Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONStátnice ped psy 2017 A

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Státnice ped psy 2017 A

Description:
Státnice jaro 2017A ped psy

Author:
ped muni
(Other tests from this author)

Creation Date:
21/05/2020

Category:
University

Number of questions: 50
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Mezi tzv. psychogenní potřeby dle Maslowa nepatří potřeba: Spánek Sebeaktualizace Bezpečí Láska.
Transmisivní pojetí vyučování je: Předávání hotových poznatků žákům. Vyučování vedoucí k samostatnosti žáků. Vedení žáků k logickému myšlení. Transparentní výuka s aktivitou žáků.
Podle Epikúrova učení je člověk: Předurčený svým osudem. Nedokonalou kopií boha. Svobodný a zodpovědný za svůj život. Povinen podřídit se vůli bohů.
Otokar Chlup se v Brně zasloužil v období první Československé republiky o: Nic, protože v Brně nepůsobil. Založení Pedagogické fakulty při Masarykově univerzitě. Založení Masarykovy univerzity. Založení Pedagogického semináře při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity.
Vyberte správnou formulaci vědecké/statistické hypotézy: Žáci sedmého ročníku mají školu významně méně rádi. Dívky dosahují v jazykových testech lepších výkonů. Když učitel zvýší počet pochval žáků, tak sníží počet pochval. Česká masmédia věnují málo pozornosti problematice školy.
Jak bývá nazývána hra, při které si děti v předškolním věku hrají „na něco“? Spontánní hra. Schematická, strukturovaná hra. Tematická, námětová hra. Konstruktivní hra.
Který z pracovníků školního poradenského pracoviště se věnuje zejména problematice kariérového poradenství a procesu integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (včetně integrace nadaných) na školách: Školní psycholog. Výchovný poradce. Metodik prevence Třídní učitel.
O jaký typ výzkumného problému se v následující formulaci jedná: „Je nedirektivní výchovný styl efektivnější pro vytvoření pozitivních postojů žáků k učiteli než direktivní?“ Kauzální. Deskriptivní Legitimní Relační.
Vlastnosti nietzschovského nadčlověka jsou: Láska, pokora, soucit. Tvůrčí schopnosti, svoboda, panský přístup ke světu. Kreativita v oblasti přírodních věd. Pevná náboženská víra.
Kompetencí školské rady na základní škole není: Schvalovat způsob hodnocení a klasifikace žáků. Schvalovat vnitřní řád školy. Schvalovat výroční zprávu o škole. Schvalovat rozpočet školy.
Autorem teorie kognitivní disonance je: C. T. Morgan. L. S. Vygotskyj. L. Festinger. G. W. Allport.
Pojem delirium tremens označuje život ohrožující stav, který: Vzniká při akutní intoxikaci kanabinoidy. Způsobuje zvazivovatění jater a ledvin při dlouhodobém užívání alkoholu. Vzniká u alkoholiků po přerušení užívání alkoholu. Navozuje vazodilatační účinky způsobené užíváním alkoholu.
Které z následujících tvrzení se netýká funkcí myšlení jakožto kognitivního procesu: Jde o vytváření pojmů (mentálních kategorií). Myšlení lze dle některých přístupů ztotožnit s řešením problémů. Myšlení se týká usuzování a hodnocení. Jde o vyjadřování emocionálních obsahů.
Za zdroj pravdivého vědeckého poznání považuje J. Locke: Božské zjevení. Smysly Intuici Rozum.
Požadavek stoické filozofie období helénského "Žij ve shodě s přírodou" znamená: Boj proti přírodním zákonům končí vždy neúspěchem. Poznej přírodu (přírodní zákony) a podle nich reguluj svůj vztah k přírodě. Žij ve shodě se světovým rozumem, který řídí běh tohoto světa. Opusť civilizaci a navrať se do lůna přírody.
