarizace pozornosti Elipsa Pensum.
Pojmy „antroposofie, epocha a eurytmie“ jsou svázány s: Daltonským plánem Montessori pedagogikou Moderní pracovní školou Celestina Freineta Waldorfskou pedagogikou.
Základním principem reformní pedagogiky není: Princip pedeutocentrického řízení Princip diferenciace Princip individualizace Princip samostatnosti a aktivity.
Mezi základní principy pedagogiky Montessori nepatří: Polarizace osobnosti Vytvoření učebního plánu z člověka samotného Respektování senzitivních fází Věkově smíšené skupiny.
Koncept celoživotního učení vnímá učení jako: Uvědomovaný a reflektovaný proces, který probíhá v průběhu celého života Nástroj, skrze který může společnost využívat a kontrolovat jedince Institucionalizovaný a plánovaný proces učení v průběhu celého života Model vzdělávání zaměřený na formativní období lidského života, které je omezené dosáhnutím sociální dospělosti.
Koncept celoživotní zaměstnatelností stojí především na: Vzdělávání v průběhu celého života, které pomáhá jedinci udržovat ekonomickou konkurenceschopnost Řádném absolvování formálního vzdělávání ve školských zařízení Znalosti jednotlivých druhů profesí a náplně jejich práce Rozdělení trhu práce na sféry zemědělství, průmyslu, výroby a služeb.
V díle M. F. Quintiliána se setkáváme s hrou prostřednictvím, které chce své žáky zejména vzdělávat. Jestliže převládá rozvoj vlastního kurikula prostřednictvím her, pak mluvíme, že hra má zejména funkci: Zábavnou Společenskou Didaktickou Vojenskou a etickou.
Příkladem desegregované školní třídy je třída, ve které se vzdělávají: Romští žáci spolu s žáky z majority Téměř výhradně žáci-migranti Téměř výhradně romští žáci Téměř výhradně žáci-cizinci.
Hlavním cílem celoživotního učení jsou: Podpora aktivního stáří a výuky na Univerzitách třetího věku Podpora výuky předmětu Výchova k volbě povolání v MŠ a na ZŠ Podpora aktivního občanství a podpora zaměstnatelnosti Podpora neformálního učení oproti formálnímu.
Učitel klade žákům otázku: „John běží rychleji než George. Nigel běží pomaleji než George. Kdo je nejrychlejší?“ Která z následujících odpovědí neodpovídá žákovskému registru, jak je vymezila Cazdenová: Nigel Nevím Nejrychleji běhá Usain Bolt John.
Pozdně moderní společnost se vyznačuje zejména: Stabilitou politických struktur Technologickým pokrokem, který se však v pozdně moderní společnosti naštěstí zpomaluje a jednou ustane úplně Předpokladem, že z jednou získané kvalifikace budeme těžit do konce života, především v téže instituci Pluralitou a rozmanitostí názorů i podnětů, mnohovrstevnatostí a členitostí nejen lidské komunikace ale i vnímání vlastního života.
Pro Waldorfskou školu není typická tato charakteristika Převaha slovního hodnocení Absence učebnic Vyučování v epochách Využívání senzitivních fází dítěte.
Paralela reálného světa a světa a světa hry nám umožňuje využít mnoha situací, které jsou pro výchovu klíčové. Nastavení her zejména umožňuje (vyberte nesprávné tvrzení) Zrychlit plynutí času oproti času reálnému Vystupovat v rolích, které bychom si v reálném světě nemohli vyzkoušet Subjektivně prožívat herní situace Porušovat pravidla hry.
Herní aktivity je vnodné ve škole využívat právě proto, že obecně rozvíjí (vyberte nesprávné tvrzení) Přirozené sociální učení prostřednictvím rozmanitých rolí Prožitek Memorování Nezprostředkovanou zkušenost.
Hnutí tvořivé dramatiky, které vzniklo v USA v roce 1924 vychází z: Esencialismu Antiautoritativní pedagogiky Antipedagogiky Pragmatické pedagogiky.
Příkladem strategie zviditelňování entických identit žáků z minority ve škole může být dle výzkumu Obrovské (2016): Zapírání znalostí vietnamštiny žákem – Vientamcem Snaha romských žáků nosit ve škole kšiltovku a vyžívat gesta spojená s romskýcm hip hopem Snaha romských žáků mluvit ve škole spisovně Využívání symbolů české státnosti žákem – Vietnamcem.
Které medium z níže jmenovaných dává největší prostor dezinformacím a tzv. fake news? Český rozhlas Radiožurnál Televize Nova Internetová encyklopedie Wikipedie Webový portál Parlamentní listy.
