Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONAudiovizuální žurnalistika 2022

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Audiovizuální žurnalistika 2022

Description:
poznámky

Author:
Mina
(Other tests from this author)

Creation Date:
30/05/2022

Category:
Others

Number of questions: 134
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Zvol čo platí o televíznej publicistike Delší stopáž více filmové postupy autor může vstupovat do reportáže nebo může být sám hybatelem děje Je možné ukázat souvislosti, jak se kauza vyvíjela; je možné ukázat důsledky akce Je možné přiklonit se na nějakou stranu, ukázat názor a je možné být zaujatý Nemusí být nutně aktuální Kratší stopáž je důležitá stručnost a husté předání údajů autor stojí opodál a nesmí vstupovat do reportáže Jsou striktně aktuální.
Zvol čo platí o televíznom zpravodajstve Delší stopáž více filmové postupy autor může vstupovat do reportáže nebo může být sám hybatelem děje Je možné ukázat souvislosti, jak se kauza vyvíjela; je možné ukázat důsledky akce Je možné přiklonit se na nějakou stranu, ukázat názor a je možné být zaujatý Nemusí být nutně aktuální Kratší stopáž je důležitá stručnost a husté předání údajů autor stojí opodál a nesmí vstupovat do reportáže Jsou striktně aktuální.
Na čom je primárne závislé televízne zpravodajstvo? na technike na ľuďoch na vláde na priestore.
Čo platí o zvuku v TV zpravodajstve? každý zvuk má potenciál přenášet informace a může přenášet i emoce zvuk nieje podstatný, dôležitý je obraz Obraz a zvuk musí koexistovat, nesmí být nezávislé úkol audia není popisovat co se děje v obraze úkol audia je popisovat co se děje v obraze.
Čo platí o obraze v TV zpravodajstve? hlavní síla audiovize může předat víc než hlasová stopa a slova nemůže předat víc než hlasová stopa a slova – Lze točit jen to, co jde natočit Točit se dá všechno informace musí mít tvář je nutná spolupráce mezi redaktorem, kameramanem a střihačem jsou témata, které jsou problémové na natočení nejsou témata, které jsou problémové na natočení není potrebná spolupráce, redaktor si delá všechno sám.
Co je výsledkem televízního zpravodajství? story několik minut dlouhý příběh, který se skutečně stal; několik minut dlouhý příběh, který se mohl stal; je možné na zprávu aplikovat stavbu příběhu není možné na zprávu aplikovat stavbu příběhu.
Jazyk tv zpravodajství Žádné zastaralé výrazy pozor na příliš odborných slov je nutné psát jako bychom mluvili na nějakého známého Zákaz absolutních pasiv Zákaz klišé a metafor zákaz slov, které nemají význam srozumitelnost znamená více slov využívat odborné výrazy srozumitelnost znamená méně slov je nutné psát jako bychom mluvili na nějakého odborníka.
Čo je okrem iného nositeľom významu ľudí? oblečenie výraz účes tetovanie.
Vyber správne tvrzení o TV technologicky nejnáročnější na provoz technologicky nejméne nároční na provoz Televize se vyvíjí s technologiemi Pro veřejnoprávní televize jsou zpravodajské noviny základem vysílání živé vysílání je hlavní flex stanice Základ vysílání je boďák Pro veřejnoprávní televize jsou zábavné pořady základem vysílání Televize se nevyvíjí s technologiemi Základ vysílání je seznam noviny jsou hlavní flex stanice.
Co je hlavní flex stanice? živé vysielanie looklive reportáž čtená zpráva.
Čo je základom vysielania boďák zpráva reklama headline.
Čo je základom vysielania verejnoprávnych televízií? zpravodajské noviny reklamy debaty infografika.
Priraď žánre Headline Reportáž Čtená zpráva Infografika No comment Živá čtená Živý vstup Looklive.
Priraď žánre Headline Reportáž Čtená zpráva Infografika No comment Živá čtená Živý vstup Looklive.
Priraď žánre Headline Reportáž Čtená zpráva Infografika No comment Živá čtená Živý vstup Looklive.