Provádíte výzkum názorů posluchačů Masarykovy univerzity na studijní programy této univerzity. Chcete vybrat asi 120 studentů. Studenty vyberete podle abecedního seznamu studentů na studijním oddělení. Vyberete každého dvanáctého studenta. Dohromady získáte 120 lidí. Jak se nazývá tento typ výběru? Mechanický Záměrný Stratifikovaný Náhodný, pravděpodobnostní.
Skupinu, podle jejíchž norem a hodnot se jedinec řídí a jejíž způsoby chování přebírá, nazýváme: Referenční skupina. Reformní skupina. Referující skupina. Refrakční skupina.
Jestliže nás nějaká nápadná vlastnost druhého ovlivní natolik, že v jejím světle posuzujeme nebo předpokládáme další vlastnosti, jedná se o: Efekt primarity. Halo efekt. Efekt posledního dojmu. Efekt selektivity.
Rodiče jednoho z vašich žáků jsou velmi přísní a často užívají tresty. Jasně svým dětem nastavili pravidla, co se smí a co se nesmí. Jejich výchovný styl je: Autokratický Teokratický Liberální Demokratický.
Dítě od svého nejranějšího vývoje preferuje především podněty: Lidské Výrazné Barevné Složité.
Když v nějaké situaci zdánlivě náhodně a náhle přijdeme na její řešení, můžeme hovořit o: Verifikaci Vhledu Algoritmizaci Abstrakci.
Kdy můžeme přestat s resuscitací (oživováním)? U dospělých po půl hodině, u dětí po čtyřiceti minutách. U dospělých po čtyřiceti minutách, u dětí po půl hodině. Až v okamžiku příjezdu záchranné služby nebo v případě vlastního totálního vyčerpání. Kdykoli na základě vlastního rozhodnutí.
Chybám při používání posuzovacích škál v pedagogickém výzkumu se do jisté míry předchází: Odpovídajícím zácvikem posuzovatele. Zvýšením stupňů každé škály alespoň na 32. Snížením počtu stupňů škály na jeden. Nelze jim ani částečně předejít.
Při vyšetřování šikany ve školní třídě bychom měli: Okamžitě potrestat žáka, o kterém jsme se od informátora dozvěděli, že je agresorem. Zveřejnit, kdo je zdrojem informací o šikaně ve školní třídě. Vyslechnout poškozeného, obviněného a svědky dohromady. Prozradit vyslýchaným co nejméně o tom, co nám již je známo o průběhu šikany ve školní třídě.
Které tvrzení platí pro takzvané interakční modely osobnosti: Osobnost je ovlivňována především vývojovými faktory. Osobnost je tvořena rysy a vlastnostmi osobnosti. Osobnost vzniká vzájemným ovlivňováním mezi jedincem a situacemi, v nichž se nachází. Osobnost jedince je utvářena hlavně vlivem okolí, tedy situacemi, v nichž se jedinec nachází.
Učitel poskytuje žákovi zpětnou vazbu k jeho plakátu: „Vidím, že písmena na tvém plakátě jsou dostatečně velká, budou čitelná i z dálky. Jednotlivé body jsou stručné, několikaslovné. Jsou na plakátě rozmístěny rovnoměrně“. Jedná se o zpětnou vazbu: Hodnotící Kritickou Popisnou Pochvalnou.
Vhodně poskytnutá zpětná vazba žákovi učitelem v procesu výukové komunikace nepředstavuje: Korekční informaci. Exemplární potrestání žáka v případě, že se nepřipravil na vyučovací hodinu. Podporu žáka v dalším procesu učení. Informaci pro žáka, díky které se dozvídá, jak probíhá proces jeho učení.
Mezi doplňující vzdělávací obory platného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání patří: Sborový zpěv. Dramatická výchova. Tělesná výchova. Geometrie.
Na jaké telefonní číslo voláme, pokud je postižený zraněn? 158 156 155 150.
Hodnotový model charakteristický ideálem souladu hodnoty krásy duše a těla (kalokagathia) je model původně: Osvícenský Středověký Antický Současný.
Denní příjem tekutin ve formě nápojů u dospělého člověka by měl podle medicínských doporučení (DACH, 2011) činit: Přibližně 1,5 litru. Přibližně 2,5 litru. Minimálně 2 litry. Maximálně 1 litr tekutin.
Jak uložíme postiženého s dechovými obtížemi, pokud je při vědomí? Na záda. Do polosedu. Na pravý bok, abychom ulevili srdci. Do stabilizované polohy.
