Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONмикробиология

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
микробиология

Description:
Test - mikrobiológia

Author:
AVATAR

Creation Date:
27/03/2024

Category:
Science

Number of questions: 102
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
1 Bakteriálne bunky sa líšia od eukaryotických jednoduchšou štruktúrou a organizáciou bunky tvorbou ATP na cytoplazmatickej membráne neprítomnosťou jadra a jadrovej membrány odlišným typom mitochondrií neprítomnosťou fimbrií polyploidným genómom odlišným typom ribozómov zložitejšou stavbou bičíkov odlišným spôsobom replikácie DNA neprítomnosťou lamelárnych systémov v cytoplazme.
2 Pre baktérie sú typické nasledujúce vlastnosti v bunkovej stene väčšiny baktérií sa nachádza peptidoglykán bakteriálne ribozómy sú vždy umiestnené voľne v cytoplazme štruktúry bunkovej steny baktérií sú rozpoznávané PRR receptormi hostiteľa všetky baktérie sú schopné tvoriť vlastné molekuly ATP všetky baktérie sú kultivovateľné na kultivačných médiách baktérie sú schopné prejsť do stavu perzistencie pre baktérie je výhodnejšia biofilmová forma rastu dýchací reťazec majú baktérie lokalizovaný na cytoplazmatickej membráne väčšina baktérií môže vytvárať spóry proteosyntéza baktérií prebieha ináč než v eukaryotickej bunke .
3 Cytoplazmatická membrána baktérií výnimkou mykoplaziem a ureaplaziem neobsahuje cholesterol generuje sa na nej energia pre bičíky, transportné systémy a tvorbu ATP obsahuje efluxné systémy pre antibiotiká a iné toxické látky nie je spojená s ribozómami ani s bakteriálnym chromozómom jej základ tvorí fosfolipidová dvojvrstva podmieňuje tvar a osmotickú stabilitu bakteriálnej bunky antimikrobiálne liečivá ju nepoškodzujú sú v nej ukotvené bičíky a fimbrie baktérií sú v nej ukotvené bičíky a fimbrie baktérií .
4 Bunková stena baktérií baktérie po jej strate vždy lyzujú rozhoduje o type farbiteľnosti podľa Grama poskytuje baktériám mechanickú a osmotickú stabilitu prekrýva a maskuje dôležité adhezíny baktérií obsahuje antigény využiteľné v mikrobiologickej diagnostike chýba pri rodoch Mycoplasma a Ureaplasma je cieľovou štruktúrou pre beta-laktámové a glykopeptidové ATB na jej lýze sa zúčastňujú proteolytické enzýmy fagocytov je pravidelne rezistentná voči lyzozýmu L-formy baktérií majú bunkovú stenu významne zhrubnutú.
5Bunková stena grampozitívnych baktérií obsahuje/môže obsahovať hrubú vrstvu peptidoglykánu proteíny vonkajšej membrány kyselinu teichoovú puzdro puzdro poríny proteínové adhezíny proteíny viažuce penicilín (PBP) vonkajšiu fosfolipidovú membránu s lipopolysacharidom mykolové kyseliny.
6Bunková stena gramnegatívnych baktérií obsahuje lyzozým kovalentne viazanú penicilinázu arabinogalaktan kyselinu teichoovú lipopolysacharid proteíny vonkajšej membrány tenšiu peptidoglykánovú vrstvu vyššie nenasýtené mastné kyseliny poríny periplazmatický priestor.
7 Vonkajšia membrána gramnegatívnych baktérií je tvorená asymetrickou lipidovou dvojvrstvou sú v nej včlenené molekuly lipopolysacharidu po jej rozpade sa uvoľní do prostredia veľké množstvo endotoxínu obsahuje proteíny vonkajšej membrány, exportné systémy a receptory sú do nej včlenené porínové proteíny regulujúce priechod veľkých molekúl je rezistentná voči lytickému komplexu komplementu je stabilná aj v prostredí chelátotvorných látok je odolná voči pôsobeniu nepolárnych rozpúšťadiel poškodzuje ju pôsobenie lyzozýmu je priepustná pre všetky antibiotiká.
8Bunková stena acidorezistentných baktérií obsahuje peptidoglykán mykolové kyseliny arabinogalaktan lipoarabinomanan dimykolát trehalózy cholesterol lipopolysacharid kyselinu lipoteichoovú poríny chitín.
9 Bunková stena acidorezistentných baktérií je zodpovedná za hydrofóbnosť povrchu acidorezistentných baktérií extrémnu citlivosť na kyseliny, zásady a alkoholy rezistenciu voči vysušeniu dobrú farbiteľnosť podľa Grama citlivosť mykobaktérií na izoniazid, etionamid a etambutol rezistenciu voči degradácii baktérií komplementom a lyzozýmom zvýšenú citlivosť na dezinfekčné prostriedky akútny priebeh tuberkulózy a mykobakterióz pomalý rast acidorezistentných baktérií tvorbu granulómov a chronický priebeh infekcie.
10Bakteriálne puzdro je súčasťou bunkového povrchu všetkých baktérií chráni baktérie pred fagocytózou antigény puzdra sa môžu využiť pri rýchlej diagnostike meningitídy a sepsy je súčasťou viacerých subjednotkových vakcín tvorí ho vysoko hydratovaná sieťovitá štruktúra polysacharidu alebo proteínu je alternatívnym pomenovaním pre biofilmový matrix nie je pevne pripojené k bakteriálnemu povrchu môže byť kódované mobilnými genetickými elementmi štruktúry puzdra sú obvykle vysoko antigénne znižuje virulenciu baktérií.
Puzdro je dôležitým faktorom virulencie týchto baktérií Neisseria meningitidis Neisseria gonorrhoeae Borreliella burgdorferi Corynebacterium diphtheriae Yersinia pestis Vibrio cholerae Bacillus anthracis Streptococcus pneumoniae Haemophilus influenzae Mycoplasma pneumoniae.
12 Označte rody baktérií, ktoré sú grampozitívne Lactobacillus Listeria Staphylococcus Streptococcus Legionella Leptospira Shigella Salmonella Streptobacillus Stenotrophomonas.
13Označte rody baktérií, ktoré sú gramnegatívne Vibrio Campylobacter Helicobacter Klebsiella Moraxella Neisseria Arcanobacterium Erysipelothrix Enterococcus Faecalibacterium prausnitzii.
