Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONCNP

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
CNP

Description:
cnp 2023-2017

Author:
anonym
(Other tests from this author)

Creation Date:
01/02/2024

Category:
University

Number of questions: 127
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Je-li při přepravě nebezpečných látek na oranžové výstražné tabulce před horním číslem písmeno "X" znamená to, že: látka nesmí přijít do kontaktu s vodou se jedná o nebezpečnou látku, která je těžší než vzduch zásahu se musí zúčastnit pouze odborné protichemické složky IZS zásah se provádí vodními proudy.
Působnost ústředního povodňového orgánu v době, kdy není povodeň, vykonává: Ústřední povodňová komise ČR Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo vnitra-generální ředitelství HZS ČR Ministerstvo zemědělství.
Systém hospodářské mobilizace jsou organizační, materiální, personální a jiná opatření, kterými ústřední správní úřad zabezpečuje mobilizační dodávku pro potřeby ozbrojených sil a ozbrojených bezpečnostních sborů za stavu ohrožení státu a válečného stavu nezbytnou dodávku pro potřeby obyvatelstva a ozbrojených bezpečnostních sborů za stavu ohrožení státu a válečného stavu mobilizační dodávku pro potřeby ozbrojených sil a ozbrojených bezpečnostních sborů při vyhlášení krizových stavů mobilizační dodávku pro potřeby hasičského záchranného sboru a ozbrojených bezpečnostních sborů za stavu ohrožení státu a válečného stavu.
Vnější havarijní plán se prověřuje cvičením: minimálně jedenkrát za 3 roky vždy při podstatné změně vnějšího havarijního plánu minimálně jedenkrát za 4 roky dle rozhodnutí hejtmana, minimálně však jedenkrát za 5 let.
Uveďte správnou odpověď dle zákona č. 240/2000 Sb.: HZS kraje za účelem zajištění připravenosti kraje na řešení krizových situací poskytuje součinnost krajskému úřadu při zpracování krizového plánu kraje žádná odpověď není správná krajský úřad za účelem zajištění připravenosti kraje na řešení krizových situací poskytuje součinnost složkám IZS kraje při zpracování krizového plánu kraje krajský úřad za účelem zajištění připravenosti kraje na řešení krizových situací poskytuje součinnost HZS kraje při zpracování havarijního plánu kraje.
Označte správnou odpověď dle zákona č. 241/2000 Sb.: o vydání zásob pro humanitární pomoc rozhoduje předseda Správy státních hmotných rezerv na základě požadavku hejtmana nebo starosty obce s rozšířenou působností o vydání zásob pro humanitární pomoc rozhoduje předseda Správy státních hmotných rezerv na základě požadavku velitele zásahu o vydání zásob pro humanitární pomoc rozhoduje předseda Správy státních hmotných rezerv na základě požadavku starosty obce s rozšířenou působností o vydání zásob pro humanitární pomoc rozhoduje předseda Ústředního krizového štábu na základě požadavku velitele zásahu, nebo hejtmana.
Specificky (toxicky) na dýchací systém působí: kyanovodík oxid uhelnatý fosgen ricin.
Mezi orgány krizového řízení nepatří: vláda ČR orgány obce s rozšířenou působností Ministerstvo vnitra ČR Bezpečnostní rada státu.
Specificky (toxicky) na nervový systém působí: botulotoxin tetrachlormethan chlor kyanovodík .
Označte správnou odpověď v duchu zákona č. 239/2000 Sb.: Při provádění záchranných a likvidačních prací za nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu se složky IZS řídí pokyny Ústředního krizového štábu. Při provádění záchranných a likvidačních prací za nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu se složky IZS řídí pokyny Ministerstva vnitra ČR. Při provádění záchranných a likvidačních prací za nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu se složky IZS řídí pokyny Bezpečnostní rady státu. Žádná z uvedených odpovědí není správná. .
Které stupně řízení veřejné a státní správy zpracovávají dle zákona č. 241/2000 Sb. tzv. Plán nezbytných dodávek: obce s rozšířenou působností, kraje, vláda obce s rozšířenou působností, kraje, ministerstva, ostatní správní úřady a vláda takový plán se nezpracovává obce s rozšířenou působností, kraje, ministerstva a ostatní ústřední správní úřady.
Mezi stálé pracovní orgány Bezpečnostní rady státu nepatří: Výbor pro vnitřní bezpečnost Výbor pro civilní nouzové plánování Výbor pro zpravodajské zabezpečení Výbor pro kybernetickou bezpečnost.
Plánovanou pomocí na vyžádání v duchu zákona č. 239/2000 Sb. se rozumí: předem písemně dohodnutý způsob poskytnutí pomoci ostatními složkami IZS obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, ministerstvu vnitra nebo základním složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací předem písemně dohodnutý způsob poskytnutí pomoci základními složkami IZS obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému operačnímu a informačnímu středisku IZS, ministerstvu vnitra nebo ostatním složkám IZS při provádění krizových opatření předem písemně dohodnutý způsob poskytnutí pomoci základními složkami IZS obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, ministerstvu vnitra nebo ostatním složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací žádná odpověď není správná.
Označte správnou odpověď dle zákona č. 241/2000 Sb.: dodavatel mobilizační dodávky je povinen zpracovat plán hospodářské mobilizace dodavatel mobilizační dodávky je povinen zpracovat plán opatření hospodářské mobilizace dodavatel mobilizační dodávky je povinen zpracovat plán vytváření zásob pro hospodářskou mobilizaci žádné z uvedených tvrzení není správné .