Priraď žánre Headline Reportáž Čtená zpráva Infografika No comment Živá čtená Živý vstup Looklive.
Priraď žánre Headline Reportáž Čtená zpráva Infografika No comment Živá čtená Živý vstup Looklive.
Priraď CRT ASY SYN STUP GER HLP JPZ Standupová reportáž.
Zoraď vysielaciu schému podľa vzoru ČT24 Headlines Velká téma dňa Lahké téma Znovu Headlines Vizuálne atraktívne reportáže Vážnejšie témy Záver.
Priraď 24/7 vysielancie kanály Globálne Lokálne.
Televízne zpravodajstvo 24/7 u nás ČT 24 CNN News.
Zpravodajské agentúry v ČR Reuters AP AP, EBU – European Broadcasting Union.
Pokud se stane něco, co stojí za zpracování napíše se nejprve krátká zpráva, a zatímco se vysílá ta, editor kontaktuje příslušnou redakci, která začne vypracovávat podrobnější zprávu napíše se nejprve headline, a zatímco se vysílá ten, editor kontaktuje příslušnou redakci, která začne vypracovávat podrobnější zprávu napíše se nejprve reportáž, a zatímco se vysílá ta, editor kontaktuje příslušnou redakci, která začne vypracovávat podrobnější zprávu.
Čo sú to pseudoudálosti tiskové konference eřejné projevy rozhovory konají se v časech, kdy mohou jít i do živého vysílání.
Čo je to mobilní žurnalistika? Potřeba rychlého zpracování news s sebou nese nároky na technologii – začíná se využívat menších kamer, dronů, a hlavne mobilních telefonu Takzvané mobilní žurnalistiky využívají v neočekávaných situacích nebo na místech, kam by se televizní štáb obtížně dostával zkráceně „mojo“ (mobile journalism) Chytrý telefon je ideální pro pořízení videa z neočekávaných nebo nebezpečných situací. Použitelné pro aktuální události, které je nutné zpracovat hned nebo lehčí témata, popřípadě na místech, kde by kamera budila nežádoucí pozornost média použijí divácké záběry z mobilů, které jsou naprosto unikátní doporučuje se pomocí ní pořizovat švenky, tedy záběry pomocí pohybu kamery.
Čo je to občanská žurnalistika? Potřeba rychlého zpracování news s sebou nese nároky na technologii – začíná se využívat menších kamer, dronů, a hlavne mobilních telefonu Takzvané mobilní žurnalistiky využívají v neočekávaných situacích nebo na místech, kam by se televizní štáb obtížně dostával zkráceně „mojo“ (mobile journalism) Chytrý telefon je ideální pro pořízení videa z neočekávaných nebo nebezpečných situací. Použitelné pro aktuální události, které je nutné zpracovat hned nebo lehčí témata, popřípadě na místech, kde by kamera budila nežádoucí pozornost média použijí divácké záběry z mobilů, které jsou naprosto unikátní doporučuje se pomocí ní pořizovat švenky, tedy záběry pomocí pohybu kamery.
Priraď Breaking news User generated content.
Vyber správnu odpověď Vždy je ale důležitější ověření informací, než jejich rychlost Vždy je ale důležitější rychlost, než ověření informací.
Vyber pravdivé tvrdenia o publicistike snaží se zachytit názory a souvislosti snaží se rychle informovat o novém dění Je nadčasová zabývá se komentáři, k již známým faktům pomáhá v orientaci při utváření názoru vše, co nejsou zprávy ptá se jak a proč ptá se kdo a kdy Nemusí být neutrální, naopak, podporuje nějakou stranu, nějaký názor musí být neutrální.
Vyber pravdivé tvrzení o tv publicistice Hledá příčiny a souvislosti je více filmová a má větší volnost při použití záběrů má menší volnost při použití záběrů trvá déle sestříhat, sehnat konkrétní respondenty s dostatečně zajímavým názorem nebo jen promyslet, jak zpracujeme danou událost kratší na sestříhání, sehnání konkrétních respondentu s dostatečně zajímavým názorem nebo jen promyslení, jak zpracujeme danou událost.