14Označte rody baktérií s lipopolysacharidom, ktoré sa nefarbia podľa Grama Treponema, Borrelia a Leptospira Rickettsia, Orientia a Coxiella Mycoplasma a Ureaplasma Chlamydia Ehrlichia Tropheryma whipplei Atopobium Mycobacterium Peptoniphilus, Finegoldia a Schleiferella Bacteroides, Tanerella a Prevotella.
15 Označte rody G+ baktérií, ktoré tvoria vetviace sa vlákna Nocardia Actinomyces Actinomadura Actinobacillus Streptomyces Streptococcus Streptobacillus Gardnerella Bifidobacterium Fusobacterium.
16 Medzi výrazne acidorezistentné baktérie patria Enterococcus spp. Staphylococcus spp. Eubacterium spp. Lactobacillus spp. Mycobacterium spp. Mycobacteroides spp. Mycolicibacterium spp. Mycolicibacter spp Mycolicibacillus spp Mycoplasma spp.
17 Medzi ohnuté a helikálne baktérie s externými bičíkmi patria Haemophilus Vibrio Elisabethkingia Bifidobacterium Campylobacter Arcobacter Helicobacter Wolinella Spirillum.
18 Medzi gramnegatívne nefermentujúce baktérie patria baktérie s výlučne oxidatívnym metabolizmom Pseudomonas a Acinetobacter Burkholderia a Stenotrophomonas viacerí dôležití pôvodcovia nozokomiálnych infekcií Alcaligenes a Elisabethkingia baktérie s výbornou citlivosťou na antibiotiká a dezinfekčné prípravky Providentia, Bacteroides a Prevotella pôvodcovia aseptických meningitíd Vibrio a Campylobacter Aeromonas a Plesiomonas.
19 Medzi dôležité faktory podporujúce tvorbu biofilmu patrí/patria elektrostatické interakcie baktérií s kolonizovaným povrchom bakteriálne adhezíny matrixové proteíny hostiteľa prítomnosť protilátok proti bakteriálnym povrchovým antigénom inhibičné koncentrácie toxických látok v prostredí kolonizovanom baktériami subinhibičné koncentrácie antimikrobiálnych látok vysoká hustota bakteriálnej populácie v biofilme prítomnosť cudzieho telesa v organizme hostiteľa prítomnosť tkaniva poškodeného primárnym patologickým procesom tvorba disperzínov mikroorganizmami v biofilme.
20 Biofilm zvyšuje citlivosť baktérií na antimikrobiálne liečivá znižuje rezistenciu baktérií na antimikrobiálne liečivá pomáha baktériám odolávať pôsobeniu antimikrobiálnych liečiv pomáha baktériám odolávať nepriaznivým faktorom prostredia pomáha baktériám zachovať si vitalitu počas antibiotickej terapie po disperzii sa baktérie koncentrujú výlučne v okolí biofilmu je ložiskom, z ktorého baktérie osídľujú hostiteľa po antibiotickej terapii je ložiskom, z ktorého sa baktérie šíria do ostatných lokalít organizmu nie je prítomný na slizniciach zdravého človeka v súvislosti s antibiotickou terapiou má pre človeka len negatívny význam.
21Prítomnosť biofilmu je typická pre akútne tonzilitídy infekcie chronických rán endokarditídy chronické osteomyelitídy katétrové infekcie a periimplantitídy chronické urogenitálne infekcie hnačky vyvolané bakteriálnymi toxínmi botulizmus septické meningitídy novorodencov atypické pneumónie.
22Pre baktérie v biofilme je charakteristické, že sú virulentnejšie než planktonické formy majú utlmenú motilitu intenzívne využívajú reguláciu „quorum-sensing“ systémami netvoria toxíny a invazíny vo vyššom percente prechádzajú do stavu perzistencie lepšie odolávajú pôsobeniu antimikrobiálnych látok lepšie odolávajú mechanizmom imunity hostiteľa nemôžu prejsť na planktonický spôsob života nie sú schopné vyvolať ochorenie človeka existujú v biofilmovej forme len pri dysbióze.
23 Antibiotickú terapiu v organizme pacienta môžu ľahšie prežiť rýchlo sa množiace baktérie baktérie v biofilme L-formy baktérií SCV-formy baktérií baktérie v stave perzistencie klostrídie v čreve po vytvorení spór baktérie v exponenciálnej fáze rastu baktérie v stacionárnej fáze rastu vysoko virulentné baktérie opuzdrené baktérie.
24Sporulácia baktérií aktivuje v nepriaznivých životných podmienkach je všeobecnou vlastnosťou všetkých baktérií začína na konci exponenciálnej fázy rastu bakteriálnej kultúry prebieha aj počas invázie do hostiteľského organizmu počiatočným signálom je nedostatok živín, vody alebo nevhodná teplota je pokračovaním obvyklého binárneho delenia bakteriálnej bunky tvorí sa pri nej prespóra umiestnená v materskej bunke okolo materskej bunky sa syntetizujú spórové obaly v prespóre klesá obsah vody a DNA interaguje s ochrannými molekulami po ukončení sporulácie má spóra iba anaeróbny metabolizmus .
25Bakteriálne spóry sú metabolicky neaktívne a rezistentné voči všetkým antibiotikám tvoria veľké množstvá biofilmového matrixu sú rezistentné voči suchu, žiareniu, enzýmom a mnohým chemickým látkam sú inaktivované varom sú inaktivované po 15-minútovom pôsobení 120 °C (napr. pri autoklávovaní) sú príčinou nozokomiálnych problémov s Clostridium difficile začnú automaticky klíčiť po ožiarení UV svetlom germinácia začne vo vhodných podmienkach aj bez narušenia obalov spóry sú schopné ostať životaschopné aj počas niekoľkých storočí sú ideálnou formou existencie baktérií z hľadiska bioterorizmu.
26Sporulujúce baktérie patrí k nim Streptomyces a Actinomyces patria k nim rody Clostridium a Bacillus ťažko sa odstraňujú z nemocničného a laboratórneho prostredia patria k nim rody Mycobacterium a Nocardia patria k nim rody Cutibacterium a Corynebacterium patria k nim rody Schleiferella, Wolinella a Arcobacter patria k nim rody Atopobium, Peptoniphilus a Finegoldia po sporulácii môžu dlhodobo perzistovať v rane môžu dlhodobo prežívať v prostredí bež vody a živín v čreve môžu prežiť antibiotickú terapiu.
