Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON16

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
16

Description:
wfesees

Author:
wefwefr
(Other tests from this author)

Creation Date:
05/02/2024

Category:
Others

Number of questions: 56
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
GUSS je: objektivní metoda screeningová metoda nemůže se opakovat u téže pacienta může se zopakovat u téže pacienta i po 24 hodinách i když vyjde 20/20b.
Co je to odynofagie? průnik sousta nad hlasivky vyšetření polykání bolestivé polknutí rehabilitace polykání.
Které jsou objektivní metody pro diagnostiku dysfagie? FEES adenbrook VFS GUSS.
Symptomy dysfagie: aspirace, slabý reflexní kašel nebo bez reflexního kašle kašel v průběhu jídla a po jídle změna hlasu po polknutí tzv. kloktavý hlas drooling dysfonie narušený dávivý reflex dysartrie/afázie narušená funkce hlavových nervů narušená ORF motorik a senzitivita.
Metody terapie u dysfagie: změna (modifikace)konzistence stravy posturální techniky hlasité čtení.
Kompenzační techniky v TRP dysfagie: posturální techniky zvyšování senzitivity dutiny ústní a stimulace polykání modifikace množství a konzistence sousta TT stimulace úprava konzistence stravy modifikace velikosti soust.
Rehabilitační/terapeutické techniky u dysfagie: cvičení rozsahu pohybů a manipulace bolu v ústech cvičení na zlepšení neuromuskulární kontroly nácvik polykání slinotoku nácvik polykání tekutin a potravin různé konzistence.
Jaké jsou fáze polykání: orální faryngeální ezofageální orálně - faryngeální.
Co je to drooling? bolestivé polknutí vytékání, vypadávání sousta z úst, slin z úst průnik sousta pod hlasivky do dýchacích cest obtížné polykání.
Co je to aspirace? bolestivé polykání průnik sousta nad hlasivky průnik sousta pod hlasivky do dýchacích cest zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu, uvolnění svěrače mezi žaludkem a jícnem.
Co je to gastroezofageální reflux (GER) nevýbavnost dávivého reflexu Zenkerův divertikl aspirace tekutin zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu, uvolnění svěrače mezi žaludkem a jícnem.
Co je EER? zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu, uvolnění svěrače mezi žaludkem a jícnem extraezofageální reflux (průnik gastrického obsahu nad úroveň horního jícnového svěrače).
U dysfagie: chybí reflexní kašel chybí dávivý reflex pacient je psychoorganický po polknutí je patrná změna hlasu.
Kdo indikuje nutriční screening? oš. lékař nutricionista sestra klin.logoped.
Co není přítomno u dysfagie? chybí reflexní kašel nemusí se jednat o poruchu fat. funkcí kašel v průběhu jídla a po jídle drooling.
Co může způsobit dysfagii? hypertrofie tonsil porucha štítné žlázy Zenkerův divertikl Sjogrenův syndrom.
GUSS je: objektivní vyšetření polykání provádí se max. 1x screening test u fat.funkcí screening, může se opakovat u pacienta.
Co se objevuje u dysfagie po CMP? malnutrice náhlé přibírání hmotnosti dehydratace aspirační pneumonie.
Kdo nařídí vyšetření dysfagie a kdo ho provádí nařídí ošetřující lékař, provádí nutricionista nařídí ošetřující lékař, provádí sestra nařídí ošetřující lékař, provádí logoped.
Kdy se zavádí NGS? při nedostatečném příjmu per os při nespolupráci pacienta ale dobrém per os příjmu ihned po přijetí na iktovou JIP riziku aspirace.
