Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONPDP

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
PDP

Description:
závěrečný test

Author:
AVATAR

Creation Date:
28/01/2021

Category:
Others

Number of questions: 72
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Před použitím zbraně v případech uvedených v §56 odstavce 1 písmeno a) až e) zákona o policii je policista povinen vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby upustila od protiprávního jednaní, s výstrahou, že bude použito zbraně. vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby odložila zbraň v takové vzdálenosti, aby umožnila provedení zákroku vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby upustila od protiprávního jednaní s výstrahou, že bude použito zbraně a bezprostředně použít donucovací prostředek varovný výstřel vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby upustila od svého jednání.
Policista je povinen před provedením úkonu poučit osobu dotčenou úkonem o právních důvodech provedení úkonu, a jde-li o úkon spojený ze zásahem do práv a svobod osoby, také o jejích právech a povinnostech. Pokud poučení brání povaha a okolnosti úkonu, poučí nebo zajistí toto poučení ihned, jakmile to okolnosti dovolí zjistit totožnost osoby, proti které služební zákrok provádí a následně poučit o právech a povinnostech vyzvat osobu k podání vysvětlení a po provedeném služebním zákroku poučit osobu o právních důvodech provedení zákroku, také o jejich povinnostech a následně o právu nevypovídat a o právu na přidělení advokáta. Pokud poučení brání povaha a okolnosti úkonu, provede toto poučení dle možností, a to ihned jakmile to okolnosti dovol.
U zákroku, při kterém bylo použito donucovacího prostředku nebo zbraně, je policista povinen zpracovat informace a průběh zákroku s jeho výsledkem, a to v rozsahu nezbytně nutném dokumentovat průběh použití zbraně v souladu s §62 zákona o polici sepsat úřední záznam s uvedením důvodu, průběhu a výsledku jejich použití.
Policista může použít jako donucovací prostředek obušek a jiný úderný prostředek dle §52 pism. c) zákona o policii obušek a cokoli co svým charakterem a způsobem použití vůči osobě odpovídá obušku pouze obušek nebo teleskopický obušek, které má pro výkon služby přidělené nebo si je sám koupí pouze obušek, teleskopický obušek, které má pro výkon služby přidělené.
Policista je oprávněn použít takový donucovací prostředek, který je o stupeň vyšší než používá pachatel umožní dosažení účelu sledovaného zákrokem je zrovna funkční je certifikovaný státním úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva.
Policista je oprávněn použít zbraň, jestliže osoba, proti níž byl použit donucovací prostředek hrozba namířenou střelnou zbraní nebo varovný výstřel, neuposlechne příkazu policisty směřujícího k zajištění bezpečnosti jeho vlastní nebo jiné osoby osoba proti níž byl použit donucovací prostředek, neuposlechne příkazu policisty směřujícího k zajištěni bezpečnosti jeho vlastní nebo jiné osoby osoba proti níž byl použit donucovací prostředek úder střelnou zbraní nebo varovný výstřel, neuposlechne příkazu policisty směřujícího k zajištění bezpečnosti jeho vlastní nebo jiné osoby osoba proti níž byl použit donucovací prostředek úder, kop anebo obušek nebo jiný úderný prostředek, neuposlechne příkazu policisty směřujícího k zajištění bezpečnosti jeho vlastní nebo jiné osoby.
Policista je oprávněn použít zbraň aby v případě nutné obrany nebo při pomoci v nutné obraně odvrátil přímo hrozící nebo trvající útok vedený proti jeho osobě nebo útok na život nebo zdravý jiné osoby v nutné obraně nebo se svolením poškozeného aby v případě nutné obrany nebo krajní nouzi odvrátil nebezpečný útok, který ohrožuje jeho život nebo zdraví nebo život jiných osob v nutné obraně nebo krajní nouzi.
V případě použití zbraně dle §56 odst. 1 písm. a) zákona o policii, policista musí dodržet i ostatní ustanovení zákona o policii, ale podmínka přiměřenosti se ho netýká musí dodržet i ostatní ustanovení zákona o policii jedná pouze dle podmínek stanovených §29 nebo §28 trestního zákoníku.
Před použitím donucovacího prostředku je policista povinen vyzvat osobu proti které zakročuje, aby upustila od protiprávního jednaní s výstrahou, že bude použito donucovacích prostředků vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby prokázala svoji totožnost s výstrahou, že bude použito donucovacího prostředku vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby upustila od svého protiprávního jednání, jinak že bude použito aktivního donucovacího prostředku nutných k překonání odporu nebo útoku osoby vyzvat osobu, proti které zakročuje, aby zanechala svého protiprávního jednání, že bude použito donucovacího prostředku, který je nezbytný k překonaní pasivního odporu osoby, proti níž zakročuje.