27Bakteriocíny sú prirodzenými antibiotikami baktérií pomáhajú baktériám pri konkurenčnom boji o osídľované biotopy prednostne poškodzujú eukaryotické bunky po chemickej stránke sú to proteíny na osídlených slizniciach človeka sa podieľajú na tzv. kolonizačnej rezistencii cieľové baktérie inaktivujú viacerými mechanizmami schopnosť produkovať bakteriocíny sa obvykle prenáša plazmidmi schopnosť produkovať bakteriocíny sa obvykle prenáša plazmidmi producentské baktérie sú chránené voči vlastným bakteriocínom pre pôsobenie bakteriocínov je nevyhnutný vzájomný kontakt baktérií.
28Bakteriálny genóm baktérie majú obvykle haploidný genóm esenciálne gény sú pre baktériu životne dôležité prídavné gény pomáhajú baktériám prežívať v stresových podmienkach prídavné gény sú pre baktérie životne dôležité bakteriálny pangenóm zahŕňa iba najdôležitejšie prídavné gény príslušného druhu mobilné genetické elementy majú úlohu v evolúcii baktérií chromozómové gény baktérií nie je možné mobilizovať ostrovy patogénnosti sú nahromadením génov virulencie v bakteriálnom genóme chromozómové kazety obsahujú vždy len jeden gén rezistencie voči antibiotikám bakteriálny genóm sa môže využiť pri identifikácii a typizácii baktérií.
29Replikácia, transkripcia a translácia v baktériách tieto procesy prebiehajú v baktériách odlišne než v eukaryotickej bunke môžu byť selektívne blokované antimikrobiálnymi liečivami replikáciu bakteriálnej DNA poškodzujú fluorochinolóny 3- gény pre bakteriálnu DNA-gyrázu sú vysoko konzervatívne a nemutujú bakteriálna DNA je stabilná a nie je poškodzovaná antimikrobiálnymi liečivami transkripcia a translácia v bakteriálnej bunke nemôže prebiehať simultánne bakteriálna RNA-polymeráza je cieľovým miestom zásahu rifampicínu translácia bakteriálnej mRNA prebieha na ribozómoch identických s eukaryotickými perzistujúce bakteriálne bunky majú tieto procesy utlmené tieto procesy sú inhibované lipopeptidovými antibiotikami.
30Horizontálny transfer bakteriálnych génov sa uskutočňuje pomocou bakteriofágov sa uskutočňuje prenosom plazmidov sa uskutočňuje extracelulárne uvoľnenou bakteriálnou DNA prenášajú sa ním predovšetkým gény prídavného metabolizmu baktérií môže sa uskutočniť iba v rámci kmeňov toho istého druhu baktérií je inhibovaný subinhibičnými dávkami antibiotík je to selektívny prenos esenciálnych bakteriálnych génov transpozóny sa na ňom nezúčastňujú prenášajú sa ním gény rezistencie prenášajú sa ním gény kódujúce faktory virulencie.
31Transdukcia je prenos genetickej informácie do baktérie bakteriofágom vyžaduje bezprostredný kontakt donorskej a recipientnej baktérie generalizovaná transdukcia vzniká po vbalení bakteriálnej DNA do fágovej častice transdukčná fágová častica spôsobí lýzu recipientnej bunky špecializovaná transdukcia vzniká po chybnom vyštiepení profága je vstup voľnej DNA do bakteriálnej bunky prebieha prostredníctvom sex-pilusov je synonymom pre lyzogénnu konverziu uskutočňuje sa medzi G+ aj medzi G- baktériami generalizovanou transdukciou sa môžu preniesť rôzne bakteriálne gény .
32 Transformácia je prenos voľnej DNA z prostredia do bakteriálnej bunky môže mať za následok zmenu genetickej informácie baktérie je prijatie cudzej bakteriálnej DNA kompetentnými baktériami pre transformáciu sú prirodzene kompetentné rody Bacillus a Haemophilus pre transformáciu sú prirodzene kompetentné streptokoky a neisserie transformovaná DNA sa integruje do bakteriálneho genómu prebieha pomocou sex-fimbrií je oprava zmutovanej bakteriálnej DNA je zmena bakteriálnej DNA vyvolaná mutáciou je vzájomná výmena DNA medzi baktériami.
33Plazmidy nachádzajú sa na nich gény základného metabolizmu baktérií majú približne rovnakú veľkosť ako bakteriálny genóm vyskytujú sa v cytoplazme baktérií replikujú sa samostatne, nezávisle od bakteriálneho chromozómu všetky sú konjugatívne plazmidy bez transferových génov sú mobilizovateľné konjugatívnymi plazmidmi tvorí ich dvojvláknová kruhová molekula RNA môžu obsahovať prídavné gény pre prežívanie v špeciálnych podmienkach prenášajú sa z baktérie do baktérie iba zriedkavo môžu kódovať dôležité faktory virulencie .
34Konjugácia je prenos plazmidovej DNA medzi baktériami je prenos plazmidovej DNA pomocou fágov je prenos extracelulárnej DNA prostredníctvom sex-fimbrií uskutočňuje sa po priblížení baktérií pomocou sex-fimbrií intenzívne prebieha medzi baktériami črevnej mikrobioty človeka šíria sa ňou gény rezistencie v nemocničnom prostredí prebieha iba medzi patogénnymi baktériami prebieha nešpecificky medzi rôznymi baktériami môže prebiehať aj medzi baktériami rôznych druhov a rodov je veľmi častá medzi extracelulárnymi gramnegatívnymi baktériami.
35Sex pilus je štruktúra, ktorú baktéria využíva pri iniciácii priečneho delenia baktérie ako adhezín pri sexuálnom prenose baktérie na nového hostiteľa pri horizontálnom prenose génov pri adhézii na hostiteľskú bunku pri adhézii na akceptorovú baktériu pri prenose plazmidov pri výmene genetického materiálu transdukciou pri výmene genetického materiálu konjugáciou pri prenose genetickej informácie transformáciou pri prenose génov typickom pre gramnegatívne baktérie.
36Plazmidy môžu v bakteriálnej bunke determinovať tvorbu lipopolysacharidu tvorbu enterotoxínov tvorbu bičíkov syntézu ribozómov produkciu kolicínov rezistenciu voči antimikróbnym liečivám tvorbu sex pilusov tvorbu peptidoglykánu tvorbu niektorých exotoxínov tvorbu enzýmov energetického metabolizmu.