Toxický účinek organofosfátových a karbamátových pesticidů je založen na reakci s cytochromoxidázou blokování neurotransmiteru acetylcholinu inhibici aldehyddehydrogenasy inhibici acetylcholinesterázy .
Subjekt kritické infrastruktury v duchu krizového zákona zpracovává: plán krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury žádná z uvedených možností není správná krizový plán subjektu kritické infrastruktury havarijní plán subjektu kritické infrastruktury.
Průřezová a odvětvová kritéria pro určení prvku kritické infrastruktury dle zákona č. 240/2000 Sb. stanovuje: Správa státních hmotných rezerv ministerstvo průmyslu a obchodu ministerstvo vnitra žádná uvedená odpověď není správná.
Označte správnou odpověď v duchu zákona č. 224/2015 Sb.: pro objekty zařazené do skupiny A se stanoví zóna havarijního plánování a zpracovává vnější havarijní plán pro objekty zařazené do skupiny B se stanoví zóna havarijního plánování a zpracovává bezpečnostní program žádná odpověď není správná pro objekty zařazené do skupiny A se stanoví zóna havarijního plánování a zpracovává vnitřní havarijní plán.
Označte správnou odpověď: Ústřední krizový štáb je výkonným orgánem státu pro řešení mimořádných situací. Jeho složení a činnost upravuje zakládací listina Ústředního krizového štábu, kterou schvaluje vláda Ústřední krizový štáb je poradním orgánem vlády pro řešení krizových situací. Jeho složení a činnost upravuje Statut Ústředního krizového štábu, který schvaluje vláda. Ústřední krizový štáb je pracovním orgánem vlády pro řešení krizových situací. Jeho složení a činnost upravuje Statut Ústředního krizového štábu, který schvaluje vláda Ústřední krizový štáb je pracovním orgánem vlády pro řešení krizových situací a mimořádných událostí. Jeho složení a činnost upravuje Statut Ústředního krizového štábu, který schvaluje Bezpečnostní rada státu. .
Nařízení CLP (o klasifikaci, označování a balení látek a směsí) definuje: 10 tříd nebezpečnosti pro zdraví, 1 třídu nebezpečí pro životní prostředí a doplňkovou třídu 16 tříd nebezpečnosti fyzikálního charakteru, 9 tříd nebezpečnosti pro zdraví, 1 třídu nebezpečí pro faunu a flóru 16 tříd nebezpečnosti fyzikálního charakteru, 10 tříd nebezpečnosti pro zdraví, 1 třídu nebezpečí pro životní prostředí a doplňkovou třídu 10 tříd nebezpečnosti pro zdraví, 6 tříd nebezpečí pro životní prostředí a doplňkovou třídu.
Jednání bezpečnostní rady kraje a obce s rozšířenou působností se dle zákona č. 240/2000 Sb. uskutečňuje: počet jednání není určen dle potřeby nejméně pětkrát ročně nejméně dvakrát ročně .
Předsedou Ústřední povodňové komise je žádná odpověď není správná ministr vnitra ministr zemědělství předseda vlády.
Které stupně řízení státní a veřejné správy zřizují dle zákona č. 240/2000 Sb. bezpečnostní radu? obce s rozšířenou působností, kraje, ministerstva, vláda žádná z uvedených možností není správná obce s rozšířenou působností, kraje, ministerstva a jiné ústřední správní úřady, vláda obce, obce s rozšířenou působností, kraje, ministerstva a jiné ústřední správní úřady, vláda.
Krizovou situací se dle zákona č. 240/2000 Sb. rozumí mimořádná událost podle zákona o IZS, narušení kritické infrastruktury nebo jiné nebezpečí, při nichž je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav nebo stav ohrožení státu krizová situace podle zákona o IZS, narušení kritické infrastruktury nebo jiné nebezpečí, při nichž je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav nebo stav ohrožení státu mimořádná situace podle zákona o IZS, nebo narušení kritické infrastruktury, při nichž je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav nebo stav ohrožení státu mimořádná událost podle zákona o IZS, narušení kritické infrastruktury nebo jiné nebezpečí, při nichž je vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav.
Metanol se v organismu metabolizuje oxidací na: etanol a kyselinu mravenčí formaldehyd a acetaldehyd acetaldehyd a kyselinu octovou formaldehyd a kyselinu mravenčí.
Kdo sjednocuje v duchu zákona č. 240/2000 Sb. postupy v oblasti krizového řízení: Ústřední krizový štáb Bezpečnostní rada státu vláda ČR Ministerstvo vnitra ČR.
Kdo zpracovává návrh ročního plánu kontrol dodržování zákona č. 224/2015 Sb.? ministerstvo vnitra Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR Česká inspekce životního prostředí ministerstvo životního prostředí .
Nařídit nasazení vojáků v činné službě a jednotek požární ochrany k provádění krizových opatření dle zákona č. 240/2000 Sb. může: Poslanecká sněmovna ČR žádná odpověď není správná vláda ČR Bezpečnostní rada státu.
Dle zákona č. 239/2000 Sb., na žádost HZS kraje, krajského úřadu nebo ministerstva vnitra mohou být pro potřebu složek IZS při provádění záchranných a likvidačních prací využita hospodářská opatření, vojenské útvary a vojenská zařízení ozbrojených sil ČR podle zvláštních právních předpisů. Tento druh pomoci je: ostatní pomoc asistence HZS ČR plánovaná pomoc dle Ústředního poplachového plánu nezbytná dodávka.
