Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONMan

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Man

Description:
Test do managmentu

Author:
AVATAR

Creation Date:
16/01/2020

Category:
Science

Number of questions: 44
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Metoda SWOT je: Analýzou silných a slabých stránek podniku Analýzou příležitostí a ohrožení podniku Východiskem pro zpracování strategie Jednou z metod operativního plánování.
Organizační kulturu lze: Chápat jako soubor základních předpokladů, hodnot, postojů a norem chování sdílených v rámci organizace Do jisté míry pozvolna měnit Velmi jednoduše měnit a přizpůsobovat organizační struktuře a strategii organizace Formulovat a následně ji zavést.
Metoda SWOT se zabývá Analýzou vnitřního prostředí podniku Analýzou vnějšího prostředí podniku Komplexní analýzou finančních ukazatelů podniku.
Kolektivně se rozhoduje v Poradních orgánech vedoucích pracovníků Orgánech veřejné správy Orgánech akciových společností.
Atributy, které jsou pro řízení platné obecně, se zabývá: Ekonomie Sociologie Kybernetika Teorie systémů.
Anglo-americký model správy společnosti je založen na: Fungujícím kapitálovém trhu Vnitřní kontrole společnosti Dlouhodobých vztazích společnosti s bankami Vnější kontrole společnosti .
Bayesovo pravidlo: Slouží k rozhodování za podmínek rizika Bere v úvahu výši dosaženého užitku a pravděpodobnost, že se tak stane Bere v úvahu váhu kritérií Slouží k rozhodování za podmínek jistoty.
Pokud se někdo rozhoduje na základě Bayesova pravidla, pak víme, že: Rozhodovatel zná celou varietu stavů okolí spolu s pravděpodobnostmi, s jakými mohou nastat Postoj rozhodovatele k riziku je negativní Rozhodovatel zná celou varietu stavů okolí, ale nezná pravděpodobnost, s jakými mohou nastat Postoj rozhodovatele k riziku je neutrální.
Z teorie dvou faktorů Fredericka Herzberga vyplývá, že: plat je vždy motivátor jistota zaměstnání je frustrátor z motivátoru se může stát frustrátor pracovní spokojenost přináší pouze motivátory.
Motivací zaměstnanců se zabývali: M. E. Porter D. McGregor M. Weber A. Maslow.
V tržně orientovaných systémech správy společnosti jsou tyto orgány: Dozorčí rada Představenstvo Valná hromada Správní rada Rada ředitelů.
Při uzavírání a realizaci smluv předpokládá institucionální ekonomie u hospodářských subjektů: polosilnou racionalitu sebezájem, ale vždy v rámci pravidel absenci racionality neomezenou racionalitu silný sebezájem přecházející až do oportunního chování.
Kultura týmu (dle Goffee a Jones) se vyznačuje vysokou mírou sociability nízkou mírou solidarity vysokou mírou solidarity nízkou mírou sociability.
Instituce jsou: neformální pravidla (zvyky, obyčeje) formální pravidla (ústava, zákony) lidmi vytvořená omezení, která vnášejí strukturu do lidského jednání.
Negativní zpětná vazba: vede ke stabilitě systému ovlivňuje efektivnost systému negativně vede k destabilitě systému.
Pozitivní zpětná vazba: vede k destabilitě systému ovlivňuje efektivnost systému pozitivně vede je stabilitě systému.
Dle teorie institucionální ekonomie je agent vlastníkem: zbytkových práv nákladů zbytkových práv výnosů zbytkových práv výnosů.
Dle teorie institucionální ekonomie je principál vlastníkem: zbytkových práv řízení zbytkových práv výnosů zbytkových práv nákladů.
V každém lidském společenství jsou uplatňovány tyto principy: princip autonomie, diverzity a hlavního článku princip autority, spolupráce a konkurence princip jediného odpovědného vedoucího, jednoty vedení, loajality.
Deal T., Kennedy A. (1988) rozeznávali typy organizačních kultur v podniku. Které z uvedených do jejich rozdělení patří? kultura výkonu – založená na orientaci na úkoly – spontánní rozhodování kultura moci – založená na autoritě, strachu –„pavučinová“ OS kultura frajerů – založená na ochotě nést riziko při rychlé zpětné vazbě kultura postupu – založená na orientaci na proces bez zpětné vazby .
Které možné a správné postupy může management podniku použít při transformaci podnikové kultury v souvislosti se změnou strategie podniku? Současně se změnou strategie přistoupit k systematické transformaci organizační kultury, která začala být bariérou rozvoje Vyprojektovat novou organizační kulturu současně s novou strategií a oba projekty současně v podniku zavádět Plánovat změnu strategie v souladu s dosavadní kulturou organizace – ustoupit od kontroverzních prvků změny Přenést podnikovou kulturu z úspěšné mateřské společnosti na dceřinou společnost a zavést podnikovou kulturu jako součást organizační změny. .
Hodnota reálné opce: nemůže nabývat záporných hodnot nemůže nabývat kladných hodnot je určována analogicky jako u opcí finančních.