1037Bakteriofágy v kapside obsahujú DNA aj RNA infikujú vnímavé bakteriálne bunky infikujú aj eukaryotické bunky po kontakte s receptorom inzertujú svoj genóm do baktérie môžu vyvolať ochorenie človeka pri lyzogénnom cykle sa inkorporujú do genómu baktérie pri lytickom cykle ostáva infikovaná baktéria intaktná môžu sa využiť pri typizácii baktérií sú súčasťou mikrobioty človeka môžu sa podieľať na prenose génov medzi baktériami.
38Lyzogénna konverzia bakteriálnej bunky je získanie novej genetickej informácie kódovanej genómom profága vzniká po prenose bakteriálnej DNA transdukciou vzniká po prenose bakteriálnej DNA transdukciou je následok infekcie lyzogénnym bakteriofágom je následok infekcie lytickým fágom je následok účinku fágových endolyzínov je pravidelnou súčasťou fágovej terapie infekčných chorôb je zmena vlastností baktérie po včlenení profága do jej chromozómu je následkom abortívnej infekcie fágom je zodpovedná za tvorbu difterického a botulinického toxínu.
39Fágová terapia využíva detailne charakterizované fágy využíva lyzogénne fágy je vhodná pre pacientov s chronickými infekciami je vhodná pre pacientov infikovaných polyrezistentnými baktériami pre zvýšenie spektra účinku sa používajú fágové koktejly fágy sa na mieste infekcie aktívne množia nie je určená deťom a gravidným ženám nie je určená imunosuprimovaným pacientom a seniorom aplikuje sa prevažne lokálne vedľajším účinkom fágovej terapie je črevná, vaginálna a orálna dysbióza .
40Patogenita predpokladá schopnosť mikroorganizmu vyvolať ochorenie vnímavého hostiteľa vyvolať ochorenie neimúnneho imunokompetentného človeka (primárny patogén vyvolať ochorenie až po znížení imunity (primárny patogén vyvolať ochorenie len u imunokompromitovaného človeka (oportúnny patogén) meniť zloženie normálnej bakteriálnej flóry hostiteľa prekonať vrodené obranné mechanizmy hostiteľa poškodzovať hostiteľa (štruktúry alebo funkcie jeho organizmu) potláčať množenie nepatogénnychbaktérií kolonizovať kožu a sliznice človeka sporulovať v infikovanom tkanive hostiteľa.
41Virulencia mikroorganizmu je schopnosť mikrobiálneho druhu vyvolávať ochorenia je rodová charakteristika mikroorganizmu je druhová charakteristika mikroorganizmu, kódovaná esenciálnymi génmi je konkrétny stupeň patogénnosti daného kmeňa je geneticky podmienená vlastnosť kódovaná akcesórnymi génmi závisí od spektra a kvantity produkovaných faktorov virulencie je stabilnou vlastnosťou bakteriálneho kmeňa môže sa zvýšiť alebo znížiť prirodzene alebo génovými manipuláciami jej znížením vznikne atenuovaný kmeň vhodný pre vakcináciu jej zvýšením sa môže pripraviť biologická zbraň.
42Vznik infekčného ochorenia človeka podporuje vnímavosť človeka voči infekčnému pôvodcovi vyšší stupeň virulencie pôvodcu znížená imunita hostiteľa (vekom, základným ochorením) vysoký počet infikujúcich mikroorganizmov vhodná brána vstupu vakcinácia v minulosti prekonané ochorenie v minulosti dobre fungujúci imunitný systém adekvátny stav výživy človeka prechod mikroorganizmu do latencie.
43Faktory virulencie baktérií sú zodpovedné za poškodenie tkanív a funkcií hostiteľa pomáhajú baktériám prežívať v organizme hostiteľa a zároveň ho poškodiť ich tvorbu môžu synchronizovať „quorum-sensing“ systémy baktéria ich môže stratiť, ale aj prijať horizontálnym transferom génov umožňujú prekonať obranné mechanizmy človeka začínajú pôsobiť až po vzniku infekcie človeka začínajú pôsobiť až po vzniku infekcie človeka produkujú sa konštitutívne neovplyvňujú imunitné reakcie človeka ich tvorbu regulujú faktory prostredia.
44Medzi faktory virulencie baktérií a ich funkcie patria adhezíny – chránia baktérie pred odstránením mechanickými faktormi puzdro - stimuluje zápalové reakcie organizmu fimbrie – inaktivujú komplement sekrečné systémy 3. typu – iniciujú inváziu baktérií do hostiteľskej bunky exotoxíny – špecificky poškodzujú integritu alebo funkcie cieľových buniek bakteriálny fibrinolyzín – pomáha baktériám pri šírení v organizme hostiteľa štruktúry cytoplazmatickej membrány – inhibujú opsonizáciu bunkového povrchu bakteriálne poríny – pomáhajú pri adhézii baktérií na sliznice extracelulárne proteázy a hyaluronidáza - degradujú tkanivá hostiteľa tracheálny cytotoxín – poškodzuje funkciu a integritu mukociliárneho epitelu.
45Funkciu mukociliárneho epitelu poškodzujú Staphylococcus aureus na sliznici nosohltanu tracheálny cytotoxín počas pertussis a kvapavky Haemophilus influenzae počas pneumónie a otitis media Haemophilus ducreyi počas genitálnej infekcie Bordetella pertussis počas čierneho kašľa extracelulárna polymérová substancia baktérií pri chronickej prostatitíde pertraktín produkovaný bordetelami počas čierneho kašľa Mycoplasma pneumoniae počas infekcie dýchacích ciest Neisseria gonorrhoeae počas adnexitídy Corynebacterium diphtheriae počas záškrtu.
46Lipopolysacharid (LPS je súčasťou cytoplazmatickej membrány všetkých baktérií bakteriálne bunky ho aktívne uvoľňujú do prostredia masívne sa uvoľňuje z G- baktérií po ich poškodení za biologickú aktivitu LPS je zodpovedná jeho lipidová časť za antigénovú špecifickosť LPS zodpovedá jeho polysacharidová časť je jedinou zložkou bakteriálnych buniek s endotoxínovou aktivitou tlmí reaktivitu prirodzenej imunity v infekčnom ložisku stimuluje tvorbu proteínov akútnej fázy pečeňovými bunkami veľké množstvo LPS v krvnom obehu tlmí akútnu zápalovú odpoveď viaže sa na TLR-4 cicavčích buniek, čím v nich stimuluje tvorbu cytokínov.