Mezi základní psychologické vědy nepatří: Patopsychologie. Sociální psychologie. Obecná psychologie. Pedagogická psychologie.
Pro pátou fázi psychosociálního vývoje (dospívání, adolescence) je dle E. H. Eriksona charakteristický konflikt: Identity proti zmatení rolí. Autonomie proti studu a pochybám. Důvěry proti nedůvěře. Snaživosti proti méněcennosti.
Kterého vývojového období se týká Freudovo pojetí „orálního stádia“? Předškolák Adolescent Batole Kojenec.
Stimulační cíl tělesné výchovy ve škole spočívá v: Rozvoji trvalého (celoživotního) zájmu o pohybovou aktivitu. Vyrovnání nepříznivých vlivů snížené možnosti pohybu. Upevňování a rozvoji zdraví, tělesné zdatnosti v uvědomění si významu cvičení pro psychickou pohodu. Předání poznatků o sportech a pohybových činnostech.
Proces postupného začleňování člověka do společnosti označujeme termínem: Socializace Sociogeneze Ontogeneze Sociální facilitace.
Mezi základní typy výuky nepatří: Produkční výuka. Heuristická výuka. Informativní výuka. Globální výuka.
Která složka nepatří mezi 3 základní dimenze postoje? Adaptační Konativní (behaviorální). Kognitivní. Emoční.
Snaha po pozornosti a navázání kontaktu se u těchto dětí projevuje rušivým nebo násilným způsobem vůči vychovatelům, často agresí vůči druhým dětem (jako konkurentům); mohou se jevit jako vzdorovité, „neovladatelné“, ale o samotě s vychovatelem mohou působit „jako vyměněné“ – hodné až přítulné. S touto charakteristikou se můžeme setkat u dětí: Hyperkinetických, s vysokou mírou podílu dědičné složky chování. Deprivovaných – typ zdánlivě dobře přizpůsobený. Retardovaných – typ s narušeným vývojem exekutivních funkcí. Deprivovaných – typ sociálně provokativní.
Takzvané egocentrické myšlení bývá považováno za charakteristiku: Předškoláka. Kojence. Dítěte školního věku. Dospělého.
Způsob užívání jazyka u dětí, kdy chybí sociální funkce řeči a dítě hovoří samo pro sebe, nazýváme v souladu s Piagetovým pojetím: Pragmatická řeč. Samomluva. Egocentrická řeč. Vitální řeč.
Stav zklamání, zmarnění, který je většinou vyvolán překážkou na cestě k cíli, ohrožením, oddálením nebo znemožněním uspokojit potřebu, nazýváme: Psychická deprivace. Frustrace. Syndrom vyhoření. Maladaptace.
Předmětem zkoumání přírodních věd je podle Immanuela Kanta: Objektivní realita. Svět pro nás (ten je takový, jací jsme my). Svět o sobě (nezávislý na poznávajícím subjektu). Stav vesmíru v určitém stadiu jeho vývoje.
Který z pracovníků školního poradenského pracoviště se věnuje zejména problematice kariérového poradenství a procesu integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (včetně integrace nadaných) na školách: Třídní učitel. Výchovný poradce. Metodik prevence. Školní psycholog. .
Jak odborně označujeme dlouhodobé psychosociální jevy, které jsou po několik měsíců i let typické pro konkrétní třídu? Atmosféra školní třídy. Klima školní třídy. Stav školní třídy. Situace ve školní třídě.
Která z následujících situací není kompatibilní s ostatními druhy výchovných situací? Exterminační Řízená Standardně významná Problémová.
Posturologie zkoumá: Procesy probíhající v mluvidlech řečníka. Procesy po působení urologie. Užití postoje v lidské komunikaci. Užití fyzického kontaktu v lidské komunikaci.
„Schulpatentem“ neboli Všeobecným školním řádem byly zavedeny: Školy obecné a měšťanské. Školy všeobecné a měšťanské. Školy triviální, hlavní a normální. Školy všeobecné a občanské.
Druh učení, při kterém pozitivní či negativní důsledky určitého chování vedou ke změně pravděpodobnosti jeho dalšího výskytu, nazýváme: Asociační učení. Instrumentální podmiňování. Klasické podmiňování. Elementární učení.
Report abuse Consent Terms of use