Je policista oprávněn použít zbraň proti osobě, která není ozbrojena ne, je nepřiměřené použít zbraň vůči neozbrojeným osobám ano, ale pouze za předpokladu že ji nepřipraví o život ano, ale pouze v případě velkého nepoměru sil nebo v případě, že se jedná o skupinu agresivních lidí.
O použití donucovacího prostředku hrozba namířenou střelnou zbraní dle §52 písm. n) zákona o policii se jedná pouze tehdy, pokud policista míří střelnou zbraní na osobu, vůči níž směřuje zákrok se jedná i tehdy, pokud policista míří střelnou zbraní do země před osobu, vůči níž směřuje zákrok, protože je zřejmé, že zbraň bude použita právě proti této osobě se jedná i tehdy, pokud policista míří na osobu, vůči níž zakročuje, nožem, který mu byl policií přidělen, neboť nůž je ve smyslu ustanovení.
Zbraní se podle §111 písm. e) zákona o policii rozumí jakákoli zbraň střelná, včetně střeliva do této zbraně, vyjma vrhacího prostředku mající povahu střelné zbraně zbraň střelná, bodná a sečná, nejde-li o speciální zbraň podle tohoto zákona cokoli, čím je možno učinit útok proti tělu důraznějším, nestanoví-li tento zákon jinak.
Policista ve službě a zaměstnanec v pracovní době je povinen v případě ohrožení nebo porušení vnitřního pořádku a bezpečnosti, jehož odstranění spadá do úkolů policie, provést úkon v rámci své pravomoci nebo přijmout jiné opatření, aby ohrožení nebo porušení odstranil provést služební zákrok, služební úkon nebo jiné opatření, zejména vyrozumět nejbližší policejní útvar provést služební zákrok nebo jiné opatření k provedení služebního zákroku, je-li ohrožen majetek osob a veřejný pořádek v případě ohrožení majetku nebo porušení veřejného pořádku provést úkon, služební zákrok v rámci své pravomoci nebo přijmout jiné opatření, aby ohrožení nebo porušení napravil.
Taser může být dle charakteru použití donucovacím prostředkem elektrickým dle §52 písm. b) zákona o policii, vrhacím prostředkem, který nemá povahu zbraně dle §56 odst. 5 téhož zákona elektrickým dle §52 písm. b) zákona o policii, vrhacím prostředkem mající povahu střelné zbraně podle jiného právního předpisu s dočasně zneschopňujícími účinky dle §56 odst. 5 téhož zákona a obuškem a jiným úderným prostředkem dle §52 písm. c) téhož zákona elektrický dle §52 písm. b) zákona o policii, vrhacím prostředkem mající povahu střelné zbraně podle jiného právního předpisu s dočasně zneschopňujícími účinky dle §56 odst. 5 téhož zákona elektrický dle §52 písm. b) zákona o policii, vrhacím prostředkem, který nemá povahu zbraně dle § 56 odst. 5 téhož zákona a obuškem a jiným úderným prostředkem dle §52 písm. c) téhož zákona.
Na základě ustanovení §58 zákona o policii, policista při zákroku proti zjevně těhotné ženě, osobě zjevně vysokého věku, osobě se zjevnou tělesnou vadou nebo chorobou, osobě zjevně mladší 15 let je povinen vyrozumět bez zbytečného odkladu příslušného státního zástupce o použití zbraně proti těmto osobám je povinen přihlížet zejména tomu, zda tím nebude zmařen účel sledovaný zákrokem nesmí použít zbraň, vyjma případů, kdy je ohrožen zdraví a život policisty nebo jiných osob je oprávněn ověřit tuto skutečnost písemnou žádostí u příslušného orgánu.
Policista je dle zákona o PČR oprávněn použít donucovací prostředek k ochraně bezpečnosti své osoby, jiné osoby nebo ochraně veřejného pořádku k ochraně bezpečnosti své osoby, jiné osoby nebo majetku anebo ochraně veřejného pořádku k ochraně bezpečnosti své osoby, jiné osoby, veřejného majetku a svobody osob k ochraně bezpečnosti své osoby, jiné osoby nebo majetku.
V případě nebezpečného pachatele se jedná zejména o pachatele trestného činu, a to pachatele úmyslného trestného činu, o němž vyjde najevo, že je zvlášť nebezpečný pro život a zdraví jiných osob (je ozbrojen střelnou zbraní) osobu, která se pokouší protiprávně narušit střežený nebo chráněný objekt na základě o ustanovení právních předpisů například pachatele trestného činu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, Krádeže nebo Podvodu pachatele, který při pronásledování policistou demonstruje spáchání sebevraždy.