47Endotoxín gramnegatívnych baktérií (LPS) inhibuje účinok komplementu a brzdí hemokoagulačné procesy stimuluje diseminovanú intravaskulárnu koaguláciu zvyšuje telesnú teplotu priamym pôsobením na hypotalamus aktivuje degranuláciu trombocytov, PMNL a aktivuje mastocyty ovplyvňuje endotel a zvyšuje cievnu permeabilitu nepôsobí na krvné doštičky ani na granulocyty aktivuje makrofágy, ktoré začnú tvoriť cytokíny (IL-1, TNF) zvyšuje hladinu cAMP a cGMP v endotelových bunkách pri masívnom uvoľnení do krvného obehu spôsobuje hypovolémiu a septický šok lokálne v primeraných množstvách má pozitívny efekt na imunitnú odpoveď.
48Proteín-A je súčasťou slizovej vrstvy baktérií je produktom Streptococcus pneumoniae je produktom Staphylococcus aureus je produktom proteolytických kmeňov enterobaktérií je produktom Listeria monocytogenes sa využíva pri diagnostike a identifikácii Staphylococcus aureus viaže Fc-fragment IgG viaže Fc-fragment IgG inhibuje opsonizáciu bakteriálnej bunky inhibuje fagocytózu baktérií.
49Pre exotoxíny baktérií je charakteristické sú to proteíny viaceré sú termolabilné produkujú ich len G+ baktérie majú špecifický biologický účinok sú súčasťou bunkovej steny G- baktérií možno ich zvyčajne detoxifikovať bez zmeny antigénnosti môžu pôsobiť len lokálne na mieste ich produkcie do prostredia sa uvoľňujú len pri rozpade bakteriálnej bunky účinkujú len na bunky, ktoré majú príslušný receptor neutralizáciu v napadnutom organizme zabezpečujú protilátky .
50Označte toxíny, ktoré majú vlastnosti superantigénov TSST-1 choleratoxín streptokokové pyrogénne exotoxíny toxín A a toxín B Clostridium difficile pertusový toxín difterický toxín stafylokokové enterotoxíny toxíny spôsobujúce príznaky šarlachu toxín spôsobujúci stafylokokový toxický šok shigatoxín.
51Medzi enterotoxíny patria choleratoxín TSST-1 pyrogénny exotoxín shigatoxín tetanospazmín botulotoxín difterický toxín endotoxín termolabilný a termostabilný toxín ETEC toxín A a toxín B Clostridium difficile.
52Enterotoxíny obvykle tvoria tieto baktérie Staphylococcus aureus Clostridium perfringens Bacillus cereus Bacteroides fragilis Vibrio cholerae Listeria monocytogenes Faecalibacterium prausnitzii Enterococcus faecalis Helicobacter pylori Lactobacillus spp.
53Nezápalový typ hnačky spôsobujú nasledujúce toxíny choleratoxín termolabilný a termostabilný enterotoxín Escherichia coli enterotoxíny Staphylococcus aureus emetický toxín a enterotoxíny Bacillus cereus enterotoxín Clostridium perfringens beta-toxín Clostridium perfringens shigatoxín toxín B Clostridium difficile botulotoxín shiga-like toxín E. coli.
54Toxický šok môže spôsobiť Staphylococcus aureus produkciou TSST-1 Staphylococcus aureus produkciou enterotoxínov Streptococcus pyogenes produkciou pyrogénnych exotoxínov uvoľnenie veľkých množstiev endotoxínu do krvného obehu masívny rozpad G- baktérií v kardiovaskulárnom systéme bakteriálny toxín s vlastnosťami superantigénu choleratoxín – počas závažnej dehydratácie organizmu botulinický toxín – paralýzou dýchacích svalov difterický toxín pôsobením na myokard shigatoxín počas hemolyticko-uremického syndrómu.
55Na deštrukcii tkaniva hostiteľa sa podieľajú proteolytické a lipolytické enzýmy mikroorganizmov membranolytické toxíny mikroorganizmov hyaluronidáza stimulácia tvorby granulómov stimulácia akútnej zápalovej odpovede choleratoxín adhezíny mikroorganizmov intracelulárna replikácia s následnou lýzou hostiteľskej bunky biofilmový matrix bakteriálne puzdrá.
56Lytický účinok na cieľovú bunku majú leukocidíny baktérií choleratoxín shigatoxín stafylokokové enterotoxíny TSST-1 epidermolytické toxíny Staphylococcus aureus difterický toxín listeriolyzín, streptolyzín a pneumolyzín tetanospazmín a botulotoxín fosfolipáza Clostridium perfringens .
57Označte správne dvojice botulotoxín – neurotoxín; chabé obrny difterický toxín – membranolytický toxín choleratoxín – dysregulácia iónových kanálov enterocytov tetanolyzín – neurotoxín tetanospazmín – štiepenie synaptobrevínu na inhibičných synapsách listeriolyzín – neurotoxín TSST-1 – stafylokokový toxický šok epidermolytický toxín – Streptococcus pyogenes šigatoxín - deštrukcia eukaryotických ribozómov šiga-like toxín - hemolyticko-uremický syndróm.
58Označte správne dvojice choleratoxín - Vibrio parahaemolyticus Pantonov-Valentinov leukocidín - Staphylococcus aureus difterický toxín - Corynebacterium jeikeium pyrogénny exotoxín – Salmonella Typhi pneumolyzín – Mycoplasma pneumoniae termostabilný enterotoxín - Escherichia coli exfoliatívny toxín – Streptococcus pyogenes TSST-1 – Staphylococcus aureus adenylátcyklázový toxín - Bordetella pertussis letálny toxín - Bacillus anthracis.
59Sterilizácia inaktivuje alebo odstraňuje všetky infekčné častice inaktivuje len patogénne mikroorganizmy inaktivuje všetky infekčné častice okrem spór a priónov inaktivuje iba vegetatívne formy mikroorganizmov využíva fyzikálne aj chemické metódy nepôsobí na perzistujúce a dormantné mikroorganizmy vyžaduje vyššie koncentrácie chemických látok a dlhšie expozičné časy nie je aplikovateľná na kožu, sliznice a rany je možná iba v prostredí a vysokou teplotou (nad 100 °C) kontroluje sa fyzikálnymi, chemickými a biologickými metódami.
60Sterilizáciu môžeme dosiahnuť pôsobením etylénoxidu pôsobením gama-žiarenia opakovaným varom (frakcionovaná sterilizácia jódpovidonom aplikovaným na kožu a sliznice studenou plazmou z pár H2O2 alebo kyseliny peroctovej parou pod tlakom v autokláve filtráciou filtrom s priemerom pórov viac než 0,45 ?m pasterizáciou dlhšie trvajúcim varom vypaľovaním kovových nástrojov nad plameňom kahana.