Reflux je: proniknutí žaludečního obsahu zpět do jícnu (vede k poškození sliznice jícnu - refluxní ezofagitida) drooling synonymum aspirace.
Co se děje ve faryngeální fázi: předchází orální fázi probíhá reflexně, bez volní kontroly trvá 1 s., začíná reflexním zdvihem hrtanu a uzavřením hlasivkové štěrbiny a zástavou dýchání následuje ezofageální fází.
Kde v nemocnici leží osoby v akutní fázi dysfagie: neurologická JIP smíšená JIP ARO.
Na co mají nárok pacienti s dysfagií podle vyhlášky 101/2002? péče pouze na ARO péče v iktovém centru a na iktové jednotce péče v iktovém centru, na iktové jednotce, na neurologické JIP péče v iktovém centru, na iktové jednotce, na neurologické JIP a rehabilitačním oddělením.
Kdo tvoří dysfagiologický tým: neurolog + klinický logoped + sestra + psycholog oš. lékař + klinický logoped + sestry JIP + ošetřující zdravotnický personál + nutriční lékař + nutriční terapeut + ORL lékař + rentgenolog + fyzioterapeut + ergoterapeut neurolog + klinický logoped + sestry JIP + ošetřující zdravotnický personál + nutriční lékař + nutriční terapeut + ORL lékař + rentgenolog + fyzioterapeut + ergoterapeut + popř. gastroenterolog, stomatolog, sociální pracovník a psycholog.
Co je to penetrace? proniknutí sousta pod hlasivky proniknutí stravy nad hlasivky proniknutí sousta do jícnu.
GUSS test je: objektivní metoda screeningová metoda nemůže se opakovat u téže pacienta může se zopakovat u téže pacienta i po 24 hodinách i když vyjde 20/20b.
Jaké jsou fáze polykání: orální přípravná orální transportní faryngeální ezofageální egofageální.
Kdo koordinuje tzv. dysfagiologický tým? neurolog se specializovanou zůsobilostí logoped se specializovanou způsobilostí sestra se specializovanou způsobilostí oš. lékař.
Kdo je vedoucí dysfagiologického týmu: neurolog se specializovanou způsobilostí logoped se specializovanou způsobilostí sestra se specializovanou způsobilostí oš. lékař.
Kdo indikuje nutriční screening: oš. lékař sestra klin.logoped nutricionista.
Kdo provádí nutriční screening: oš. lékař nutriční specialista sestra klin.logoped.
Příčiny dysfagie před a nebo v průběhu polykání: neuromuskulární dysfunkce (u Alzheimerovy choroby, Amyotrofické laterální sklerózy, cévní mozkové příhody, cerebrálních traumat, Roztroušené sklerózy mozkomíšní, Parkinsonovy nemoci aj.), mechanické překážky (např. cizí tělesa v hltanu aj.), strukturální léze (u nádorů hlavy a krku, pooperačních a postradiačních změn, Zenkerova divertiklu aj.). poruchy motility jícnu.
Příčiny dysfagie po polknutí: mechanické překážky (např. cizí tělesa v hltanu aj.) neuromuskulární dysfunkce (u Alzheimerovy choroby, Amyotrofické laterální sklerózy, cévní mozkové příhody, cerebrálních traumat, Roztroušené sklerózy mozkomíšní, Parkinsonovy nemoci aj.) strukturální léze (u nádorů hlavy a krku, pooperačních a postradiačních změn, Zenkerova divertiklu aj.). poruchy motility jícnu.
Co je to RCHJ – refluxní choroba jícnu: Onemocnění, kdy reflux žaludečního obsahu působí obtíže nebo komplikace. Při makroskopicky zjistitelném poškození sliznice je nemoc klasifikována jako erozivní RCHJ. Jako neerozivní RCHJ označujeme typický refluxní syndrom bez makroskopicky prokazatelného slizničního poškození. supraezofageální reflux Za gastroezofageální reflux se označuje návrat žaludečního obsahu do jícnu, jeho výskyt je častý. V případě, že v důsledku refluxu dojde k vývoji obtíží, či klinických změn na sliznici jícnů hovoříme, již o gastroezofageální refluxní chorobě .