V případě, že tzv. dekontextualizujeme mediální sdělení přehnanou generalizací, tak používáme: Kategorizaci Chyby v sociální percepci Medializaci Stereotypy.
Pokud nezůstáváme v roli pasivních konzumentů médií, ale kriticky pracujeme s informacemi, uvědomujeme si možná zkreslení a manipulace, tak ovládáme kompetenci, pro které se vžilo souhrnné označení: Mediální manipulace Mediální gramotnost Mediovaná gramotnost Mediální výchova.
Realistická teorie (scherif, 1961) vysvětluje, proč dochází k utváření předsudků mezi jednotlivými členy ve skupině nebo mezi skupinami. Abychom tomu v praxi předcházeli je důležité vyvarovat se: Vytváření dobrého a otevřeného klimatu ve třídě Poskytování dostatku informací o věcech kolem nás Nadměrného dělení třídy do skupin za účelem soutěžení mezi nimi O problémech a případných konfliktech či názoro-….
Utváření předsudků mezi žáky ve třídě či skupině dětí se kterou budete pracovat můžeme úspěšně předcházet tím, že (vyberte nesprávnou položku) Budeme podporovat kontakt s nestereotypními jedinci Budeme posilovat svoji autoritu formálními způsoby a detekovat informace, které jsou pro žáky vhodné Zdůrazňováním rovnocenného postavení všech členů skupiny Zajištěním přístupu k množství rozmanitých a ne jednostranným informacím.
Spolupráce s rodinou žáka schůzkami rodičů ve škole, návštěvou v rodinách, individuálními návštěvami rodičů ve škole a osvětovou činnost je typická pro: Třídního učitele Učitele Výchovného poradce Metodika prevence.
Výrok rodiče směrem k dítěti: „Udělej si úkoly teď hned!“ nejlépe odpovídá výchovnému stylu: Demokratickému Integrativnímu Liberálnímu Autoritativnímu.
Proces změn rodiny a manželství, k nimž od 60. let 20. stol. Docházelo, se netýkal: Posunu od manželství k nesezdanému soužití Opuštění monopolu rodiny na legitimní sex a plození dětí Vzniku speciálních institucí, které vyvlastnily řadu jejich tradičních funkcí Posílení patriarchálních vztahů v rodině.
Spoluodpovědnost za předávání hodnot je na a v první řadě: Škola Rodina Společnost ???.
Alvin Toffler ve své publikaci Future Shock hovoří o: O nejistotě a bezradnosti v základních otázkách lidského života O nových sociologických směrech rozvíjejících se v Evropě O dopadech migračních vln na společnost O legislativních změnách ve společnosti.
Kantovo dílo se stalo inspirací nového filosofického směru vzniklého v 2. pol. 19. stol., jednalo se o: Antropologii Pozitivismus Pragmatismus Axiologii.
Duševní stav, při kterém je člověk ponořen do určité činnosti tak, že nic jiného se mu nezdá důležité, okamžik, kdy se jeho tělo nebo mysl člověka vzepne k hranicím jeho možností ve vědomé snaze dosáhnout něčeho obtížného, co stojí za to, se nazývá stavem: SWAT FLOW SMART FLED.
Školu SALEM založil jeden z pedagogů, který stál též u zrodu konceptu výchovy prožitkem (vyberte správnou odpověď) Alan Gintel Kurt Hahn Kurt Lewin Ernest Thompson Seton.
Scénář v rámci dramaturgie zážitkově orientovaných kurzů primárně dělíme na: Předlohový, ideální, finální Plánovaný, reálný, ideální Plánovaný, umělý, reálný Předlohový, konfrontační, konečný.
Bruce Tuckman – teorie životních fází týmu Storming, norming, performing forming, storming, norming, performing norming, storming, performing, forming performing, forming, norming, storming.
Divadlo utlačovaných vychází z principu Estetiky utlačovaných Kritizování reality .
Romové Nošení kšiltovek jako výraz ritualizované rezistence .
Co nepatří mezi funkce třídního učitele Komunikace s rodiči žáků Vychovatel, který působí jako dobrý příklad a tvůrce etických norem Ředitel činnosti třídy Náhradní rodič ochotná poskytnout finanční prostředky.
Dysgrafie je: Porucha schopnosti naučit se kreslit Porucha schopnosti naučit se číst Porucha schopnosti naučit se psát Porucha schopnosti naučit se pravopis.
Obětí šikany se Nemůže stát kdokoli, jedinci vykazují jistá specifika Stává jedině nově příchozí jedinec Stává jedině slabý, malý jedinec Může stát kdokoli, ale obvykle vykazují jistá specifika .
