Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONM6

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
M6

Description:
Obligatory

Author:
Macik123
(Other tests from this author)

Creation Date:
23/03/2024

Category:
Others

Number of questions: 24
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
Callie ( uploaded 27 days )
,,Transportné baktériologické média:" - sú nevyhnutné pri transporte likvoru - má byť nesprávne
Answer
Content:
Dlhodobá perzistentná infekcia je typická pre pľúcne infekcie pacientov s cystickou fibrózou pacientov s periimplantitídou infekcie spojené s prítomnosťou biofilmu streptokokový toxický šok infekcie vyvolané Chlamydia trachomatis syfilis (Treponema pallidum) a lymskú boreliózu (Borreliella burgdorferi Q-horúčku (Coxiella burnetii) a škvrnitý týfus (Rickettsia prowazekii) diftériu (Corynebacterium diphtheriae) legionelózu (Legionella pneumophila) choleru (Vibrio cholerae).
K priamej mikrobiologickej diagnostike patrí dôkaz prítomnosti mikrobiálnych antigénov vo vzorke mikroskopické vyšetrenie vzorky kultivačné vyšetrenie vzorky izolácia pôvodcu ochorenia zo vzorky dôkaz nukleovej kyseliny pôvodcu vo vzorke dôkaz toxínov pôvodcu vo vzorke dôkaz a kvantifikácia špecifických protilátok vo vzorke dôkaz špecifickej bunkovej imunity kožnými testam dôkaz tvorby IFN-gama po špecifickom antigénovom stimule vo vzorke krvi IGRA-test na dôkaz špecifickej bunkovej imunity.
Odber materiálu riadi sa klinickými príznakmi pacienta má sa vykonať až po prvej dávke antibiotika robí sa asepticky sterilnými odberovými pomôckami odber krvi na hemokultiváciu sa robí ráno nalačno odber krvi na dôkaz protilátok sa robí ráno nalačno moč na kultiváciu sa môže odobrať hocikedy a aj bez poučenia pacienta odobratý materiál sa musí hneď označiť údajmi pacienta nesmie ohroziť pacienta zavlečením mikróbov na fyziologicky sterilné miesta na sprievodný lístok nie je potrebné uviesť typ vzorky ani údaje o terapii si vždy môže urobiť aj sám pacient.
Transportné bakteriologické médiá podporujú množenie baktérií podporujú životaschopnosť baktérií udržiavajú baktérie v takom kvalitatívnom a kvantitatívnom zložení ako pri odbere sú obohatené živinami obsahujú polotekutý agarový základ s pufrovacím systémom a aktívnym uhlím chránia mikroorganizmy pred vysušením počas transportu na transport anaeróbnych baktérií nie sú potrebné sú nevyhnutné pri transporte likvoru na transport stolice nie sú potrebné na transport výterov sa nevyžaduj.
Označte správne dvojice septická meningitída – krv a likvor na kultiváciu aseptická meningitída – krv a likvor na dôkaz protilátok uretritída - výter uretry; prvý prúd moču cystitída – prvý prúd moču otitis media - výter nosohltanu vírusová hnačka – výter rekta bakteriálna hnačka – výter rekta črevná parazitóza alebo vírusová hnačka - stolic cervicitída – krv na dôkaz protilátok infekcia operačnej rany – povrchový ster rany.
Označte správne dvojice tvrdý nebolestivý genitálny vred – výter na kultiváciu mäkký bolestivý genitálny vred – výter na kultiváciu otitis media – hnis zo stredoušia septická meningitída – krv a likvor na dôkaz protilátok septická meningitída – likvor na dôkaz antigénov pôvodcu aseptická meningitída – likvor na kultiváciu hnačka – krv na dôkaz protilátok pneumónia – výter orofaryngu na kultiváciu pneumónia – spútum a krv na kultivác endoftalmitída – konjunktiválny výte.
Makroskopické hodnotenie vzorky skalený likvor - septická meningitída krv a hlien v hnačkovej stolici – suspektná dyzentéria hnačková stolica mastného vzhľadu – suspektná cholera hemolytické sérum – vzorka nevhodná na sérologickú diagnostiku skalený likvor – vírusová meningitída viskózna nazelenalá vzorka spúta – odobraté boli len sliny krvavé viskózne spútum – správne odobratý materiál riedke priehľadné spútum – pravdepodobne boli odobraté iba sliny hnilobne páchnuci hnis – prítomnosť anaeróbnych baktérií je vylúčená skalený a páchnuci stredný prúd moču – suspektná cystitída.