Policista a zaměstnanec policie jsou povinni postupovat tak, aby jakákoliv újma a případný zásah do práv a svobod osob nepřekročil únosnou mez osobám, vůči nimž směřuje úkon, nevznikla psychická újma nebo strádání případný zásah do práv a svobod osob, vůči nimž směřuje úkon, nebo osob nezúčastněných nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného úkonem zúčastněným osobám nevznikla větší újma na majetku a zásah do zaručených práv a svobod občanů překročil normy dané listinou práv a svobod.
Policista provádí zákrok vůči silně agresivní osobě, která napadá kolemjdoucí, ale není ozbrojena, zákrokem jí policista způsobí těžké zranění při posuzování následků je pro policistu přitěžující okolností, že u sebe osoba neměla zbraň, tudíž je následek nepřiměřený zákrok bude hodnocen, zda byl přiměřený povaze a nebezpečnosti jednání agresivní osoby, nesmí být zřejmě nepřiměřený zákrok bude hodnocen kritériem, zda byl přiměřený povaze a nebezpečnosti jednání agresivní osoby, následek může být zjevně nepřiměřený, neboť osoba byla silně agresivní při posuzování následků je pro policistu polehčující okolností, že se jednalo o agresivní osobu, policista za následek nenese vinu, zákrok vyvolala agresivní osoba svým jednáním.
Policista služebním vozidlem odtlačí vozidlo, které bylo jedním z demonstrantům zastaveno tak, aby se pořádkové jednotky nedostaly na místo demonstrace, kde začaly násilné střety mezi dvěma názorově protichůdnými skupinami jde o použití donucovacího prostředku dle §52 písm. f) zákona o policii- zastavovací pás, zahrazení cesty vozidlem a jiný prostředek k násilnému zastavení vozidla nebo zabránění odjezdu vozidla jde o použití donucovacího prostředku dle §52 písm. g) zákona o policii - vytlačování vozidlem nejde o použití donucovacího prostředku, ale zákrok pod jednotným velením dle §59 zákona o policii.
Krajní nouze je trestný čin, kterým někdo odvrací útok na zájem chráněný trestním zákonem čin jinak trestný, kterým někdo odvrací útok směřující proti zájmu chráněného trestním právem, není trestným činem. Není ani protiprávní, nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o krajní nouzi, bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil čin jinak trestný, kterým kdokoli, nejenom ten, vůči komu je namířen, odvrací hrozící nebo trvající útok současně, není trestným činem. Vyloučení z mezí krajní nouze je protiprávní a tím i trestné.
V jaké situaci bude policista odpovědný za okamžité neposkytnutí první pomoci zraněné osobě když: pachatel útočí na policistu policista není k poskytování první pomoci vycvičen ze situace na místě je zřejmé, že nebezpečí dále trvá nebezpečí již pominulo.
Při vytahování zbraně (pistole revolveru) z pouzdra je prst (ukazovák vytahující ruky) na spoušti dle uvážení policisty na spoušti či mimo spoušť mimo spoušť zavlečený (prostrčený) za spouští.
Policisté použijí dvě služební vozidla, která postaví předními částmi k sobě do tvaru „V“ a zahradí tak cestu fotbalových chuligánů, kteří jedou na korbě otevřeného vozidla a cestou ničí zaparkovaná vozidla nejde o použití donucovacího prostředku, ale taktické postavení vozidla jde o použití donucovacího prostředku dle §52 písm. g) zákona o policii – vytlačování vozidlem jde o použití donucovacího prostředku dle §52 písm. f) zákona o policii – zastavovací pás, zahrazení cesty vozidlem a jiný prostředek k násilnému zastavení vozidla nebo zabránění odjezdu vozidla.
Účinný dostřel zbraně je největší dosažený dostřel při střelbě z určité zbraně s určitým druhem náboje je vzdálenost od zbraně, na níž lze efektivně vyřadit střelbou zvolený cíl je vzdálenost od zbraně, na kterou jsou rozlišitelně zásahové zóny cíle vzdálenost, kam střelec dohlédne přes mířidla.
Povinnost výzvy s výstrahou před použitím donucovacího prostředku neplatí při použití (§53 odst. 2. zákona o policii) prostředku k zabránění odjezdu vozidla služebního psa hrozby namířenou střelnou zbraní varovného výstřelu.
Pokud se osoba uzamkne v osobním motorovém vozidle a i přes výzvy policisty odmítá vozidlo otevřít, je policista oprávněn si do vozidla sjednat přístup i za použití síly v případě pouze se souhlasem operačního důstojníka naplněním zákonných podmínek vstupu do živnostenské provozovny, neboť se jedná o vozidlo pořízené pro účely podnikání naplnění zákonných podmínek pro vstup do jiného prostoru pokud to považuje za prospěšné pro společnost.