Vláda v systému hospodářských opatření pro krizové stavy rozhoduje o: bezplatném uvolnění pohotovostních zásob, použití regulačních opatření a použití opatření systému hospodářské mobilizace bezplatném uvolnění hmotných rezerv, použití regulačních opatření a použití opatření systému hospodářské mobilizace žádné z uvedených tvrzení není správné bezplatném uvolnění státních hmotných rezerv, použití regulačních opatření a použití opatření systému nouzového hospodářství.
Plán krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury má dle nařízení vlády č. 462/2000 Sb. tyto hlavní kapitoly: základní část, operativní část, grafické přílohy žádná z uvedených možností není správná obecná část, operační část, pomocná část základní část, operativní část, pomocná část .
Kdo je předsedou Bezpečnostní rady státu? osoba určená předsedou vlády bezpečnostní tajemník úřadu vlády předseda vlády ministr obrany pro vojenská ohrožení a ministr vnitra pro nevojenská ohrožení.
Dle zákona č. 240/2000 Sb.: Stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu 30 dnů. Tuto dobu může hejtman prodloužit jen se souhlasem vlády ČR. Stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu nejvýše 30 dnů. Tuto dobu může předseda vlády prodloužit jen se souhlasem Parlamentu ČR. Žádné z uvedených tvrzení není správné Stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu nejvýše 30 dnů. Tuto dobu může hejtman prodloužit jen se souhlasem předsedy vlády ČR.
Extrémní zúžení zornic je základním klinickým projevem v případě intoxikace: kokainem atropinem, opiáty organofosfáty, insekticidními přípravky kyanovodíkem.
Termín „selektivní toxicita“ označuje: vlastnost chemické látky působit na některé orgány více toxicky než na jiné vlastnost chemické látky působit stejně toxicky na různé biologické druhy vlastnost chemické látky působit rozdílně toxicky na různé biologické druhy vlastnost chemické látky působit stejně toxicky na všechny orgány v lidském organismu.
V duchu zákona č. 239/2000 Sb., hejtman schvaluje havarijní plán kraje, vnitřní a vnější havarijní plán a poplachový plán integrovaného záchranného systému kraje havarijní plán kraje, vnitřní havarijní plán a poplachový plán integrovaného záchranného systému kraje havarijní plán kraje, vnější havarijní plán, povodňový plán kraje a poplachový plán integrovaného záchranného systému kraje žádná z uvedených možností není správná.
Dle zákona č. 239/2000 Sb., na žádost Hasičského záchranného sboru kraje, krajského úřadu nebo Ministerstva vnitra mohou být pro potřebu složek IZS při provádění záchranných a likvidačních prací využita hospodářská opatření, vojenské útvary a vojenská zařízení ozbrojených sil ČR podle zvláštních právních předpisů. Tento druh pomoci je: asistenční pomoc plánovaná pomoc na vyžádání ostatní výpomoc žádná z uvedených možností není správná.
Mezi stálé pracovní orgány Bezpečnostní rady státu nepatří: Výbor pro civilní nouzové plánování Výbor pro vnitřní bezpečnostní plánování Výbor pro kybernetickou bezpečnost Výbor pro zpravodajskou činnost.
V duchu zákona č. 224/2015 Sb., se pro objekty zařazené do skupiny A stanoví: zóna havarijního plánování a zpracovává vnitřní havarijní plán zóna havarijního plánování a zpracovává bezpečnostní program zóna havarijního plánování a zpracovává vnější havarijní plán žádná z uvedených možností není správná.
Který plán nepatří mezi plány konkrétních činnosti vnějšího havarijního plánu? plán individuální ochrany osob plán monitorování plán regulace pohybu osob a vozidel plán fyzické ochrany.
Kemlerův kód, který se používá při přepravě nebezpečných věcí, popisuje: základní vlastnosti nebezpečné věci identifikuje konkrétní typ nebezpečné věci uvádí pokyny pro bezpečné zacházení s nebezpečnou věcí informuje o pravidlech značení dopravního prostředku, který přepravuje nebezpečnou věc .
Bezpečnostní rada státu byla zřízena na základě Mezinárodních úmluv a závazků ČR v oblasti bezpečnosti státu Ústavy ČR Ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR Zákona č. 240/2000 Sb. (krizový zákon).
Kdo je předsedou Bezpečnostní rady státu ministr vnitra ministr obrany žádná z uvedených možností není správná osoba určená předsedou vlády.
Ministerstva a jiné ústřední správní úřady k zajištění připravenosti na řešení krizových situací v jejich působnosti zpracovávají: plán krizové připravenosti plán krizových opatřeni krizový plán žádná uvedená odpověď není správná.
V duchu zákona č. 224/2015 Sb., provozovatel objektu zařazeného do skupiny A zpracuje: žádná odpověď není správná vnější havarijní plán bezpečnostní zprávu vnitřní havarijní plán.
V duchu krizového zákona sjednocuje postupy v oblasti krizového řízení vláda jako sbor bezpečnostní rada státu předseda vlády žádná z uvedených možností není správná.
Český právní řád rozlišuje následující krizové stavy: stav ohrožení, nouzový stav, stav ohrožení státu, válečný stav stav nebezpečí, stav nouze, stav ohrožení státu, válečný stav stav nebezpečí, stav nouze, válečný stav, stav napadení žádná z uvedených možností není správná.