Cieľom kultivačnej mikrobiologickej diagnostiky je posúdiť virulenciu izolovaného mikroorganizmu izolovať pôvodcu ochorenia z biologického materiálu získať čistú kultúru mikroorganizmu na ďalšie vyšetrovanie určiť základné rastové a metabolické vlastnosti mikroorganizmu rozmnožiť mikroorganizmy prítomné vo vzorke posúdiť patogenitu mikroorganizmu detegovať gény rezistencie určiť antigénové vybavenie mikroorganizmu posúdiť kvantitatívne zastúpenie mikroorganizmov vo vzorke predbežne identifikovať mikroorganizmy na chromogénnych médiách.
Medzi selektívne alebo diagnostické pôdy pre črevné patogény patria Schaedlerov agar alkalická peptónová voda Levithalova pôda selenitový bujón Sabouraudova pôda krvný agar čokoládový agar pôdy s prítomnosťou laktózy MacConkeyov agar deoxycholátový citrátový agar.
Laktózu štiepi väčšina kmeňov týchto črevných baktérií Escherichia spp Enterobacter spp. Klebsiella spp Cronobacter spp. Citrobacter spp. Shigella spp. Yersinia spp. Salmonella spp. Morganella spp. Proteus spp.
Beta-hemolýzu môžu na krvnom agare spôsobovať Streptococcus salivarius Streptococcus pyogenes Streptococcus agalactiae Streptococcus mutans Escherichia coli Staphylococcus aureus Pseudomonas aeruginosa Proteus mirabilis Listeria monocytogenes Salmonella Enteritidis.
Označte správne dvojice baktéria-kultivačná pôda krvný agar – Francisella tularensis Levinthalov agar – Heamophilus influenzae Claubergova teluričitanová pôda - Corynebacterium diphtheriae BCYE agar (s cysteínom a soľami železa) - Legionella pneumophila Korthofovo tekuté médium - Leptospira interrogans čokoládový agar - anaeróbne baktérie Muellerova-Hintonovej pôda – Mycobacterium tuberculosis Middlebrookovo tekuté médium – Mycobacterium leprae Löwensteinova-Jensenova pôda - Mycoplasma pneumoniae tiosulfátový-citrátový-žlčový-sacharózový agar (TCŽS) - Vibrio cholerae.
K metódam rýchlej mikrobiologickej diagnostiky patrí mikroskopické vyšetrenie vzorky dôkaz antigénu pôvodcu vo vzorke dôkaz genómu pôvodcu vo vzorke kultivačný dôkaz pôvodcu vo vzorke dôkaz špecifickej bunkovej imunity kožnými testami dôkaz špecifickej bunkovej imunity IGRA-testami dôkaz génov rezistencie v biologickej vzorke dôkaz pôvodcu infekcie vo vzorke pomocou MALDI-TOF dôkaz toxického účinku baktérií na tkanivových kultúrach dôkaz toxínov baktérií vo vzorke imunochemickými metódami .
Citlivosť na antiinfekčné liečivá sa zisťuje len v prípade baktérií a húb v prípade HIV sa zisťuje sekvenovaním vírusového genómu sa zisťuje vo všetkých prípadoch s podozrením na infekčnú chorobu kvantitatívna citlivosť sa zisťuje v prípade závažných systémových infekcií sa rutinne testuje u riketsií, bartonel, legionel, chlamýdií a spirochét sa nedá otestovať v prípade anaeróbnych baktérií sa netestuje v prípade parazitov sa nedá otestovať rýchlejšie než za 24 hodín sa u imundeficientných pacientov má vykonať kvantitatívnou metódou sa musí otestovať u všetkých baktérií z nozokomiálnych infekcií.
Rutinná nepriama mikrobiologická diagnostika infekčných chorôb sa opiera o dôkaz špecifických protilátok v sére, plazme, alebo likvore pacienta sa opiera o dôkaz špecifických protilátok v stolici alebo moči pacienta sa môže doplniť dôkazom protilátok v slinách, slzách alebo vnútroočnej tekutine nešpecifická reaktivita protilátok v ELISA teste sa dá vylúčiť Western-blotom výsledok dôkazu protilátok ELISA-testom nie je nikdy potrebné konfirmovať využíva dôkaz uvoľňovania IFN-gama Th-Ly pacienta po ich stimulácii Ag pôvodcu využíva dôkaz aktivácie komplementu v sére pacienta po jeho stimulácii Ag pôvodcu sa opiera o dôkaz antigénov pôvodcu v sére, plazme alebo likvore pacienta sa opiera o dôkaz nukleovej kyseliny pôvodcu v sére, plazme alebo likvore pacienta sa využíva iba pri diagnostike akútnych infekcií.
Špecifické protilátky proti pôvodcovi ochorenia pomôžu pri mikrobiologickej diagnostike chronických infekcií pomôžu pri diagnostike akútnych purulentných infekcií pomôžu pri diagnostike systémových a generalizovaných infekcií sa tvoria aj pri bezpríznakovej infekcii sa využívajú pri epidemiologických prehľadoch imunity populácie sa dokazujú v paralelnej vzorke séra a likvoru pri vírusových meningitídach sa dokazujú v stolici pri črevných parazitózach sa dokazujú v krvi pri systémových aspergilózach pacientov po transplantácii sa dokazujú pri diagnostike tuberkulózy sa nemôžu využiť pri diagnostike intrauterinných infekcií.
