Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON11

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
11

Description:
dwdqawqwwed

Author:
qwsq
(Other tests from this author)

Creation Date:
15/02/2024

Category:
Others

Number of questions: 38
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Kdy se nejčastěji začíná projevovat vývojová koktavost: mezi 1- 2 rokem mezi 2- 4 rokem mezi 3- 4 rokem po pátém roce.
Vývojová koktavost: psychogenního původu neurovývojová porucha, projevuje se dysfluencemi neurovývojová porucha, projevuje mutismem a dysfluencemi.
Faktory dle Tarkowského: lingvistické vývojové biologické psychologické společenské vývojové.
Čím tlumíme vyhýbavé chován: multifaktoriální přístup modifikace koktavosti Lidcombe programem tvarování.
Typy faktorů u Tarkowského: psychologické lingvistické biologické sociální.
Pro koho je určen program Modifikace koktavosti: pro děti 3-4 roky starší školní věk, adolescence, dospělost pouze pro dospělé mladší školní věk.
Postupy v terapii koktavosti: přímé nepřímé specifické oddělitelné.
Co jsou to klony: iterace opakování slabik (repetice) parafazie prolongace.
Co je dysfluence: porucha artikulace porucha plynulosti řeči porucha skladby řeči.
Co je fluence: plynulost, schopnost podat za určitou dobu co nejvíce odpovědí neplynulost.
Co je to Fröschelsův syndrom: prolongace slabik červenání se roztahování nosního chřípí (je to projev nadměrné námahy, je to souhyb).
Etiologie balbuties: bazální ganglia (strukturální a funkční změny-přebytek dopaminové aktivity) studie fMRI – anomálie ve fázích plánování tvorby řeči dále možná fokální segmentální dystonie orofaciálních svalů Striopalidární systém.
Který autor nepatří mezi ostatní: Webster Van Riper Seeman.
Kdo je představitelem represivních terapeutických postupů u koktavosti? Gutzman Pavlová-Zahalková Seeman Van Riper.
Čím se zabýval Van Ripper: zabýval se koktavostí v programu fonograforytmika zabýval se koktavostí (program metody úpravy koktavosti, 4 etapy terapie - identifikace, desenzibilizace, modifikace, stabilizace) psychoterapii.
Program PROLAM GM?: U koktavosti (vytvořili Gullata a Goldberg jako koncepci terapeutických a přenosových strategií, kde jsou užity kombinace přímých a nepřímých postupů s důrazem na specifické činnosti. Každá technika je vhodná pro určitý typ balbutiků.) Užívá se pouze pro děti.
tony: opakování slabik (repetice) zvýšený fonační tlak a zvýšené napětí artik. svalů a svalů krku (nemožnost vyslovení in. slabiky slova) roztahování nos. chřípí.
Biologické hledisko pohledu na koktavost - Přítomno nadměrné napětí svalů řečového aparátu, které provokuje: Nadměrně prodloužený pohyb (tónické koktání – napínavý charakter řeči - prolongace) Několikrát opakovaný pohyb (při klonické koktavosti – škubavý charakter řeči) Kombinované projevu (při tónicko-klonické balbuties) .
Etiologie balbuties: bazální ganglia – striopalidární systém xxdd.
Čím se zabýval Van Ripper? afazií dysartrií dyslalií koktavostí.
Koktavost – nejčastější komorbidita: dyspraxie vývojová dysfázie ADHD.
Co vzniká při poruše bazálních ganglií: koktavost breptavost Extrapyramidová hyper a hypokinetická dysartrie.
Komu se zhoršuje projev, zaměříme-li se na formu? breptavost koktavost dysartrie.
Terapie koktavosti, která se zaměřuje na agofobii a pocity je..? Fluency shaping Modifikace koktání.
Vývojová koktavost : neurovývojový neurogenní pervazivní.
Vývojová koktavost: funkční úzkostná porucha řeči neurotická porucha řeči neurovývojová porucha řeči projevuje se dysfluencemi.
Čím tlumíme vyhýbavé chování u koktavovsti? - oveřitT multifaktoriální přístup modifikace koktavosti tvarování Lidcombe programem.
Freschelsův sy se objevuje u: breptavosti koktavosti dyslalie dysartrie.
Porucha v oblasti bazálních gangliích: Může být příčinou centrální vady sluchu Může souviset s poruchou plynulosti řeči Může být příčinou opožděného vývoje řeči.
Kdo je představitelem expresivní terapie? Van Riper Kondáš Seeman Gutzmann.
Biologické hledisko pohledu na koktavost: Přítomno nadměrné napětí svalů řečového aparátu, které provokuje: Několikrát opakovaný pohyb (při klonické koktavosti – škubavý charakter řeči) Nadměrně prodloužený pohyb (tónické koktání – napínavý charakter řeči - prolongace) Kombinované projevu (při tónicko-klonické balbuties) ff.
Co je dysfluence? Porucha plynulosti řeči (X fluence = plynulost, schopnost podat za určitou dobu co nejvíce odpovědí) Porucha paměti.
Lindcombe program a tvarování plynulosti řeči je u koktavosti: Pro předškolní děti s incipientní koktavostí Tvarování plynulosti: důraz na osvojení plynulosti řeči nevěnuje zvláštní pozornost pocitům, postojům, ani vyhýbavému chování Modifikace koktavosti: věnuje se pozornost modifikaci momentu dysfluence na mírnější formu a zároveň se terapeut zaměřuje i na odbourávání negativních pocitů a postojů.
Jaké jsou základní přístupy k terapii koktavosti: přímé nepříme moderní invazivní.
Kdy vzniká incipientní koktavost: objevuje se u předškolního věku, příp. období vstupu do školy v průběhu školní docházky objevuje se v dospělosti.
U koho se zlepší řeč, pokud se bude na ni budeme soustředit? Balbuties tumultus afázie dysartrie.
Lee efekt: Odvést pozornost od vlastního mluvního projevu můžeme např. využitím pomůcek na bázi tzv. Lee-efektu. Lee-efekt je založen na pouštění vlastního řečového projevu osoby s určitým milisekundovým zpožděním, což je efekt podobný např. situaci, kdy slyšíte svůj vlastní projev se zpožděním v případě, že máte nesprávně nastavenou tzv. hands-free sadu. Ozývá se jakési „echo“ vašeho hlasu, které vás ruší a odvádí vaši sluchovou pozornost jiným směrem. U osob s narušením plynulosti řeči, konkrétně koktavostí, ale paradoxně dochází ke zlepšení jejich mluvního projevu, který se stává plynulejším. U intaktního jedince dochází k zadrhávání. ff.
Lee efekt je pomůcky derivační účelná.
Report abuse Consent Terms of use