Podle vojensko-toxikologického hlediska se bojové chemické látky dělí na: nervově paralytické, zpuchýřující, dusivé, dráždivé, imunotoxické nervově paralytické, zpuchýřující, dusivé, zneschopňující, cytotoxické nervově paralytické, zpuchýřující, dusivé, všeobecně jedovaté, dráždivé, psychoaktivní nervově paralytické, zpuchýřující, dusivé, dráždivé, imunotoxické, průmyslové.
Nařízení vlády ČR č. 432/2010 Sb., pojednává: kritické infrastruktuře o bezpečnostních radách o metodice určení zóny havarijního plánování o složení a úkolech krizových štábů .
Prvek kritické infrastruktury v duchu krizového zákona zpracovává: krizový plán prvku kritické infrastruktury plán krizové připravenosti prvku kritické infrastruktury žádná z uvedených možností není správná bezpečnostní plán prvku kritické infrastruktury.
Krizový plán České národní banky schvaluje: ministr vnitra předseda vlády guvernér České národní banky takový plán se nezpracovává.
Ústřední krizový štáb řídí: předseda vlády pověřený místopředseda vlády ministr obrany v případě krizových situací dotýkajících se vnitřního ohrožení České republiky žádná z uvedených možností není správná.
Dle zákona č. 240/2000 Sb.: stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu nejvýše 30 dnů. Tuto dobu může hejtman prodloužit jen se souhlasem Parlamentu ČR stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu 30 dnů. Tuto dobu může hejtman prodloužit jen se souhlasem bezpečnostní rady státu stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu nejvýše 30 dnů. Tuto dobu může předseda vlády prodloužit jen se souhlasem Parlamentu ČR žádné z uvedených tvrzení není správné.
Antidotní terapie intoxikací je založena: na eliminaci toxické látky z organismu vyvoláním zvracení na eliminaci toxické látky z organismu pomocí výplachu (laváže) žaludku na mimotělní eliminaci toxické látky z organismu (hemodialýza, hemoperfuze) na podání látek, které jsou schopny svým farmakologickým účinkem eliminovat toxický účinek chemické látky.
Sídlo Organizace pro zákaz chemických zbraní je: v Haagu v Paříži v Bruselu v Oslu.
Které stupně řízení státní správy vytvářejí bezpečnostní radu: obce, obce s rozšířenou působností, kraje, vláda obce s rozšířenou působností, kraje, vláda obce s rozšířenou působností, kraje, ministerstva, vláda obce, obce s rozšířenou působností, kraje, ministerstva, vláda.
Průřezová a odvětvová kritéria pro určení prvku kritické infrastruktury stanovuje ministerstvo vnitra a ministerstvo průmyslu a obchodu vláda ČR bezpečností rada státu ministerstvo vnitra.
Mezi moduly civilní ochrany zaregistrované Českou republikou v databázi EU CECIS pro mezinárodní záchranné operace a uvedené v Ústředním poplachovém plánu IZS nepatří modul pro: chemickou, biologickou, radiologickou a jadernou detekci a odběr vzorků vysokokapacitní čerpání vody povodňové záchranné práce s pomocí člunů nouzové přežití.
Specificky (toxicky) na dýchací systém působí: chlor oxid uhelnatý ricin kyanovodík.
Povinnost každoročně informovat Evropskou komisi o počtu prvků evropské kritické infrastruktury podle odvětví a o počtu členských států Evropské unie, které jsou závislé na jednotlivých prvcích evropské kritické infrastruktury má: vláda ČR Ministerstvo vnitra ČR – generální ředitelství HZS ČR Ministerstvo vnitra ČR Bezpečnostní rada státu.
Uveďte správnou odpověď dle zákona č. 224/2015 Sb.: pro objekty zařazené do skupiny A se stanoví zóna havarijního plánování a zpracovává vnitřní havarijní plán pro objekty zařazené do skupiny B se stanoví zóna havarijního plánování a zpracovává vnitřní a vnější havarijní plán pro objekty zařazené do skupiny A se stanoví zóna havarijního plánování a zpracovává vnitřní havarijní plán žádná odpověď není správná.
Dle zákona č. 224/2015 Sb., zónu havarijního plánování stanovuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost HZS kraje bezpečnostní rada kraje žádné z uvedených tvrzení není správné .
3. stupeň povodňové aktivity se nazývá: stav bdělosti stav povodňové bdělosti stav připravenosti žádný uvedený termín není správný.
Vyhláška Ministerstva vnitra ČR č. 380/2002 Sb. pojednává: o metodice určení zóny havarijního plánování o náležitostech plánování hospodářských opatření pro krizové stavy o složení a úkolech krizových štábů o přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva.
Bezpečnostní rada státu byla zřízena na základě: Ústavy ČR Ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR Mezinárodních úmluv a závazků ČR v oblasti bezpečnosti státu Zákona č. 240/2000 Sb. (krizový zákon).
Toxický účinek kyanovodíku a kyanidů spočívá v: narušení nervosvalového přenosu blokování enzymů tkáňového dýchání jejich vazbě na hemoglobin vzniku toxického edému plic.
Ústřední krizový štáb jako pracovní orgán k řešení krizových situací zřizuje: Bezpečnostní rada státu Prezident ČR Parlament ČR Vláda ČR.
Stabilita toxického aerosolu kapalných chemikálií v terénu je nejvyšší za podmínek: izotermie inverze žádná z uvedených odpovědí není správná konvekce.