Policista je oprávněn připoutat osobu vypátranou, po níž bylo vyhlášeno pátrání k vhodnému předmětu jen na policejním útvaru, a to pouze k předmětu zákonem jasně definovanému za její slabou ruku, za silnou ruku pouze v případě, že to vyžadují zvláštní okolnosti.
Elektrický donucovací prostředek dle §52 písm. b) zákona o policii policista smí použít až poté, co jiný policistou použitý donucovací prostředek nebyl účinný a účel sledovaný zákonem nebyl dosažen smí použít bez ohledu na možnost použití jiného donucovacího prostředku, záleží na zhodnocení situace smí použít pouze tehdy, pokud by použití jiného donucovacího prostředku zjevně dostatečné k dosažení účelu sledovaného zákrokem.
Policista zakročuje proti pachateli, který je ozbrojen dvěma kuchyňskými noži, jeden z nožů se mu podaří získat a použije jej proti pachateli, způsobí mu řeznou ránu a odzbrojí ho jde o použití donucovacího prostředku jde o použití zbraně policista nesmí použít nůž, který mu nebyl policií přidělen.
Policista pronásleduje pachatele, kterého si na základě informací, které má k dispozici, oprávněně označí za nebezpečného, vyzývá ho, aby se zastavil, ale pachatel před ním zaběhne do objektu a zamkne za sebou dveře, policista se pokusí dveře vyrazit, ale nepodaří se mu to, policista pachatele vyzývá, aby vyšel ven, pachatel neuposlechne: je policista oprávněn použít zbraň proti zámku, aby se dostal dovnitř a nebezpečného pachatele zadržel není oprávněn, neboť zbraň je možné použít pouze vůči osobám nebo zvířatům je oprávněn, a to podle §56 odst. 1 písm. c) zákona o policii - „aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, jehož nemůže jiným způsobem zadržet“ je oprávněn, neboť uzamčení lze označit za aktivní odpor, jde o použití zabraně dle § 56 odst. 1 písm. d) zákona o policii - „nelze li jinak překonat aktivní odpor směřující ke zmaření jeho závažného zákroku“ je oprávněn, neboť se jedná o překážku, kterou musí překonat, jedná se o případ dle § 56 odst. 1 pím. b) zákona o policii - „jestliže se nebezpečný pachatel, proti němuž zakročuje, na jeho výzvu nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt“.
Agresivní útočník se přibližuje k policistovi, policista tasí teleskopický obušek a švihem před sebou si zjednává bezpečný prostor, útočníka nezasáhne jde o hrozbu použití donucovacího prostředku nejde o použití donucovacího prostředku, protože obušek se útočníka nedotkl, policista si pouze vytvářel bezpečný prostor jde o použití donucovacího prostředku dle § 52 písm. b) zákona o policii – obušek a jiný úderný prostředek.
Zákrok je taková činnost policistů, při které plní úkoly policie a případně používají donucovací prostředky nebo zbraně proti osobám, které porušují právní předpisy jakýmkoliv způsobem zasahují do práv a svobod osob v zájmu ochrany, bezpečnosti své vlastní a ochrany veřejného pořádku dochází k zásahu do práv a svobod osob a k přímému vynucování splnění právní povinnosti nebo k přímé ochraně práv za použití síly nebo hrozby jejího použitím zajišťují výkon policejní služby v rámci ochrany veřejného pořádku a bezpečnosti osob a majetku.
Policie ČR smí zasahovat do práv a svobod občanů pouze ze zákonných důvodů: bez zákonného důvodu pokud to podle veřejného mínění vyžaduje bezpečnostní situace pouze ze zákonných důvodů pouze ze zákonných důvodů: bez zákonného důvodu pouze na základě ministra vnitra ČR pouze ze zákonných důvodů: bez zákonného důvodu, pokud to podle názoru policistů vyžaduje bezpečnostní situace.
Policista dává výzvy osobě, žádá ji o ukázání rukou, osoba evidentně slyší, vnímá, ale nereaguje (pasivní odpor), policista je oprávněn v takovém případě i po několika marných výzvách s výstrahou, dále osobu vyzívá použít slzotvorný prostředek, neboť osoba odmítá uposlechnout výzvy s výstrahou použít obušek, neboť policista neví, co může od osoby očekávat a z obavy o svůj život a zdraví použije tento druh donucovacího prostředku.
Policista není oprávněn použít pouta a prostředek k zamezení prostorové orientace dle § 54 zákona o policii osoby předvedené zadržené zajištěné zatčené.