Prítomnosť akútneho infekčného ochorenia podporuje nález akéhokoľvek množstva špecifických protilátok triedy IgG sérokonverzia v párovej vzorke séra aspoň 4-násobný vzostup titra špecifických protilátok v párovej vzorke séra klesajúci titer protilátok v párovej vzorke séra nález špecifických protilátok triedy IgM nález špecifických protilátok triedy IgM, pretrvávajúcich viac než 1 rok nález detegovateľného množstva protilátok IgG a zároveň neprítomnosť IgM nález nízkoavidných špecifických protilátok triedy IgG nález vysokoavidných špecifických protilátok triedy IgG nález dlhodobo pretrvávajúcich hladín špecifických protilátok triedy IgG.
Medzi sérologické reakcie využívajúce značené protilátky patria ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) RIA (radioimmunoassay) Western-blot hemaglutinácia priama a nepriama imunofluorescencia komplement-fixačná reakcia imunoturbidimetria imunonefelometria pasívna hemaglutinácia vírus-neutralizačný test.
Test ELISA sa využíva pri dôkaze antigénov pôvodcu vo vzorke sa využíva pri dôkaze protilátok proti pôvodcovi ochorenia je vysoko citlivý, ale môže mať nižšiu špecifickosť pre možnosť nešpecifickej reaktivity séra sa konfirmuje imunoblotom umožní detegovať jednotlivé triedy špecifických protilátok je vysoko spoľahlivý pri dôkaze protilátok triedy IgM nie je spoľahlivý pri detekcii protilátok triedy IgG nedá sa využiť pri testovaní avidity protilátok triedy IgG jediným vhodným materiálom sú vzorky séra deteguje titer špecifických protilátok alebo antigénov pôvodcu .
Špecifické protilátky triedy IgM v sére sú charakteristické pre včasnú fázu infekčného ochorenia neskorú poinfekčnú imunitu intrauterinnú infekciu bacilonosičstvo stavy, keď v krvnom obehu pretrvávajú mikrobiálne antigény dávno prekonanú inaparentnú infekciu odpoveď na T-independentné antigény (napr. polysacharidy bakteriálnych puzdier) aktívnu imunizáciu konjugovanou polysacharidovou vakcínou akútnu alebo reaktivovanú infekciu akútnu primoinfekciu.
Dôkaz špecifických protilátok sa využíva pri reaktívnej artritíde akútnej septickej artritíde reumatickej horúčke aseptickej meningitíde septickej meningitíde atypickej pneumónii negonokokovej uretritíde a cervicitíde vírusovej hnačke generalizovaných a systémových vírusových infekciách tkanivových helmintózach.
Nepriama mikrobiologická diagnostika sa rutinne používa pri atypických pneumóniách salmonelóze kvapavke týfuse aktinomykóze syfilise lymskej borelióze brucelóze cholere chlamýdiovej uretritíde.
Špecifickú bunkovú imunitu dokazuje pozitívny kožný test vykonaný v ambulancii lekára dokazuje schopnosť Th-Ly tvoriť IFN-gama po kontakte s antigénmi pôvodcu dokazuje prítomnosť oneskorenej bunkovej precitlivenosti na antigény pôvodcu dokazuje prítomnosť včasnej precitlivenosti na antigény pôvodcu deteguje IGRA-test konfirmuje vyšetrenie vzorky western-blotom potvrdzuje zvýšená hladina CRP využívame pri diagnostike tuberkulózy využívame pri diagnostike akútnych purulentných infekcií vieme spoľahlivo dokázať aj u pacientov s HIV/AIDS.
Prítomnosť infekčného ochorenia podporuje nález primárne patogénneho mikroorganizmu vo vzorke z ložiska infekcie nález mikróbov jedného morfotypu a PMNL v preparáte vzorky z ložiska infekcie mikroskopický nález baktérií rôzneho morfotypu v stere z osídlených slizníc masívny kultivačný nález oportúnneho patogéna vo výtere z osídlených slizníc ojedinelý kultivačný nález oportúnneho patogéna vo výtere z osídlených slizníc ojedinelý kultivačný nález oportúnneho patogéna vo fyziologicky sterilnej vzorke pozitívna kvalitatívna PCR z krvi pri podozrení na cytomegalovírusové ochorenie vysoká vírusová nálož v krvi pacienta so suspektným cytomegalovírusovým ochorením akékoľvek množstvo protilátok proti HIV akékoľvek množstvo špecifických protilátok triedy IgG v 1 vzorke séra (okrem HIV).
Report abuse Consent Terms of use