Vnější havarijní plán se člení na: informační část, operativní část a plány typových činností základní část, operativní část a plány konkrétních činností informační část, operativní část, grafickou část a plány konkrétních činností informační část, operativní část a plány konkrétních činností.
Plán fyzické ochrany dle zákona č. 224/2015 Sb. zpracuje pro daný objekt: Krajský úřad Provozovatel objektu zařazeného do skupiny A nebo do skupiny B Provozovatel objektu zařazeného do skupiny A Krajské ředitelství Policie ČR.
Dle zákona č. 239/2000 Sb.: na žádost hasičského záchranného sboru kraje, krajského úřadu nebo Ministerstva vnitra mohou být pro potřebu složek IZS při provádění záchranných a likvidačních prací využita hospodářská opatření, vojenské útvary a vojenská zařízení ozbrojených sil ČR podle zvláštních právních předpisů. Tento druh pomoci je: plánovaná pomoc na vyžádání ostatní pomoc asistenční pomoc žádné z uvedených tvrzení není správné.
Obecní úřad obce s rozšířenou působností v systému hospodářských opatření pro krizové stavy: pracovává plán nouzových dodávek obce s rozšířenou působností, plní úkoly uložené krajským úřadem, zajišťuje činnosti umožňující přijetí regulačních opatření zpracovává plán nezbytných dodávek obce s rozšířenou působností, plní úkoly uložené krajským úřadem, zajišťuje činnosti umožňující přijetí mobilizačních opatření zpracovává plán nezbytných dodávek obce s rozšířenou působností, plní úkoly uložené krajským úřadem, zajišťuje činnosti umožňující přijetí regulačních opatření žádné z uvedených tvrzení není správné.
Bezpečnostní strategie ČR nazývá bezpečnostní zájmy ČR jako: klíčové státní zájmy a strategické zájmy žádné z uvedených tvrzení není správné životní zájmy, bezpečnostní zájmy a další významné zájmy životní zájmy, strategické zájmy a operační zájmy.
V duchu zákona č. 239/2000 Sb. hejtman schvaluje: havarijní plán kraje, vnější havarijní plán, povodňový plán kraje a poplachový plán integrovaného záchranného systému kraje havarijní plán kraje, vnitřní a vnější havarijní plán a poplachový plán integrovaného záchranného systému kraje havarijní plán kraje, vnější havarijní plán a poplachový plán integrovaného záchranného systému kraje všechna uvedená tvrzení jsou nesprávná.
. Mezi moduly civilní ochrany zaregistrované Českou republikou v databázi EU CECIS pro mezinárodní záchranné operace a uvedené v Ústředním poplachovém plánu IZS nepatří modul pro: chemickou, biologickou, radiologickou a jadernou detekci a odběr vzorků povodňové záchranné práce s pomocí člunů evakuaci a humanitární pomoc vysokokapacitní čerpání vody .
Kemlerův kód, který se používá při přepravě nebezpečných věcí: uvádí pokyny pro bezpečné zacházení s nebezpečnou věcí identifikuje konkrétní typ nebezpečné věci informuje o pravidlech značení dopravního prostředku, který přepravuje nebezpečnou věc popisuje základní vlastnosti nebezpečné věci.
Který plán nepatří mezi plány konkrétních činnosti vnějšího havarijního plánu? plán regulace pohybu osob a vozidel pandemický plán plán monitorování plán individuální ochrany osob.
Vláda v systému hospodářských opatření pro krizové stavy rozhoduje o bezplatném použití státních hmotných rezerv, použití regulačních opatření, použití systému mobilizačních rezerv žádné z uvedených tvrzení není správné bezplatném použití státních hmotných rezerv, použití regulačních opatření, použití opatření systému nouzového hospodářství bezplatném použití státních hmotných rezerv, použití regulačních opatření, použití opatření systému hospodářské mobilizace .
Označte správné tvrzení. Zásoby pro humanitární pomoc jsou součástí systému nezbytných dodávek. Jsou vytvářeny Správou státních hmotných rezerv v systému státních hmotných rezerv. žádné z uvedených tvrzení není správné. Zásoby pro humanitární pomoc jsou součástí systému nouzového hospodářství. Jsou vytvářeny Správou státních hmotných rezerv v systému nouzového hospodářství. Zásoby pro humanitární pomoc jsou součástí systému nouzového hospodářství. Jsou vytvářeny Ministerstvem průmyslu a obchodu v systému státních hmotných rezerv.
Mezi stálé pracovní orgány Bezpečnostní rady státu nepatří Výbor pro zpravodajskou činnost Výbor pro civilní nouzové plánování Výbor pro bezpečnostní politiku Výbor pro kybernetickou bezpečnost.
2. stupeň povodňové aktivity se nazývá: žádná z uvedených odpovědí není správná stav ohrožení stav povodňové bdělosti stav připravenosti.
Podle zákona č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy, jsou zásoby pro humanitární pomoc vytvářeny: žádná z uvedených možností není správná Ministerstvem vnitra ČR Sekcí logistiky Generálního ředitelství HZS ČR Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR .
Bezpečnostní strategie ČR nazývá bezpečnostní zájmy ČR jako: žádné z uvedených tvrzení není správné životní zájmy, strategické zájmy a operační zájmy životní zájmy, strategické zájmy a další významné zájmy klíčové zájmy a strategické zájmy.