Policista při použití donucovacího prostředku dbá na to, aby nezpůsobil osobě újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání neplatí v případě, když zakročuje proti nebezpečnému pachateli platí pouze v případech zákroků proti tzv. Zranitelným skupinám § 58 zákona o policii – např. Zjevně těhotná žena, osoba zjevně vysokého věku, osobě zjevně mladší 15 let platí vždy a za všech okolností.
Policista je oprávněn použít zbraň pachatel trestného činu, proti němuž zakročuje, nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt pachatel trestného činu, proti němuž zakročuje, ne jeho výzvu nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt nebezpečný pachatel, proti němuž zakročuje, na jeho výzvu nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt nebezpečný pachatel, proti němuž zakročuje, po výstřelu do vzduchu nevzdá a neopustí svůj úkryt.
V rámci zákroku pod jednotným velením je velitelem stanoveno použití donucovacích prostředků dle zákona o policii: hmaty, chvaty, údery, kopy dle § 52 psím. a), slzotvorný prostředek dle § 52 písm. b), obušek dle §52 písm. c): policista použije elektrický paralyzér dle §52 písm. b) zákona o policii policista postupoval v rozporu s rozkazem velitele, nicméně při posuzování jeho excesu bude posuzováno, zda v tomto konkrétním případě byly dány důvody k použití elektrického donucovacího prostředku dle § 52 psím. b) zákona o policii policista potupoval nepřiměřeně policista postupoval v souladu s rozkazem velitele, neboť elektrický paralyzér je donucovacím prostředkem dle § 52 písm. b) zákona o policii.
Před použitím donucovacích prostředků je možno upustit od výzvy s výstrahou jen v případě (§53 odst. 2 zákona o policii) že je ohrožen život nebo zdraví osoby a zákrok nesnese odkladu že je ohroženo zdraví osoby a zákrok nesnese odkladu že je ohrožen život nebo zdraví osoby anebo zákrok nesnese odkladu.
Bezpečným prostorem pro manipulaci se zbraní se rozumí místo, kde policista opravuje závady na své zbrani sklad zbraní a střeliva místo, kde střela při nechtěném výstřelu nebo ráně jistoty neohrozí život nebo zdravý osob, či kde nedojde k větší škodě na majetku místo určené pro čištění zbraní.
Nutná obrana je čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok ne zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku trestný čin, kterým někdo odvrací nebezpečí hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem jednání toho, kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho nebezpečnost pro společnost nebo ovládat své jednání, není za toto jednání odpovědný čin jinak trestný, jestliže příprava k trestnému činu je trestná podle trestní sazby, avšak trestnost zaniká v případě, jestliže pachatel dobrovolně upustil od dalšího jednání směřujícího k spáchání trestného činu.
Bezpečnostní kontrolu pistole provádí policista následujícím způsobem zamíří do bezpečného prostoru, natáhne závěr a přesvědčí se, že je nábojová komora prázdná, vypustí závěr, vyjme zásobník, stiskne spoušť míří zbraní do bezpečného prostoru s prstem mimo spoušť, vyjme zásobník, pokud se v nábojové komoře nachází náboj, vyjme jej, stáhne závěr do zadní polohy, pohledem do výhozného okénka a zásobníkové šachty zkontroluje, zda je nábojová komora a zásobníková šachta prázdná, spustí závěr do přední polohy a za stálého míření do bezpečného prostoru stiskne spoušť vyjme zásobník a odstraní z něho náboje za stálého míření do bezpečného prostoru opakovaným stisknutím spouště.
Policista je oprávněn připoutat osobu, která klade odpor a po předchozí marné výzvě nelze tento odpor překonat fyzicky napadá policistu nebo jinou osobu na sobě má silně znečištěný anebo nedostatečný oděv páchá úmyslný trestný čin, za který lze uložit trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně 8 let.
Při použití zbraně je policista povinen dbát nutné opatrnosti, zejména neohrozit zdraví jiných osob a co nejvíce šetřit zdraví osoby, proti níž zákrok směřuje dbát nutné opatrnosti, zejména neohrozit život jiných osob a co nejvíce šetřit život osoby, proti níž zákrok směřuje překonat odpor osoby: způsob překonání odporu musí být přiměřený intenzitě odporu zabezpečit, aby nebyl ohrožen život a zdraví neoprávněných osob při plnění úkolů.