Co je to denní publicistika? publicistické rozhovory na aktuální téma dne; hlavní je rozhovor moderátor hraje opozici hostovi pozadí pokrývají jakékoli záběry, publicistické reportáže na aktuální téma dne; hlavní je reportáž.
Priraď náměty pro publicistiku zpravodajsko-publicistické příspěvky background retrospektívy investigativní příspěvky odborné příspěvky profily příspěvky dokreslující atmosféru vítězství nad nepřízní osudu seriály zamyšlení.
Priraď náměty pro publicistiku osobní sloupek recenze.
Priraď publicistické žánry Publicistická reportáž Publicistický rozhovor.
Priraď publicistické žánre Publicistický rozhovor Publicistická beseda Televizní komentář.
Střetnutí moderátor x host Publicistický rozhovor Publicistická beseda.
Rozhovor s více hosty Publicistický rozhovor Publicistická beseda.
Které má delší stopáž? Publicistický rozhovor Publicistická beseda.
mohou doplňovat předtočené reportáže a rozhovory Publicistický rozhovor Publicistická beseda.
mohou vstupovat diváci a klást otázky Publicistický rozhovor Publicistická beseda.
Čím je zvuková tvorba omezená? technologiemi zvuk je omezen na to, co je zvuk schopen zachytit není nijak omezená.
Vyber správne tvrzení v dnešní době už ale není audiální tvorba jen rozhlasová audiální tvorba je jen rozhlasová z rozhlasu se audiální tvorba přesunula do běžných zpráv z rozhlasu se přesunula do podcastu zvuk už není jen nástrojem jednoho média, ale částečně všech ostatních zvuk je nástrojem jen jednoho média.
Vyber správne tvrzení Zvuk nejsou jen hlasy, ale i zvuky okolo, rachot v pozadí, ticho Zvuk jsou jen hlasy zvuky okolo, rachot v pozadí, ticho může podkreslit zvuk a přenést myšlenku dokonce i bez hlasu zvuky okolo, rachot v pozadí, ticho nemůže podkreslit zvuk a přenést myšlenku bez hlasu Nemělo by se používat ticho nebo kakofonie mělo by se používat ticho nebo kakofonie ticho/kakofonie pouze pokud správně doprovází hlavní zvuk a nenarušují ho ticho/kakofonie nikdy když se někam dá moc hudby, může odvádět pozornost od hlavní myšlenky v audativním médiu je potrebné niekoho predstaviť, že je na mieste, predtým než začne hovoriť.
Problém audativného média je že lidi můžeme poznat jen podle jejich hlasů, pokud někdo vejde do místnosti, je potřeba to slyšet není žádnej problém.
Čo je to horizontálne vertikálne radenie zvuku? Jak výrazné jsou jednotlivé složky zvuku jak moc jsou slyšet jednotlivé ruchy oproti hlasům v popředí vytváří pocit živého obrazu, kdy se za rozhovorem něco děje doprovod hudby postupné náběhy zvuků, které vytváří přirozenější přechody postupné vytrácení ruchů apod.
Priraď Horizontální řazení zvuku Vertikální řazení zvuku.
Zvukové záberovanie detail polodetail celok.
Narace ve zvuku - pri audiu se dá využít Čechovova puška lineární kompozice vyprávění krížová kompozice vyprávění mozaiková kompozice vyprávění řetězová kompozice vyprávění dramatická expozícia vyvrcholenie v pointe všetko sa používa z pravidla pri dlhších reportážach a audio útvaroch.
Čo je to Čechovova puška dramatický princip, při kterém prvek zmíněný na začátku děje (například rekvizita, monolog) musí nabrat význam v pozdější části příběhu, jinak nemá být zmiňován vůbec dramatický princip, při kterém prvek zmíněný na začátku děje (například rekvizita, monolog) musí nabrat význam v v závěru příběhu, jinak nemá být zmiňován vůbec.
Vyber pravdivé tvrzení o ruchoch Je nutné používat ruchy, které jsou jednoduše poznat Je nutné používat ruchy, které jsou pro lidí nové.