Při provádění záchranných a likvidačních prací za nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu se složky IZS řídí pokyny: Bezpečnostní rady státu Ministerstva vnitra za nouzového stavu, Ministerstva obrany za stavu ohrožení státu a válečného stavu Ministerstva vnitra velitele zásahu.
Za přidělení zásob pro humanitární pomoc fyzickým osobám vážně postiženým krizovou situací odpovídá: Hejtman kraje, nebo starosta obce s rozšířenou působností, kterému byly zásoby pro humanitární pomoc poskytnuty ředitel HZS příslušného kraje Ústřední krizový štáb Správa státních hmotných rezerv.
Ústřední poplachový plán IZS obsahuje přehled sil a prostředků: ostatních složek IZS, včetně jejich počtu a využitelnosti podle druhů mimořádných událostí základních a ostatních složek IZS, včetně jejich počtu a využitelnosti podle druhů mimořádných událostí základních složek IZS, včetně jejich počtu a využitelnosti podle druhů mimořádných událostí základních, ostatních a pomocných složek IZS, včetně jejich počtu a využitelnosti podle druhů mimořádných událostí.
Mezi státní hmotné rezervy nepatří: strategické zásoby pohotovostní zásoby hmotné rezervy mobilizační rezervy.
Zákon č. 219/1999 Sb., pojednává: o ozbrojených silách ČR o hospodářských opatřeních pro krizové stavy o zajišťování obrany ČR o branné a mobilizační pohotovosti ČR.
Subjekt kritické infrastruktury v duchu krizového zákona č. 240/2000 Sb. zpracovává: krizový plán subjektu kritické infrastruktury plán akceschopnosti subjektu kritické infrastruktury plán krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury havarijní plán subjektu kritické infrastruktury .
Nařídit nasazení vojáků v činné službě a jednotek požární ochrany k provádění krizových opatření (v duchu krizového zákona) může: vláda za stavu ohrožení státu a válečného stavu vláda za nouzového stavu Ministerstvo obrany ČR kdykoliv Parlament ČR za nouzového stavu.
Mezi toxiny nepatří: ricin dioxin atropin botulotoxin.
Mezi zpuchýřující látky patří: yperit, dusíkový yperit, kapsaicin yperit, perfluorisobuten, lewisit sarin, tabun, adamsit yperit, fosgenoxim, dusíkový yperit.
Systém hospodářské mobilizace jsou organizační, materiální, personální a jiná opatření, kterými ústřední správní úřad zabezpečuje: mobilizační dodávku pro potřeby ozbrojených sil a ozbrojených bezpečnostních sborů za stavu ohrožení státu a válečného stavu nezbytnou mobilizační dodávku pro potřeby obyvatelstva a ozbrojených bezpečnostních sborů za stavu ohrožení státu a válečného stavu mobilizační dodávku pro potřeby ozbrojených bezpečnostních sborů za stavu ohrožení státu a válečného stavu mobilizační dodávku pro potřeby ozbrojených sil a ozbrojených bezpečnostních sborů při vyhlášení krizových stavů.
Oxid uhelnatý při vstupu do krevního řečiště vytváří: karbohemoglobin karbonylhemoglobin oxyhemoglobin kyanhemoglobin.
Evakuace se neplánuje: ze zón havarijního plánování objektů nebo zařízení s biologickými agens a toxiny ze zón havarijního plánování objektů nebo zařízení s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi ze zón havarijního plánování pracovišť s velmi významnými zdroji ionizujícího záření při hrozbě možného ozbrojeného konfliktu z území vyčleněného pro potřeby operační přípravy, nebo předpokládané bojové činnosti.
2. stupeň povodňové aktivity se nazývá: stav ohrožení stav nebezpečí stav pohotovosti stav připravenosti.
Označte správné tvrzení: HZS kraje prověří vnější havarijní plán z hlediska jeho aktuálnosti dle skutečných potřeb, nejméně však jednou za 5 let HZS kraje vnější havarijní plán neprověřuje, je to v kompetenci krajského úřadu HZS kraje prověří vnější havarijní plán z hlediska jeho aktuálnosti nejméně jednou za 3 roky HZS kraje prověří vnější havarijní plán z hlediska jeho aktuálnosti nejméně jednou za 5 let.
Dokumentací integrovaného záchranné systému v duchu zákona č. 239/2000 Sb. není: typové činnosti složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu dohoda o poskytnutí pomoci havarijní plán kraje a vnější havarijní plán povodňový plán.
Starosta obce při provádění záchranných a likvidačních prací je oprávněn: vyzvat právnické a fyzické osoby k poskytnutí osobní nebo věcné pomoci pouze vyzvat fyzické osoby k poskytnutí osobní pomoci žádné z uvedených tvrzení není správné pouze vyzvat právnické osoby k poskytnutí věcné pomoci .
Který z uvedených úkolů do systému nouzového hospodářství hospodářských opatření pro krizové stavy nepatří? podpora výkonu státní správy uspokojení základních životních potřeb zabezpečení mobilizačních dodávek podpora činnosti záchranných sborů, havarijních služeb, zdravotnické záchranné služby a Policie České republiky.
Dle krizového zákona hejtman řídí a kontroluje přípravná opatření, činnosti k řešení krizových situací a činnosti ke zmírnění jejich následků. Za tímto účelem: zpracovává poplachový plán IZS kraje zřizuje a řídí bezpečnostní radu kraje, krizový štáb kraje a protipovodňovou komisi kraje zřizuje a řídí bezpečnostní radu kraje a krizový štáb kraje zřizuje a řídí bezpečnostní radu kraje.