Policista zakročuje proti osobě, která fyzicky napadá kolemjdoucí, při zákroku osobu svede na zem, při poutání se tato osoba začne chovat agresivně i vůči policistovi, napadá ho kopy, policista překonává aktivní odpor tím, že osobu udeří pouty, nohy zaklekne a poté se mu podaří ji spoutat: cílem policisty (účelem) je zamezit dalšímu napadání kolemjdoucích i policisty: vše je provedeno za splnění veškerých podmínek pro použití donucovacího prostředku, policista následně sepisuje úřední záznamy o použití donucovacích prostředku hmaty, chvaty, údery a kopy dle §52 písm. a) obušek a jiný úderný prostředek dle §52 písm. c) a pouta dle §52 písm. p) zákona o policii o použití donucovacích prostředku hmaty, chvaty, údery a kopy dle §52 písm. a) obušek a jiný úderný prostředek dle §52 písm. c) zákona o policii a pouta přiloží dle §54 zákona o policii použití donucovacích prostředku hmaty, chvaty, údery a kopy dle §52 písm. a) zákona o policii a pouta přiloží dle §25 zákona o policii použití donucovacích prostředku hmaty, chvaty, údery a kopy dle §52 písm. a) pouta dle §52 písm. p) zákona o policii.
Policista si zajistí u soukromé firmy na vlastní náklady kurz PIT manévru (vytlačení pronásledovaného vozidla z komunikace, lehkým nárazem přední části služebního vozidla do zadní části pronásledovaného vozidla), z pohledu zákona splňuje podmínku vycvičenosti dle § 51 zákona o policii nesplňuje podmínku vycvičenosti dle §51 zákona o policii, vycvičen byl pouze tehdy, pokud by byl na kurz u soukromé firmy vyslán policií splňuje podmínku vycvičenosti dle § 51 zákona o policii, ale manévr může používat pod dohledem policisty, který prošel výcvikem v rámci policie ČR.
Policista je oprávněn použít zbraň nelze-li jinak zadržet dopravní prostředek, jehož řidič bezohlednou jízdou vážně ohrožuje život nebo zdraví osob a na opětovnou výzvu nebo znamení dané podle jiného právního předpisu nezastaví nelze-li jinak zastavit dopravní prostředek, jehož řidič svou pomalou a nebezpečnou jízdou ohrožuje život nebo zdravý osob a na opakovanou výzvu nebo znamení dané podle jiného právního předpisu nezastaví nelze-li jinak zastavit dopravní prostředek, jehož řidič bezohlednou jízdou vážně ohrožuje život nebo zdraví osoby a na opětovnou výzvu nebo znamení dané podle jiného právního předpisu nezastaví nelze-li jinak zadržet dopravní prostředek, jehož řidič svou neopatrnou jízdou ohrožuje život nebo zdraví osob a na výzvu nebo znamení dané podle jiného právního předpisu nezastaví.
Policista je velen na kontrolní stanoviště (zátaras) ad hoc vytvořené přes silnici, neboť opodál přistává helikoptéra s ministrem vnitra: skupina procházejících osob se pokusí násilím překonat zátaras policista není oprávněn vůči těmto osobám použít zbraň dle §56 odst.1 písm. e) zákona o policii policista je oprávněn vůči těmto osobám použít zbraň, ale nejdřív musí použít některý z donucovacích prostředků policista je oprávněn použít zbraň dle §56 odst. 1. písm. e) zákona o policii.
Po použití donucovacího prostředku nebo zbraně, při které došlo ke zranění osoby, je policista povinen. zajistit ochranu vlastního zdraví užitím speciálních ochranných prostředků zabezpečit, aby nedošlo k ohrožení života nebo zdraví dalších osob, případně, aby byly ohroženy jen v nezbytné míře ihned, jakmile to okolnosti dovolí, poskytnout zraněné osobě první pomoc a zajistit lékařské ošetření poučit osobu o jeho právu stěžovat si na postup policie při provedení zákroku.
policista je oprávněn použít donucovací prostředek, který (§53 odst. 3 zákona o policii) umožní dosažení účelu sledovaného zákrokem a je nezbytný k překonání odporu nebo útoku osoby, proti níž zakročuje umožní dosažení účelu sledovaného zákrokem a který je nejvhodnější k překonání odporu nebo útoku osoby, proti níž zakročuje umožní dosažení účelu sledovaného zákrokem anebo který je nezbytný k překonání odporu nebo útoku, proti níž zakročuje.
policista je oprávněn použít zbraň ke zneškodnění zvířete ohrožující život nebo zdraví osoby ke zneškodnění zvířete ohrožující majetek a zdraví osoby ke zneškodnění a usmrcení zvířete ohrožující život osoby ke zneškodnění zvířete ohrožující svobodu anebo majetek osob.
při aplikaci oprávnění uvedeného v § 35 zákona o policii, se zbraní rozumí cokoliv, čím je možno učinit útok proti tělu důraznějším zbraň střelná speciální zbraň střelná zbraň a speciální náloživo.