Žánry audativnej žurnalistiky - zpravodajstvo Zpráva Interview Reportáž Montáž Zpravodajské vysielanie.
Vyber žánre které se používají v audativní publicistice Reportáž Interview Glosa Analýza Fejeton Úvaha Komentář Feature Rozhlasový dokument Podcast.
Vyber pravdivé tvrdenia o podcaste Budoucnost auditivní tvorby může se zabývat širokými tématy, ale i tématy, které zajímá jen pár lidí muže se zabývat jen témy, které zajímají vše má neomezený prostor na rozdíl od rádií a může se tak zabývat úzkými tématy Úzký vztah mezi tvůrcem a posluchačem tvůrce může okamžitě reagovat a reflektovat, co na jeho dílo posluchači řekli nemá omezení, pokud má posluchače může fungovat má omezení, ne všechno muže fungovat.
Priraď Reportáž Interview/Rozhovor Glosa Analýza Fejeton Úvaha Komentář Feature Rozhlasový dokument všechny.
Čo sú ČTK, ČR, ČT firmy zákonom zriadené entity.
Čo je v ČR zriadení zákonom? ČTK ČR ČT Nova Prima Europa2.
Vyber správne tvrdenia o verejnoprávnych médiách Placené z poplatků (rozhlasový a televizní poplatky) povinné pro každou domácnost doprovolné pro každou domácnost ide o veřejné služby vysílání pro všechny vrstvy společnosti měly tvořit obsah zaměřený na všechny menšiny měly tvořit obsah zaměřený na národnostnú většinu Mají zákonem omezený čas na reklamu (0,5 % času).
Vyber správne tvrzení o ČTK prodává servis ostatním médiím a firmám, které ocení mít aktuální informace Nedává zpravodajství přímo lidem dává zpravodajství i přímo lidem Tvoří zisk tím, že prodává servis dá se zaplatit, aby distribuovala reklamu V ČR nemá konkurenci, neexistuje soukromá agentura, která by jim konkurovala Jeji konkurenciou v ČR jsou Reuters.
Priraď Veřejnoprávní média Soukromá média.
Priraď Veřejnoprávní média Soukromá média.
Priraď Verejnoprávní média Soukromá média.
Priraď Verejnoprávní médiá Soukromá média.
Zoraď sledovanosť hlavných správ TN Události Hlavní zprávy.
Čo je v prime timu a zahrňuje nejdražší reklamní čas? Zprávy Události Debaty Publicistické pořady.
Čo sa na internete hladá? Prehliadanie obsahu Najnovšie informácie Podrobnosti.
Priraď - čo sa na internete hladá Prohlížení obsahu Nejnovější informace Podrobnosti.
Vyber správne tvrzení o proměnlivosti online médií Online média vycházejí z klasických médií, ale přizpůsobují se internetovému prostředí Online média nevycházejí z klasických médií Vytvářejí se nové žánry typické pro internetové prostředí Rozvádějí se jenom už známe žánry, nové nevznikají a prisposobují se pro internetové prostředí Žánry se vyvíjejí spolu s technologiemi, ale neničí předchozí možnosti žurnalistiky Žánry se vyvíjejí spolu s technologiemi a ničí předchozí možnosti žurnalistiky texty se musí převádět na více formátů a je potřeba zaplnit větší prostor online se navíc musí archivovat a převádět na texty, které jsou čitelné na jakémkoli zařízení práce žurnalistů zahrnuje i znalost technologií, alespoň částečně Texty jsou propojené a internet se vyvíjí, žurnalistům pomáhá umělá inteligence ale i přítomnost zdrojů na internetu .
Priraď Živý přenos (stream) Rozhovor moderátor x host Online zpravodajské interview Blogy a vlogy Podcasty.
Co vytváří zásadní otázku, kde začíná a končí žurnalistika? Blogy a vlogy Podcasty Stream.
První stream v Česku stream.cz novinky.cz aktualne.cz.
Pod aké médium v súčasnosti spadá stream.cz? Seznam.cz Novinky.cz Aktualne.cz Echo24.cz.