Plánovanou pomocí na vyžádání se rozumí: předem písemně dohodnutý způsob poskytnutí pomoci ostatními složkami IZS obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra nebo základním složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací předem písemně dohodnutý způsob poskytnutí pomoci základními složkami IZS obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému krizovému štábu, Ministerstvu vnitra nebo ostatním složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací předem písemně dohodnutý způsob poskytnutí pomoci základními složkami IZS obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra nebo ostatním složkám IZS při provádění záchranných, likvidačních a obnovovacích prací na místě události dohodnutý způsob poskytnutí pomoci ostatními složkami IZS obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra nebo základním složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prac.
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy zahrnuje: systém nouzového hospodářství, systém hospodářské mobilizace, použití státních hmotných rezerv, výstavbu a údržbu kritické infrastruktury, regulační opatření systém nouzového hospodářství, systém hospodářské mobilizace, použití státních mobilizačních rezerv, výstavbu a údržbu infrastruktury, regulační opatření systém nouzového hospodářství, systém hospodářské mobilizace, použití státních hmotných rezerv, výstavbu a údržbu infrastruktury, regulační opatření systém nouzového zásobování, systém hospodářské mobilizace, použití státních hmotných rezerv, výstavbu a údržbu infrastruktury, regulační opatření.
Podle zákona č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy, jsou zásoby pro humanitární pomoc vytvářeny: Správou státních hmotných rezerv krajským úřadem na teritoriu příslušného kraje Ministerstvem vnitra-generálním ředitelstvím HZS ČR Správou státních hmotných rezerv spolu s humanitárními organizacemi.
. Nařídit nasazení vojáků v činné službě a jednotek požární ochrany k provádění krizových opatření (v duchu krizového zákona) může: prezident, kdykoliv to situace vyžaduje vláda za nouzového stavu Parlament za nouzového stavu vláda za stavu ohrožení státu a válečného stavu.
Při chemické havárii v italském Sevesu unikl nebezpečný: methylisokyanát methanthiol dioxin sarin.
Toxickým projevem intoxikace fosgenem je: blokáda tkáňového dýchání vznik masivních křečí krvácení do mozku vznik plicního edému.
Zařízením civilní ochrany bez právní subjektivity se rozumí: zařízení jednotného systému varování a vyrozumění součást právnické osoby nebo obce určené k ochraně obyvatelstva technická zařízení sloužící k zabezpečení ochrany obyvatelstva stálé a provizorní úkryty pro obyvatelstvo.
Bezpečností rada obce s rozšířenou působností má nejvýše: 10 členů 8 členů 8 členů a starosta je předseda bezpečnostní rady počet členu závisí na velikosti dané obce.
Systém hospodářské mobilizace jsou organizační, materiální, personální a jiná opatření, kterými ústřední správní úřad zabezpečuje: žádná z uvedených odpovědí není správná mobilizační dodávku pro potřeby ozbrojených sil a ozbrojených bezpečnostních sborů při vyhlášení krizových stavů mobilizační dodávku pro potřeby ozbrojených bezpečnostních sborů za stavu ohrožení státu a válečného stavu nezbytnou mobilizační dodávku pro potřeby obyvatelstva a ozbrojených bezpečnostních sborů za stavu ohrožení státu a válečného stavu.
Dle zákona č. 224/2015 Sb. provozovatel objektu zařazeného do skupiny B zpracuje na základě posouzení rizik závažné havárie: vnější havarijní plán bezpečnostní zprávu bezpečnostní program plán provedení záchranných a likvidačních prací.
Státní hmotné rezervy vznikají na základě požadavků krizových plánů ústředních správních úřadů a je možné je rozčlenit na: hmotné rezervy, mobilizační rezervy, nezbytné dodávky a zásoby pro humanitární pomoc hmotné rezervy, mobilizační rezervy, nedotknutelné zásoby a zásoby pro humanitární pomoc hmotné rezervy, mobilizační rezervy, pohotovostní zásoby, zásoby pro humanitární pomoc a nouzové zásoby ropy hmotné rezervy, mobilizační rezervy, pohotovostní zásoby a zásoby pro humanitární pomoc.
Funkci kontaktního místa pro oznamování závažné havárie podle vyhlášených mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána, plní: Státní úřad pro jadernou bezpečnost Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo vnitra Úřad vlády ČR.
Kolik existuje stupňů povodňové aktivity a jak se nazývají? tři stupně, 1. stupeň je bdělost, 2. stupeň je pohotovost, 3. stupeň je ohrožení tři stupně, 1. stupeň je ostražitost, 2. stupeň je pohotovost, 3. stupeň je ohrožení čtyři stupně, 1. stupeň je bdělost, 2. stupeň je pohotovost, 3. stupeň je příprava, 4. stupeň je ohrožen tři stupně, 1. stupeň je bdělost, 2. stupeň je pohotovost, 3. stupeň je nouze.
Evakuace se nevztahuje na všechny osoby, které se budou podílet na záchranných pracích, na řízení evakuace nebo budou vykonávat jinou neodkladnou činnost na personál pro evakuaci na všechny osoby, které vykonávají v postižené oblasti pracovní povinnost, či pracovní výpomoc v duchu zákona č. 240/2000 Sb. na osoby, které nejsou bezprostředně ohroženy, nebo vykonávají jinou neodkladnou činnost.