61Na sterilizáciu je v ambulancii lekára možné použiť autokláv gama-žiarič horúcovzdušný sterilizátor plazmový sterilizátor Kochov prístroj (para s teplotou 100°C) UV žiarič (iba povrchy a vzduch) vriacu vodu fén antibiotiká plameň kahana.
62Dezinfekcia podstatne znižuje počet kontaminujúcich mikroorganizmov vyšší stupeň dezinfekcie nie je účinný na vajíčka a cysty parazitov nevyužíva kombinované prípravky inaktivuje iba vegetatívne formy mikroorganizmov je účinnejšia na obalené vírusy než na neobalené neovplyvňuje ju štruktúra dezinfikovaného povrchu mechanické odstránenie nečistôt zvyšuje jej účinnosť účinne a spoľahlivo inaktivuje patologické priónové molekuly nie je schopná ovplyvniť baktérie v biofilme neúčinkuje na nozokomiálne kmene mikroorganizmov.
63Na dezinfekciu je možné použiť var gentamicín oxidačné látky vysoké koncentrácie glukózy oplachovanie vodou bakteriologické filtre nanočastice striebra zubnú kefku striedanie jednotlivých skupín dezinfekčných prípravkov viditeľné spektrum slnečného svetla .
64Medzi dezinfekčné činidlá patria acyklovir kyselina peroctová plynný chlór 25 % etanol glutaraldehyd chlórnan sodný bacitracín ozón (v špeciálnych prístrojoch zinková masť nehasené vápno.
65Antiseptiká sú netoxické, nedráždivé a nie sú karcinogénne používajú sa v zdravotníctve na ošetrenie pacientov voči žiadnemu z nich nemôže vzniknúť rezistencia nepôsobia na intracelulárne umiestnené mikroorganizmy pri lokálnych infekciách imunokompetentných pacientov môžu nahradiť antibiotiká pôsobia nešpecificky reakciami s biogénnymi molekulami mikroorganizmov na mikroorganizmy pôsobia cielene, podobne ako antibiotiká poškodzujú biologické membrány, DNA a molekuly bielkovín na predoperačnú prípravu pacienta nie sú vhodné účinkujú na všetky formy mikroorganizmov.
66Medzi antiseptiká patria niektoré zlúčeniny striebra amfotericín B 3 % peroxid vodíka gama žiarenie oktenidín kvartérne amóniové soli chlórnan sodný etylénoxid chlórhexidín jódpovidon.
67Infekčná choroba a jej zdroje pri antroponóze je zdrojom infekcie chorý človek alebo bacilonosič zdrojom infekcie môže byť aj človek bez príznakov choroby človek v inkubačnej dobe a v rekonvalescencii nie je infekčný pri sapronózach je zdrojom infekcie prostredie zdrojom zoonóz môže byť iba viditeľne choré zviera pri endogénnej infekcii je zdrojom infekcie prostredie nemocnice exogénna infekcia pochádza v z vlastnej mikrobioty pacienta komunitná infekcia vzniká v komunite hospitalizovaných pacientov nozokomiálna nákaza vzniká v súvislosti s pobytom v zdravotníckom zariadení iatrogénna infekcia vzniká neúmyselne v procese liečby alebo diagnostiky pacienta .
68Vyberte baktérie spôsobujúce zoonózy Listeria monocytogenes Bordetella pertussis Francisella tularensis Salmonella Enteritidis Salmonella Typhi Shigella dysenteriae Treponema pallidum Leptospira interrogans Pasteurella multocida Neisseria meningitidis.
69Vyberte baktérie spôsobujúce antroponózy Corynebacterium diphtheriae Corynebacterium ulcerans Neisseria gonorrhoeae Rickettsia slovaca Rickettsia prowazekii Anaplasma phagocytophilum Haemophilus influenzae Chlamydia pneumoniae Bartonella henselae Chlamydia psittaci.
70Vyberte baktérie spôsobujúce sapronózy Legionella pneumophila Fluoribacter bozemanae a Tatlockia micdadei Actinomyces israelii Nocardia asteroides Streptococcus pyogenes a Staphylococcus aureus Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae Mycobacterium marinum a Mycobacterium chimaera Mycobacterium tuberculosis a Mycobacterium leprae Burkholderia pseudomallei Burkholderia mallei.
1071Vyberte baktérie bežne spôsobujúce endogénne infekcie Escherichia coli Streptococcus mutans a Streptococcus sanguis Streptococcus pyogenes Actinomyces spp. Bacteroides spp. Cutibacterium acnes Neisseria gonorrhoeae Salmonella Typhi Corynebacterium diphtheriae Borrelia burgdorferi .
72Vyberte typických pôvodcov nozokomiálnych infekcií Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp. a Stenotrophomonas maltophilia Borrelia recurrentis a Leptospira interrogans Vibrio cholerae a Aeromonas hydrophila Enterococcus faecium Chlamydia trachomatis a Mycoplasma hominis Treponema pallidum a Neisseria gonorrhoeae Citrobacter spp. a Enterobacter spp Klebsiella spp., Escherichia coli a Proteus mirabilis Erysipelothrix rhusiopathiae a Pasteurella multocida Staphylococcus aureus.
73Alimentárne sa môže preniesť pôvodca Q-horúčky (menej často Listeria monocytogenes (často hemofily a neisserie Campylobacter jejuni, Salmonella Enteritidis a Yersinia enterocolitica anaplazmy a ehrlichie (často Neisseria gonorrhoeae Mycobacterium bovis brucely a francisely borélie a treponémy (menej často) iba pôvodcovia gastroenteritíd a kolitíd .
74Fekálno-orálne sa prenášajú pôvodcovia hnačiek pôvodcovia „chorôb špinavých rúk“ Shigella spp. (bacilárna dyzentéria EHEC (krvavé hnačky a HUS) pôvodcovia potravinových toxinóz črevná tuberkulóza gastrointestinálna tularémia u detí a ľudí so zníženou imunitou aj niektoré salmonely Tropheryma whipplei (črevná lipodystrofia) Clostridium botulinum (botulizmus.