Priraď Facebook Instagram Twitter YouTube.
Priraď Facebook Twitter.
V čom spočíva konvergence médií Spojování odděleného Prolínání platforem Prolínaní zpusobu přenosu informací Prelínanie médií Spojovanie súvisiaceho.
Čo je to kolektivní inteligence? všechno se převádí do mediální podoby a informace se spojují a všichni víme dohromady všechno všechno se převádí do mediální podoby a informace se spojují avšak nikdo neví všechno.
Čo sú v súčasnosti trendy v konvergencií médií? multitasking kolektivní inteligence všechno se převádí do mediální podoby.
Vyznač dôsledky konvergencie Přesycenost trhu, přestávají fungovat modely inzerce coby způsobu placení médií Obsah se přesunul do cloudů Média už nemohou vědět, kolik přesně vydělají z inzerce televizní vysílání nevydělává tolik Televize zažívá redefinici Sociální sítě dávají hlas bezhlasím a projevují se všechny názory Práce novináře přibývá novinář už nemá tolik práce novinář musí pokrýt více zdrojů informací za stejný čas ze stejného množství témat informace se píší na několik zdrojů; není čas ověřovat a analyzovat do takové míry.
Vyber správne tvrzení o tv publicistice delší stopáž filmové postupy souvislosti vývoj důsledky autor součástí děje názory, postoje nadčasovost - nemusí být nutně aktuální.
Vyber správne tvrzení o tv zpravodajství stručnost věcnost základní údaje autor stojí opodál nestrannost aktualita názory, postoje nadčasovost - nemusí být nutně aktuální kratší stopáž.
Televizní jazyk mluvíme – píšeme tak, jak mluvíme žádné zastaralé výrazy jako také, však apod. nákladní vozidlo – náklaďák, generalizovat – zobecnit, odborné výrazy a koncepty vysvětlené laikovi nutná gramatická i faktická správnost mužeme používat pasiva žádná slova bez významu (realizace) srozumitelnost někdy znamená více slov využívame metafory (vládě doslova teče do bot) žádne klišé a metafory.
Co je to vjing? mixování videa natáčení pomocí mobilu počítač s USB vstupy pro interní připojení GSM modemů, který si kameraman může dát v batohu na záda a s kamerou napojenou na tento počítač živě přenášet vysílání buď pro televizi, nebo internet.
Co je to Mojo? mixování videa natáčení pomocí mobilu - mobilní žurnalistika počítač s USB vstupy pro interní připojení GSM modemů, který si kameraman může dát v batohu na záda a s kamerou napojenou na tento počítač živě přenášet vysílání buď pro televizi, nebo internet.
Co je to LiveU? mixování videa natáčení pomocí mobilu - mobilní žurnalistika Přenosový batoh - počítač s USB vstupy pro interní připojení GSM modemů, který si kameraman může dát v batohu na záda a s kamerou napojenou na tento počítač živě přenášet vysílání buď pro televizi, nebo internet.
Co je to boďák? bodový scenár rundown body, ktoré má redaktor spľňať.
Kolko býva zpravidla headlinov? 3 na začiatku 3 počas vysielania 1 na začiatku 2 počas vysielania 2 na začiatku 1 počas vysielania.
Čo sa má na starosti studio pri reportáži? jej uvedenie jej zhrnutie prezradenie celého obsahu.
Čo je často najsilnejším a najviac pamätovaným príspevkom v tv zpravodajstve? HL/ZP hluboký lidský/zvířecí příbeh rozhovor z politiky živý vstup.
Technologie využívané pre živý vstup: SNG voz prenosový batoh mobilná aplikácia vstup zo štúdia vstup po telefóne vstup cez sociálne siete - dopisovanie si.
Kto založil a ako sa volal prvý zpravodajský kanál, ktorý vysielal 24/7 a kedy.
Ktoré dve stanice v ČR vysielajú zpravodajstvo 24/7 A OD KEDY?.
Zoraď podľa rýchlosti prepravy informácií od najrýchlejšieho po najmenej živý telefonát živý vstup synchromy reportáž.