Poskytnutí státních hmotných rezerv je možné za všech krizových stavů pouze při vyhlášení požárního poplachu 3. a zvláštního stupně při řešení mimořádné události i za krizových stavů za stavu nebezpečí a nouzového stavu.
Do skupiny organofosforových nervově paralytických látek patří: sarin, tabun, adamsit soman, látka VR, tabun soman, látka VX, lewisit sarin, tabun, yperit.
Označte, co starosta obce při provádění záchranných a likvidačních prací dle zákona č. 239/2000 Sb., neprovádí: organizuje ukrytí obyvatelstva obce organizuje v dohodě s velitelem zásahu nebo se starostou obce s rozšířenou působností evakuaci osob z ohroženého území obce zajišťuje varování osob nacházejících se na území obce před hrozícím nebezpečím organizuje činnost obce v podmínkách nouzového přežití obyvatel obce.
Poskytnutí státních hmotných rezerv za krizové situace (označte správnou odpověď): Poskytnuté státní hmotné rezervy je příjemce povinen vrátit do 60 dnů po zrušení krizového stavu Poskytnuté státní hmotné rezervy, s výjimkou těch, které nebyly spotřebovány, je příjemce povinen vrátit do 30 dnů po zrušení krizového stavu Poskytnuté státní hmotné rezervy, s výjimkou těch, které byly předány bezúplatně, je příjemce povinen vrátit do 30 dnů po zrušení krizového stavu Poskytnuté státní hmotné rezervy, s výjimkou těch, které byly spotřebovány, je příjemce povinen vrátit do 60 dnů po zrušení krizového stavu .
Dohoda ADR (Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí) je novelizována: každé 3 roky každé 4 roky každé 2 roky každý rok.
V duchu zákona č. 239/2000 Sb. složky integrovaného záchranného systému (označte správnou odpověď): Žádná z uvedených odpovědí není správná při provádění záchranných a likvidačních prací za nouzového stavu a stavu ohrožení státu se složky IZS řídí pokyny Ministerstva vnitra při provádění záchranných a likvidačních prací za nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu se složky integrovaného záchranného systému řídí pokyny Ministerstva vnitra - Generálního ředitelství HZS ČR při provádění záchranných a likvidačních prací a úkolů obnovy za nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu se složky IZS řídí pokyny Ministerstva vnitra .
Toxický účinek fosgenu se projevuje: edémem mozku edémem plic hemolýzou blokádou tkáňového dýchání.
Zónou havarijního plánování se rozumí: území v okolí objektu nebo zařízení, v němž krajský úřad, v jehož působnosti se nachází objekt nebo zařízení, uplatňuje požadavky havarijního plánování formou vnějšího havarijního plánu území uvnitř objektu, ve kterém jsou uplatňovány požadavky ochrany obyvatelstva a požadavky územního rozvoje z hlediska havarijního plánování formou vnitřního havarijního plánu území uvnitř objektu nebo zařízení, v němž krajský úřad, v jehož působnosti se nachází objekt nebo zařízení, uplatňuje požadavky havarijního plánování formou vnitřního havarijního plánu území v okolí objektu, ve kterém jsou uplatňovány požadavky ochrany obyvatelstva a požadavky územního rozvoje z hlediska havarijního plánování formou vnějšího havarijního plánu .
Dle zákona č. 224/2015 Sb.: provozovatel prověří havarijní plán kraje z hlediska jeho aktuálnosti do 3 let ode dne jeho předložení krajskému úřadu, a poté vždy nejméně jednou za 3 roky provozovatel prověří vnitřní havarijní plán z hlediska jeho aktuálnosti do 3 let ode dne jeho předložení krajskému úřadu, a poté vždy nejméně jednou za 3 roky provozovatel prověří vnitřní havarijní plán z hlediska jeho aktuálnosti do 5 let ode dne jeho předložení krajskému úřadu, a poté vždy nejméně jednou za 3 roky provozovatel prověří vnitřní a vnější havarijní plán z hlediska jeho aktuálnosti do 3 let ode dne jeho předložení krajskému úřadu, a poté vždy nejméně jednou za 3 roky .
Druhý stupeň poplachu je vyhlašován v případě, že: krizová událost ohrožuje nejvýše 1000 osob, více jak jeden objekt se složitými podmínkami pro zásah, jednotlivé prostředky hromadné dopravy osob, cenný chov zvířat nebo plochy území do 1 000 m2 mimořádná událost ohrožuje nejvýše 100 osob, více jak jeden objekt se složitými podmínkami pro zásah, jednotlivé prostředky hromadné dopravy osob, cenný chov zvířat nebo plochy území do 10 000 m2 mimořádná událost ohrožuje nejvýše 1000 osob, více jak deset objektů se složitými podmínkami pro zásah, jednotlivé prostředky hromadné dopravy osob, cenný chov zvířat nebo plochy území do 100 000 m2 mimořádná událost ohrožuje nejvýše 100 osob, více jak deset objektů se složitými podmínkami pro zásah, jednotlivé prostředky hromadné dopravy osob cenný chov zvířat nebo plochy území do 1000 m2.
Bezpečností rada kraje má nejvýše: 10 členů 12 členů 10 členů a hejtman jako předseda rady 8 členů .
Pro přímou ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací v duchu ústředního poplachového plánu je podmínkou: vyhlášení nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu vyhlášení stavu nebezpečí, nebo nouzového stavu vyhlášení požárního poplachu 3. stupně vyhlášení stavu nebezpečí.
Report abuse Consent Terms of use