policista eskortuje osobu, která byla přistižena při páchání přestupku, a z důvodů podezření, že bude v protiprávním jednání pokračovat, byla omezena na osobní svobodě, policista osobu spoutá, neboť existuje důvodná obava, že by se při eskortě mohla pokusit o útěk, pouta použije jako donucovací prostředek dle § 52 písm. p) zákona o policii v souladu s ustanovením § 54 zákona o policii jako prostředek k omezení volného pohybu osoby dle § 25 zákona o policii.
pistoli s nábojem v nábojové komoře dáváme do pouzdra vždy s prstem na spoušti s vypuštěným kohoutem v přední poloze s nataženým kohoutem v zadní poloze s nataženým kohoutem v zadní poloze a pojistkou v poloze zajištěno.
jednání policisty, který použije pouta, aby omezil osobu ve volném pohybu připoutáním k vhodnému předmětu dle § 25 zákona o policii není použitím donucovacího prostředku a není třeba splnit obecné podmínky dle § 53 zákona o policii je použitím donucovacího prostředku a je třeba splnit obecné podmínky dle § 53 zákona o policii pouta jsou použita v souladu s ustanovením § 54 zákona o policii.
použití zbraně policistou podle § 56 odst. 1 písm. a) až f) zákona o policii je přípustné Pouze tehdy, jestliže předchozí použití donucovacích prostředků bylo zjevně neúčinné pouze za podmínky, že užití donucovacího prostředku by bylo zjevně neúčinné pouze po předchozím použití donucovacích prostředků pouze tehdy, bylo-li použití hmatů a chvatů neúčinné.
Policista má ve službě u sebe následující zbraně: nůž, krátká zbraň, dlouhá zbraň, provádí zákrok, který odůvodňuje použití zbraně policista musí nejdříve použít nůž, protože je s ohledem na střelnou zbraň způsobilý k nižšímu následku než střelná zbraň, střelnou zbraň může použít až poté, co použití nože nebylo účinné policista volí druh zbraně dle vlastního uvážení policista se může dle okolností rozhodnout, zda použije nůž či krátkou zbraň, dlouhou zbraň může použít teprve poté, co použití nože nebo krátké zbraně bylo neúčinné, neboť dlouhá zbraň může způsobit těžší následek.
Policista je oprávněn použít zbraň, jestliže se pachatel trestného činu, proti němuž zakročuje, na jeho výzvu nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt nebezpečný pachatel, proti němuž zakročuje, po výstřelu do vzduchu nevzdá a neopustí svůj úkryt pachatel trestného činu, proti němuž zakročuje, nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt nebezpečný pachatel, proti němuž zakročuje, na jeho výzvu nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt.
Policista je oprávněn použít zbraň nelze-li jinak překonat útok směřující na policistu nelze-li jinak překonat aktivní odpor směřující ke zmaření jeho závažného zákroku nelze-li jinak odpor směřující ke zmaření jeho závažného zákroku nelze-li jinak odvrátit násilný útok proti zájmu chráněnému trestním zákonem.
Policista provádí eskortu osoby, kterou předtím zajistil dle § 26 zákona o policii, osoba policistu odstrčí a pokusí se o útěk, policista ji zadrží (rozuměj chytí), osoba se brání a snaží se vyprostit, policista ji spoutá; pouta použije jako donucovací prostředek dle § 52 písm. p) zákona o policii jako prostředek k omezení volného pohybu osoby dle § 25 zákona o policii v souladu s ustanovením § 54 zákona o policii, neboť se jedná o osobu zajištěnou a existuje důvodná obava, že se pokusí o útěk.
Policista postaví služební vozidlo napříč úzké ulice tak, aby dav, který se ulicí blíží a cestou ničí výlohy a zaparkovaná vozidla, je ozbrojen holemi, nemohl projít dále jde o použití donucovacího prostředku dle § 52 písm. g) zákona o policii – vytlačování vozidlem je donucovacím prostředkem dle § 52 písm. f) zákona o policii - zastavovací pás, zahrazení cesty vozidlem a jiný prostředek k násilnému zastavení vozidla nebo zabránění odjezdu vozidla není donucovacím prostředkem, jde o taktické postavení vozidla.
Pokud policista provede zákrok proti nebezpečnému pachateli a použije vůči němu zbraň, která je jeho soukromou, za splnění obecných podmínek pro použití zbraně a donucovacích prostředků vyžadovaných zákonem o policii policista soukromou zbraň nesměl vůbec použít, byl to jeho problém, že u sebe ve službě neměl služební, měl se bránit jiným způsobem nejedná se o použití zbraně, protože ke splnění podmínek dle § 56 zákona o policii musí být zbraň pouze služební jedná se o použití zbraně dle § 56 zákona o policii jedná se o nutnou obranu dle § 29 trestního zákoníku, a to bez ohledu na zákon o policii, neboť šlo o soukromou zbraň.