Ako dlho môžu používať médiá zprávy zo zahraničných zpravodajských agentúr neomedzene nasledujúce 2 týždne nasledujúci mesiac len v deň vydania.
Čo sú to breaking news? pro zpravodajské stanice to nejlepší pro zpravodajské stanice to nejťežší mimořádné zprávy změna barva grafiky klasické schéma jde stranou, redakce shání všechno, co jde – živé vstupy, rozhovory s hosty, celá redakce shání další podrobnosti a OVĚŘUJE často se přebírají materiály agentur barva grafiky se nemění klasické schéma je nadále prioritní redakce se snaží nebrat nic z agentur.
Priraď Vjing Mojo User generated content.
Který pořad dáva v ČT priestor pre občiansku publicistiku?.
Vyber správne tvrzení o historií rozhlasu v ČR v ČSR bylo pravidelné vysílání zavedeno 1923 ve 3. zemi světa vysílalo se živě zpočátku byly přijímače drahé, ale rychle zlevnily divadelní hry (přímé přenosy z divadla), koncerty, rychle začalo vznikat rozhlasové drama zpočátku byly přijímače levné, ale rychle zdraželi.
Kdo položil první „hřebíček do rakve“ rozhlasu iPod mobil.
Jak nazývame šíření informací spíše úzkému publiku než široké veřejnosti.
Redakce zpravodajství a publicistiky v audiu stejné jako redakce tisku a televizi k jedné věci se často vyjadřují ti stejní – osvědčení odborní respondenti propojení regionálních stanic a celorepublikových.
Vyber správne tvrzení o zpravodajském vysílaní v audiu v ČR drahé Čro Rádiožurnál Plus.
Priraď typy dokumentov observační autorský.
Čo je to anchorman? prievodca vysielanim zprávar hlásateľ interviewer.
Čo to je narrowcasting? úzký vztah tvůrce, posluchače a tématu (pro úzké publikum) žiadny vztah tvůrce, posluchače a tématu.
Ako sa volá sekcia ČTK, kde sa zverejňujú reklamní a PR texty?.
Priraď ČT ČRo CNN Prima News Nova CNN PN.
Priraď Nova CNN PN Televize Seznam.
Čo je to infotainment? informace zábavnou formou zprávy nejsou důležité, ale baví zábava informačnou formou zprávy sú dôležité.
Priraď stopáže TN Hlavné Zprávy Udalosti na soukromých televizích trvá reportáž na veřejnoprávní .
Priraď verejnoprávne súkromné.
první možnosť čistě online audiovizuálnej tvorby.
první internetová televize, kdy a pod kým.
televizní stanice přecházejí i na exkluzivní obsah vytvořený pouze pro webové platformy, uveď príklad.
Priraď hypertext intertextualita https neutralita síte Multimedialita kontinuální deadline slow journalism datová žurnalistika .
Priraď Facebook Instagram Twitter Youtube.
Společné znaky sociálních sítí Facebook, youtube, instagram, Twitter interaktivita – okamžitá zpětná vazba přímý kontakt publikum-tvůrce hned se ukáže síla tématu publikum okamžitě poukáže na chybu silný důraz na obraz (ideálně video) okamžitě veřejný obsah, nečeká se na vysílání.
Redakce sociálních sítí menší skupina lidí, která nedělá nic jiného přispívají úplně všichni, kdo zpracovávají témata moderují diskuzi překlápění obsahu z vysílání upraveného pro sociální síte vznikají i obsahy pouze pro sociální sítě (seriály apod.) prostor pro MoJo.
Priraď možnosti sociálních sietí TW IG FB.
Kdy je prime time sociálních sietí? okolo 8 ráno okolo poledne - v době obeda po 18tej večer okolo 22 pred spaním.
Vyber správne tvrzení o odlišnosti sociálních sítí od vysílání nutnost být osobní nutnost být neosobní rychlejší než 24/7 zpravodajství, ještě větší duraz na poutavý obraz pomalejší než 24/7 zpravodajství potřeba vždy ověřovat , ztráta duvěryhodnosti = ztráta publika menší duraz na poutavý obraz.