Pro liberální výchovný styl je charakteristické Vychovatel s dětmi hodně diskutuje, podává návrhy a je přístupný rozhovorům Vychovatel neklade přímo požadavky, nekontroluje a nepožaduje jejich důsledné plnění Vychovatel rozkazuje, trestá, hrozí, hodně podává návrhy a podporuje iniciativu Vychovatel jednoznačně určuje pravidla podle svých rozhodnutí, zkušeností a úsudků .
Výchovu k hodnotám je možné realizovat Výhradně formou skrytého kurikula Jedině v rodině Jedině ve školním věku Zážitkovým způsobem a prostřednictvím situací a příběhů .
Výchova v širším slova smyslu je označení pro Sebevýchovu Vzdělávání Výchovu a zkušenostní učení se ze situací Výchovu a vzdělávání .
Jedna z hlavních příčin neúčinnosti situačně pojaté výchovy spočívá v tom, že Situace je pro jedince důvěryhodná Situace je pro jedince příliš známá Jedinec nespojuje své jáství s vnější významností situace Jedinec spojuje své jáství s vnější významností situace .
Ukázněnost oproti poslušnosti chápeme jako Formální respektování norem Dočasné a formální respektování norem Výsledek výchovného působení, které vychází z vědomí vychovávaného o užitečnosti norem Vynucené respektování norem, které nevychází z vědomí vychovávaného o užitečnosti norem .
Dramatická výchova ve škole Je na základní škole samostatný předmět Nemůže být využita jako styl práce nebo metoda práce v jakémkoli předmětu Může být začleněna jako samostatný předmět, využita jako styl práce nebo metoda práce v jakémkoli předmětu Nemůže být začleněna jako samostatný předmět, může se realizovat jedině jako průřezové téma .
Koncepce trvale udržitelného rozvoje Je způsob učení se, které se trvale udržuje u jednotlivých generací Je takový rozvoj a míra využívání nevyčerpatelných zdrojů, který budoucím generacím nezachovává možnost uspokojovat jejich potřeby a rozvíjet se Je takový způsob učení, který zajišťuje trvalý rozvoj žákova myšlení Je takový rozvoj a míra využívání vyčerpatelných zdrojů, který budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich potřeby a rozvíjet se .
Mínění o třídách individuí, skupinách nebo objektech, která jsou v podstatě šablonovité způsoby vnímání a posuzování a nevycházejí z přímé zkušenosti jedince, se označují jako Stereotypy Archetypy Diskriminátory Prototypy.
Holstické pojetí zdraví spočívá: Ve vydělení jedince z jeho prostředí a zameření se na jeho aktuální zdravotní stav V odmítání tradičních medicinských postupů V celistvosti struktury lidské bytosti a jejího prostředí V aplikaci alternativních léků.
Výchova v užším slova smyslu je označení pro: Výchovu osobnosti, vytváření osobních kvalit člověka Výchovu a vzdělávání Sebevýchovu Vzdělávání obecně.
Který z následujících způsobů prevence drogové závislosti na školách se ukázal být nejefektivnější? Vrstevnické programy Citové apely, výčitky Jednorázové besedy Zastrašování.
Zdraví je podle WHO chápáno jako Nepřítomnost nemoci Optimální stav fyzické a psychické pohody Optimální stav tělesné, duševní a sociální pohody Dobrý sociální a fyzický stav.
Pro demokratický výchovný styl je charakteristické Vychovatel s dětmi hodně diskutuje, podává návrhy a je přístupný pohovorům Vychovatel jednoznačně určuje pravidla podle svých rozhodnutí, zkušeností a úsudků Vychovatel neklade přímo požadavky, nekontroluje a nepožaduje jeho důsledné plnění Vychovatel rozkazuje, trestá, hrozí, hodně podává návrhy a podporuje iniciativu.
Při řešení šikany je jako první nejdůležitější Oddělit agresora a oběť Informovat rodiče Informovat vedení Vyhledat odbornou pomoc.
Klima školy je chápáno jako Dlouhodobý jev Krátkodobý jev Středně krátký jev Středně dlouhý jev.
Aby se situace stala výchovnou situací, je třeba, aby Situace zůstala vnější situací Situace se stala vnější situací a nebyla vnitřním problémem Situace se stala problémovou situací a vnitřním problémem Vnitřní situace nebyla vnitřním problémem.
Mravní výchova je Proces změny nemravné osoby v osobu mravní Proces odehrávající se pouze v předškolním, školním věku Celoživotní proces Formální proces.
Receptivní stránka estetické výchovy se realizuje Tvořením krásy Vnímáním a prožíváním krásy Realizací uměleckých postupů Učením se estetickým postupům.
Report abuse Consent Terms of use