Policista pronásleduje pachatele, který pobodal kolemjdoucího, policista ho vyzývá, ale pachatel stále utíká; policista je/není oprávněn vůči němu použití zbraň je oprávněn, neboť i toto jednání lze označit za aktivní odpor, jde o použití zbraně dle § 56 odst. 1 písm. d) zákona o policii – „nelze-li jinak překonat aktivní odpor směřující ke zmaření jeho závažného zákroku“ není oprávněn, neboť pachatel utíká, nikoho neohrožuje, použitím zbraně by porušil podmínku přiměřenosti, kdyby jej zasáhl do zad je oprávněn, a to dle § 56 odst. 1 písm. c) zákona o policii – „aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, jehož nemůže jiným způsobem zadržet“.
Zbraní se dle § 56 odst. 5 zákona o policii rozumí pouze střelná zbraň pouze bodná a sečná zbraň, tzv. chladné zbraně zbraň střelná, včetně střeliva, bodná a sečná cokoli, čím je možno učinit útok proti tělu důraznějším, nestanoví-li tento zákon jinak .
Policista je oprávněn použít zbraň aby pachatel, který ohrožuje vládní budovy ČR, nemohl v útoku pokračovat aby odvrátil násilný útok, který ohrožuje střežený nebo chráněný objekt anebo prostor aby odvrátil útok, který ohrožuje vládní budovy ČR aby osoba, proti níž směřuje zákrok, uposlechla výzvy bez jakéhokoliv prodlení.
Policista si zajistí u soukromé firmy a na vlastní náklady kurz pro používání výbušnin nesplňuje podmínku vycvičenosti dle § 51 zákona o policii, vycvičen by byl pouze tehdy, pokud by byl na kurz u soukromé firmy vyslán policií splňuje podmínku vycvičenosti dle § 51 zákona o policii splňuje podmínku vycvičenosti dle § 51 zákona o policii, ale výbušniny může používat pouze pod dohledem pyrotechnika pyrotechnické služby Policie ČR.
O použití donucovacího prostředku dle § 52 písm. g) zákona o policii – vytlačování vozidlem jde pouze tehdy, pokud použito pouze služební vozidlo policie je použito jakékoli vozidlo, tedy i civilní, které musí být řízeno policistou, který je k použití donucovacího prostředku vycvičen je použito jakékoli vozidlo, tedy i civilní, může být řízeno i civilní osobou, avšak podmínkou je, že na sedadle spolujezdce bude sedět policista, který byl k použití donucovacího prostředku vycvičen.
Dva policisté zakročují proti ozbrojenému pachateli a dostanou se do situace, kdy je jeden z nich těžce zraněn a neschopen pohybu. Ani jeden z policistů již nemá střelivo, zraněný, ale pohybu neschopný policista, má u sebe taser. Nezraněný policista způsob použití a ovládání taseru sice zná, ale není pro použití tohoto donucovacího prostředku vycvičen donucovací prostředek – taser nesmí v žádném případě a za žádných okolností použít donucovací prostředek použije, ale nebude sepisovat ÚZ o použití donucovacího prostředku, protože když nebyl vycvičen, nemohlo se jednat o použití donucovacího prostředku donucovací prostředek sice není oprávněn použít, ale jde o výjimečnou situaci, proto se pro použití taseru rozhodne, posléze sepíše ÚZ o použití donucovacího prostředku.
Omezení (připoutání) musí být ukončeno v okamžiku kdy je zřejmé, že osoba jednání nebude opakovat, nejdéle však po uplynutí 12 hodin kdy je zřejmé, že osoba jednání nebude opakovat, nejdéle však po uplynutí 6 hodin kdy je zřejmé, že osoba jednání nebude opakovat, nejdéle však po uplynutí 24 hodin kdy je zřejmé, že osoba jednání nebude opakovat, nejdéle však po uplynutí 2 hodin.
Policista je oprávněn použít zbraň aby zamezil útěku pachatele přestupku, jehož nemůže jiným způsobem zadržet aby zamezil útěku pachatele, jehož nemůže jiným způsobem zadržet když se nebezpečný pachatel, proti němuž zakročuje, po výstřelu do vzduchu nevzdá a neopustí svůj úkryt aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, jehož nemůže jiným způsobem zadržet.
Policista se rozhoduje o pořadí poskytnutí první pomoci třem osobám: pachatel leží na zemi, kolem stehen pachatele je zvětšující se kaluž krve, kalhoty má silně zakrvácené, nekomunikuje, poškozený má otevřenou zlomeninu levého předloktí, silně křičí bolestí, kolega policista leží na zemi v bezvědomí a nekomunikuje poškozený, policista, pachatel pachatel, policista, poškozený poškozený, pachatel, policista policista, pachatel, poškozený.
Report abuse Consent Terms of use