Vyber správne tvrzení všichni máme osobní profily, které lidi mohou brát jako vyjádření pracovních preferencí ČT má pravidla chování na soc. sitích, zákaz vyjadřování se na sociálních sítích k tomu, co by mohlo být konfliktní ČT nemá pravidlá chování na soc. sitích, všichni máme osobní profily, které lidi ale nemohou brát jako vyjádření pracovních preferencí.
Nestrannost pracovních účtu dávat si pozor na to koho sledujeme a co lajkujeme pozor na zdílení a retweety od stále stejných lidí.
Vyber správne tvrzení o copyright zveřejňujte jen to, co je vaše a to, co vám někdo poskytl ke zveřejnění zverejňvat mužte i to co není vaše pozor na: záběry zahraničních agentur; pozor na: úryvky z filmů a videoklipů; pozor na: příspěvky z YT hudba vlastní nebo ta zdarma.
Jak pomáhají sociální síte? plné informací – kdo hledá, najde náměty pro natáčení prostor k setkávání s lidmi – jsme tam pro ně prostor pro lidi – můžou nám poslat své materiály kolektivní inteligence – diskuze někdy vnesou vhled do problémů rešerše a investigativa na místě dění – někdo tam je a postuje indikátor toho, co lidi zajímá.
stírá se rozdíl mezi producenty a uživateli.
zaměření globálních společností na lokální publika.
producenti i uživatelé musí ovládat širokou škálu dovedností.
jeden příběh poskládaný z informací na spoustě kanálech.
Co je středobodem konvergence?.
zásah technologií do všech aspektů prác.
Co patrí k základným charakteristikám novináře? odpovědnost, efektivita, originalita, charisma znalosti z IT nakládání se specializovanou technikou.
Konvergence médií technický pokrok interakce ve virtuálním prostoru nové možnosti sdílení myšlenek všudypřítomný internet uživatel už není jen pasivní konzument – participuje internet není všude dostupný uživatel je pasivním konzumentem tok obsahu napříč více mediálními platformami spolupráce mezi různými mediálními odvětvími přelétavost publika.
Konvergence médií mapy, fotoaparát, knihy, televize apod. konvergovaly do jedné krabičky – mobilního telefonu minimalizování nákladů maximalizace nákladu sledování televize znovu kolektivní záležitostí – diskuze na sociálních sítích i v běžném životě sledování televize už není kolektivní záležitostí kolektivní inteligence – každý ví něco, dohromady víme všechno stírá se rozdíl mezi producenty a uživateli – produživatel glokalizace – zaměření globálních společností na lokální publika multitasking – producenti i uživatelé musí ovládat širokou škálu dovedností diskuze a komentáře dodávají informace, které v televizi chyběly.
Konvergence médií sociální sítě proměňují způsoby, jakými hledáme a konzumujeme mediální obsahy sociální sítě neproměňují způsoby, jakými hledáme a konzumujeme mediální obsahy sociální sítě jsou středobodem konvergence, dávají hlas bezhlasým konvergence často vede k divergenci konzumenti obsahů jsou lovci a sběrači cloudový obsah – přístupný kdykoliv a odkudkoliv; konec digitálních utopií hlásajících transformaci žurnalistiky a digitální revoluci divergence zdrojů od mainstreamových po menšinové – širší skála názorů, roztříštěné publikum novinářům přibývá práce novinářům ubývá práce všechno musí být okamžitě.
Konvergence médií není čas příliš ověřovat a analyzovat je čas příliš ověřovat a analyzovat konvergovaná redakce – konec specializací všichni musí umět všechno deregulace pracovního trhu – flexibilní formy zaměstnávání zásah technologií do všech aspektů práce – supernovinář redefinice profesionální role a autority: nemáme monopol na informace, nemáme pod kontrolou gatekeeping máme dávat informacím a událostem smysl a ukotvit je do kontextu práce přibývá, nikdy nekončí, přitom redakce šetří a zeštíhlují.
Report abuse Consent Terms of use