75Kontaminovanou vodou alebo kontaminovaným aerosólom sa prenášajú Leptospira interrogans Vibrio cholerae a Aeromonas spp Mycobacterium marinum a Mycolicibacterium fortuitum Legionella ssp., Fluoribacter bozemanae a Tatlockia micdadei Mycobacteroides abscessus complex Treponema pallidum Neisseria gonorrhoeae Rickettsia typhi Borrelia recurrentis Chlamydia trachomatis.
76Kontaktom s kontaminovanou pôdou sa prenášajú Nocardia spp. Actinomyces spp. Streptomyces spp. Haemophilus influenzae Clostridium tetani myonekrotické klostrídie Mycoplasma pneumoniae Neisseria meningitidis Bacillus anthracis Rickettsia spp.
77Kontaminovanými rukami, predmetmi a povrchmi sa prenášajú Staphylococcus aureus Streptococcus pyogenes Treponema pallidum anaplasmy Clostridium difficile Legionella pneumophila Corynebacterium diphtheriae riketsie Shigella spp. vibriá .
78Transplacentálne sa prenášajú Listeria monocytogenes Streptococcus pyogenes Borrelia burgdorferi Streptococcus agalactiae Escherichia coli K1 Salmonella enterica Treponema pallidum Campylobacter jejuni Shigella sonnei pôvodca syfilisu.
79Perinatálne sa prenášajú Helicobacter pylori Treponema pallidum Streptococcus agalactiae a Escherichia coli K1 Neisseria meningitidis Listeria monocytogenes Borrelia burgdorferi Neisseria gonorrhoeae a Chlamydia trachomatis D-K Leptospira interrogans Candida spp. a Staphylococcus aureus Mycobacterium tuberculosis.
80Pohlavným stykom sa prenášajú Neisseria gonorrhoeae Neisseria meningitidis Treponema pallidum Treponema karateum Chlamydia trachomatis D-K Chlamydia trachomatis A,B,C Klebsiella granulomatis Klebsiella pneumoniae Haemophilus ducreyi Haemophilus influenzae.
81Článkonožcami sa prenášajú alebo sa môžu prenášať ehrlichie riketsie chlamýdie listérie coxiely legionely leptospiry borrelie francisely brucely.
082Kvapôčkovou nákazou sa pravidelne prenášajú impetigo mykoplazmová pneumónia lymská borelióza diftéria epidemická meningitída čierny kašeľ tuberkulóza kampylobakterióza mor erysipeloid.
83Infekčným prachom sa prenášajú Mycobacterium tuberculosis Neisseria meningitidis Haemophilus influenzae Bacillus anthracis Brucella abortus Salmonella Typhi Streptococcus pneumoniae Chlamydia psittaci Bordetella pertussis Coxiella burnetii.
84Kontaktom s teplokrvným zvieraťom sa prenášajú Erysipelothrix rhusiopathiae (erysipeloid) Streptococcus pyogenes (erysipelas) Bacillus anthracis (antrax) Clostridium botulinum (botulizmus) Corynebacterium pseudotuberculosis (granulomatózna lymfadenitída) Corynebacterium diphtheriae (diftéria) Coxiella burnetii (Q-horúčka) Rickettsia conorii (stredomorská škvrnitá horúčka) Burkholderia mallei (malleus) Burkholderia pseudomallei (melidióza).
85Pri lokálnej infekcii sa môžu tvoriť slizničné protilátky (sIgA) je pravidelne možné detegovať špecifické IgM a IgG v sére pacienta je postihnutá koža, podkožie, sliznice alebo submukóza nie je potrebná mikrobiologická diagnostika sa musí vždy podať empirická antibiotická liečba sa musí vždy podať empirická antibiotická liečba nikdy nehrozí nebezpečenstvo generalizácie infekcie sa môže podať fágová terapia sa odoberá krv na dôkaz protilátok sa odoberá krv na hemokultiváciu.
86Dlhodobá perzistentná infekcia je typická pre pľúcne infekcie pacientov s cystickou fibrózou pacientov s periimplantitídou infekcie spojené s prítomnosťou biofilmu streptokokový toxický šok infekcie vyvolané Chlamydia trachomatis syfilis (Treponema pallidum) a lymskú boreliózu (Borreliella burgdorferi) Q-horúčku (Coxiella burnetii) a škvrnitý týfus (Rickettsia prowazekii) diftériu (Corynebacterium diphtheriae legionelózu (Legionella pneumophila) choleru (Vibrio cholerae).
87K priamej mikrobiologickej diagnostike patrí dôkaz prítomnosti mikrobiálnych antigénov vo vzorke mikroskopické vyšetrenie vzorky kultivačné vyšetrenie vzorky izolácia pôvodcu ochorenia zo vzorky dôkaz nukleovej kyseliny pôvodcu vo vzorke dôkaz toxínov pôvodcu vo vzorke dôkaz a kvantifikácia špecifických protilátok vo vzorke dôkaz špecifickej bunkovej imunity kožnými testami dôkaz tvorby IFN-gama po špecifickom antigénovom stimule vo vzorke krvi IGRA-test na dôkaz špecifickej bunkovej imunity.
88Odber materiálu riadi sa klinickými príznakmi pacienta má sa vykonať až po prvej dávke antibiotika robí sa asepticky sterilnými odberovými pomôckami odber krvi na hemokultiváciu sa robí ráno nalačno odber krvi na dôkaz protilátok sa robí ráno nalačno moč na kultiváciu sa môže odobrať hocikedy a aj bez poučenia pacienta odobratý materiál sa musí hneď označiť údajmi pacienta nesmie ohroziť pacienta zavlečením mikróbov na fyziologicky sterilné miesta na sprievodný lístok nie je potrebné uviesť typ vzorky ani údaje o terapii si vždy môže urobiť aj sám pacient.
89Transportné bakteriologické médiá podporujú množenie baktérií podporujú životaschopnosť baktérií udržiavajú baktérie v takom kvalitatívnom a kvantitatívnom zložení ako pri odbere sú obohatené živinami obsahujú polotekutý agarový základ s pufrovacím systémom a aktívnym uhlím chránia mikroorganizmy pred vysušením počas transportu na transport anaeróbnych baktérií nie sú potrebné sú nevyhnutné pri transporte likvoru na transport stolice nie sú potrebné na transport výterov sa nevyžadujú.
90Označte správne dvojice septická meningitída – krv a likvor na kultiváciu aseptická meningitída – krv a likvor na dôkaz protilátok uretritída - výter uretry; prvý prúd moču cystitída – prvý prúd moču otitis media - výter nosohltanu vírusová hnačka – výter rekta bakteriálna hnačka – výter rekta črevná parazitóza alebo vírusová hnačka - stolica cervicitída – krv na dôkaz protilátok infekcia operačnej rany – povrchový ster rany.