Při polykání se nepodílí: V. hlavový nerv VI. hlavový nerv VII. hlavový nerv.
Kdy může pacient na JIP přijímat potravu? Pokud GUSS test neodhalí potíže Pokud GUSS třikrát za sebou neodhalí potíže Až po návštěvě klinického logopeda.
Jaké techniky budeme provádět při obtuře v oblasti hypofaryngu: Mandelsonův manévr Masako cvičení žádné, je kontraindikace k terapii.
Co je nazální penetrace, co ji způsobí? nádory v oblasti hltanu Nazální regurgitace: předčasné zatečení stravy do hltanu před započetím reflexní faryngeální fáze Způsobí ji nesprávná fce glottis - nedostatečný glossopalatální uzávěr - VFI).
Co způsobí strukturální dysfagii? CMP demence nádory v oblasti hltanu (nádory hlavy a krku, způsobená změnami po radioterapii) také Zenkerův divertikl.
Jaké techniky budeme provádět při obtížích v oblasti hypofaryngu: Mendelsonův manévr posturální techniky.
fáze polykání - zaškrtnout správné pořadí: orální (přípravná, transportní) - faryngeální - ezofageální ezofageální - orální (přípravná, transportní) - faryngeální faryngeální - ezofageální - orální (přípravná, transportní) .
Co je glossopalatální uzávěr: Začátek: okraj měkkého patra Musculus palatoglossus Úpon: sestupuje v arcus palatoglossus do jazyka Inervace: plexus pharyngeus složený převážně z nervus glossopharyngeus (IX.) Funkce: (patří ke svalům měkkého patra).
Co tvoří glossopalatální uzávěr: jazyk a měkké patro jazyk a tvrdé patro měkké a tvrdé patro.
V jaké fázi dochází k aspiraci: orální faryngeální ezofaryngeální.
Aktivní cvičení u dysfagie: reflexni terapie - stimulační techniky dle Bobath, Kabát, Castillo Morales procvičování orofaciálního svalstva cvičení zlepšení hybnosti rtů spodní čelisti, jazyka a MP, hrtanu, hlasivek myofunkční terapie.
Pasivní cvičení u dysfagie: reflexni terapie - stimulační techniky dle Bobath, Kabát, Castillo Morales procvičování orofaciálního svalstva cvičení zlepšení hybnosti rtů spodní čelisti, jazyka a MP, hrtanu, hlasivek myofunkční terapie.
Péče o pacienty s dysfagií (vyhláška č. 101/2002) v akutní fázi probíhá na jednotce intenzivní péče JIP, jejímiž variantami jsou: samostatná iktová Jednotka ikt. Lůžka jako součást širší neurol. JIP ikt. Lůžka v rámci víceobr. JIP.
Cvičení VFI: pasivní (dávivý reflex, napínání vela, digitální masáže) aktivní cvičení VFI (sání, foukání, zívání, polykání…).
Kde jsou piriformní recesy: nad hlasivkami; mezi epiglotis a jazykem, nad jícnem v zadní části hrtanového vchodu laterálně a dozadu .
Kde se nacházejí valekuly: nad hlasivkami; mezi epiglotis a jazykem, nad jícnem v zadní části hrtanového vchodu laterálně a dozadu .
Na co mají nárok pacienti s dysfagií podle vyhlášky 101/2002: samostatná iktová jednotka iktová lůžka jako součást širší neurologické JIP iktová lůžka v rámci všeoborové JIP.
PEG po jake dobe se zavadi: kdyz je predpoklad ze nebude moci dost jist 3-4 dny nebude moci jist 3-4 tydny nebude moci jíst minimálně týden.
Které fáze polykání jsou reflexní: orální faryngeální ezofageální přípravné fáze .
Jaká jsou indikační kritéria PEG: Riziko aspiraxe Riziko malnutrice.
Co je nazální penetrace, co ji způsobí: Nazální regurgitace: předčasné zatečení stravy do hltanu před započetím reflexní faryngeální fáze nesprávná fce glottis - nedostatečný glossopalatální uzávěr - VFI).
Report abuse Consent Terms of use