91Označte správne dvojice tvrdý nebolestivý genitálny vred – výter na kultiváciu mäkký bolestivý genitálny vred – výter na kultiváciu otitis media – hnis zo stredoušia septická meningitída – krv a likvor na dôkaz protilátok septická meningitída – likvor na dôkaz antigénov pôvodcu aseptická meningitída – likvor na kultiváciu hnačka – krv na dôkaz protilátok pneumónia – výter orofaryngu na kultiváciu pneumónia – spútum a krv na kultiváciu endoftalmitída – konjunktiválny výter.
92Makroskopické hodnotenie vzorky skalený likvor - septická meningitída krv a hlien v hnačkovej stolici – suspektná dyzentéria hnačková stolica mastného vzhľadu – suspektná cholera hemolytické sérum – vzorka nevhodná na sérologickú diagnostiku skalený likvor – vírusová meningitída viskózna nazelenalá vzorka spúta – odobraté boli len sliny krvavé viskózne spútum – správne odobratý materiál riedke priehľadné spútum – pravdepodobne boli odobraté iba sliny hnilobne páchnuci hnis – prítomnosť anaeróbnych baktérií je vylúčená skalený a páchnuci stredný prúd moču – suspektná cystitída.
93Medzi pravidelne mikroskopované materiály patrí likvor spútum materiály z fyziologicky sterilných miest organizmu výter tonzíl a nazofaryngu výter rekta stolica (určená na parazitologické vyšetrenie stolica (určená na bakteriologické vyšetrenie výter cervixu, vagíny a uretry krv bezprostredne po odbere hemokultúra (po signalizácii pozitivity.
94Medzi zložky postupu Gramovho farbenia patria fixovanie preparátu farbenie koncentrovaným karbolfuchsínom zahrievanie preparátu s farbivom farbenie kryštálovou violeťou morenie pomocou Lugolovho roztoku odfarbovanie acetónom odfarbovanie kyslým alkoholom oplachovanie vodou dofarbovanie metylénovou modrou dofarbovanie zriedeným karbolfuchsínom.
95Súčasťou farbenia podľa Ziehla-Neelsena je fixácia preparátu teplom fixácia alkalickým činidlom farbenie koncentrovaným karbolfuchsínom farbenie koncentrovanou kryštálovou violeťou dofarbovanie zriedeným karbolfuchsínom zahrievanie preparátu pri farbení až do výstupu pár morenie Lugolovým roztokom odfarbovanie acetónom odfarbovanie kyslým alkoholom farbenie malachitovou zeleňou.
96Koncentrovaná malachitová zeleň za horúca sa používa na farbenie bakteriálnych puzdier znázornenie intracelulárnych baktérií farbenie spór rodu Bacillus farbenie spór rodu Clostridium dôkaz acidorezistentných baktérií dôkaz bičíkov štúdium baktérií tvoriacich puzdrá štúdium baktérií tvoriacich spóry farbenie mykobaktérií kontrastné farbenie pozadia mykobaktérií .
97Burriho metóda sa využíva na farbenie acidorezistentných baktérií môže sa kombinovať s monochromatickým farbením bakteriálnych buniek je fixovanie náterov Burriho roztokom zvýrazňuje bakteriálne spóry v preparáte slúži na štúdium bakteriálnych granúl zviditeľňuje bakteriálne puzdrá vo fixovanom preparáte jeho modifikáciou je natívny tušový preparát využíva tušový roztok na tmavé pozadia pre opuzdrené mikroorganizmy sa používa na dôkaz legionel v spúte slúži na dôkaz kryptokokov v likvore.
98Giemsovo farbenie sa môže využiť pri dôkaze puzdra protozoálnych parazitóz chitínovej bunkovej steny húb špirálovitých baktérií acidorezistentných baktérií vnútrobunkovo umiestnených baktérií morúl pri ehrlichióze peptidoglykánu baktérií anaplaziem v granulocytoch retikulárnych teliesok chlamýdií.
99Cieľom kultivačnej mikrobiologickej diagnostiky je posúdiť virulenciu izolovaného mikroorganizmu izolovať pôvodcu ochorenia z biologického materiálu získať čistú kultúru mikroorganizmu na ďalšie vyšetrovanie určiť základné rastové a metabolické vlastnosti mikroorganizmu rozmnožiť mikroorganizmy prítomné vo vzorke posúdiť patogenitu mikroorganizmu detegovať gény rezistencie určiť antigénové vybavenie mikroorganizmu posúdiť kvantitatívne zastúpenie mikroorganizmov vo vzorke predbežne identifikovať mikroorganizmy na chromogénnych médiách.
100Beta-hemolýzu môžu na krvnom agare spôsobovať Streptococcus salivarius Streptococcus pyogenes Streptococcus agalactiae Streptococcus mutans Escherichia coli Staphylococcus aureus Pseudomonas aeruginosa Proteus mirabilis Listeria monocytogenes Salmonella Enteritidis.
101K metódam rýchlej mikrobiologickej diagnostiky patrí mikroskopické vyšetrenie vzorky dôkaz antigénu pôvodcu vo vzorke dôkaz genómu pôvodcu vo vzorke kultivačný dôkaz pôvodcu vo vzorke dôkaz špecifickej bunkovej imunity kožnými testami dôkaz špecifickej bunkovej imunity IGRA-testami dôkaz génov rezistencie v biologickej vzorke dôkaz pôvodcu infekcie vo vzorke pomocou MALDI-TOF dôkaz toxického účinku baktérií na tkanivových kultúrach dôkaz toxínov baktérií vo vzorke imunochemickými metódami .
102Citlivosť na antiinfekčné liečivá sa zisťuje len v prípade baktérií a húb v prípade HIV sa zisťuje sekvenovaním vírusového genómu sa zisťuje vo všetkých prípadoch s podozrením na infekčnú chorobu kvantitatívna citlivosť sa zisťuje v prípade závažných systémových infekcií sa rutinne testuje u riketsií, bartonel, legionel, chlamýdií a spirochét sa nedá otestovať v prípade anaeróbnych baktérií sa netestuje v prípade parazitov sa nedá otestovať rýchlejšie než za 24 hodín sa u imundeficientných pacientov má vykonať kvantitatívnou metódou sa musí otestovať u všetkých baktérií z nozokomiálnych infekcií.
Report abuse Consent Terms of use