Metodu reálných opcí je výhodné využít, jestliže: NPV oceňovaného projektu je vysoce záporná nebo vysoce kladná existuje vysoká nejistota okolí projektu existuje jistota okolí projektu .
Hodnota reálné opce vyjadřuje míru pružnosti projektu může být určena pomocí binomického nebo Black-Scholesova modelu vyjadřuje míru nepružnosti projektu.
Flexibilita projektu: zvyšuje hodnotu projektu, jen když NPV je blízká nule znamená vždy přínos, zvyšuje hodnotu projektu zvyšuje hodnotu projektu jen za stavu jistoty okolí zvyšuje hodnotu projektu jen za stavu nejistoty okolí.
Ovlivňování lze chápat jako: proces, v kterém na sebe působí řídící subjekt a řízený objekt navzájem proces, v kterém působí výhradně řízený objekt na řídící subjekt proces, v kterém působí výhradně řídící subjekt na řízený objekt.
Na základě „Teorie dvou faktorů“ lze říci: Potřeba seberealizace bude dosahována jako poslední z potřeb, to znamená, že jsou uspokojeny potřeby na všech nižších úrovních Pokud mám jistotu zaměstnání (frustrátor), cítím, že jsem spokojený (á) Pokud mám jistotu zaměstnání (frustrátor), necítím, že bych byl (a) nespokojený (á) Pokud mám jistotu zaměstnání (frustrátor), necítím, že bych byl (a) nespokojený (á) .
Kafeteria je: systém občerstvení zaměstnanců zajišťovaný přímo na pracovišti pružný systém zaměstnaneckých výhod, umožňující zaměstnancům vybrat si z řady nabídek v rámci stanovaných finančních limitů speciální forma nadstavbové složky mzdy .
Na základě empirického šetření prováděného v tomto roce Katedrou podnikového hospodářství ESF bylo zjištěno, že v akciových společnostech a společnostech s ručením omezeným s počtem pracovníků 50 a více je podíl nadstavbové složky mezd na celkové mzdě nejvyšší u technických pracovníků nižšího managementu vrcholového managementu .
Vztahové chování „destrukce“ je typické tím, že: neztrácí nikdo ztrácejí oba partneři ztrácí jeden z partnerů .
Reálná opce: vnáší do oceňovaného projektu flexibilitu nemusí mít institucionalizovanou podobu vnáší do oceňovaných projektů nejistotu je jakékoliv právo na pozdější rozhodování o podnikových aktivech na základě nově získaných informací.
Metodu reálných opcí nemá smysl využívat, jestliže: NPV oceňovaného projektu je blízká nule rozhodujeme za nejistoty náklady na reálnou opci převýší výnos z ní plynoucí náklady na reálnou opci převýší výnos z ní plynoucí.
Facilitátor: působí jako katalyzátor na rozvíjení myšlenek a kreativity společně jednajících osob je poradcem členů vrcholového managementu tvoří sám konkrétní řešení vede jednání skupiny lidí ke stanovenému cíli.
Grafickými metodami pro potřeby plánování se zabývali: H. Gantt F. W. Taylor M. P. Folletová D. McGregor.
Posun po proporcionální taktické linii v procesu vyjednávání znamená: zachování celkové hodnoty užitku obou partnerů změnu poměru rozdělení hodnoty užitku mezi partnery zachování poměru rozdělení hodnoty mezi partnery změnu celkové hodnoty užitku obou partnerů .
Posun po distributivní taktické linii v procesu vyjednávání znamená zachování celkové hodnoty užitku obou partnerů změnu poměru rozdělení hodnoty užitku mezi partnery zachování poměru rozdělení hodnoty mezi partnery změnu celkové hodnoty užitku obou partnerů .
Mezi formy vstupu na zahraniční trh bez kapitálové účasti patří: Licence Franšíza Joint venture Kooperativní smlouvy.
Internacionalizační model Danielse a Radebaugha zahrnuje: počet zemí, v nichž společnost podniká způsob pronikání na zahraniční trhy stupeň podobnosti domácí a hostitelské země způsob zajišťování zahraničních operací.
Pro organizační strategii „Transnational“ je typické, že: napříč nadnárodní společností dochází k obousměrným informačním tokům centrála hraje dominantní roli dochází k síťovému propojení podniků vznikají centra sdílených služeb.
Pro organizační strategii Global je typické, že: Vazba je pouze jednosměrná – od centrály k pobočkám Centrála hraje dominantní roli Produkty jsou přizpůsobeny lokálním trhům Pobočky navzájem intenzivně spolupracují.
K pozitivním efektům přímých zahraničních investic patří Zlepšení institucionálního prostředí Repatriace zisku Duální ekonomika Přenos moderních technologií do hostitelské země.
Mezi defenzivní důvody vstupu na zahraniční trh patří Nedostatek zdrojů na lokálním trhu Využití úspor z rozsahu Ochrana vlastní pozice na zahraničním trhu Využití investiční pobídky Následování významného odběratele.
Mezi ofenzivní důvody vstupu na zahraniční trh patří: Využití úspor z rozsahu Ochrana vlastní pozice na zahraničním trhu Následování významného odběratele Nedostatek zdrojů na lokálním trhu Využití investiční pobídky.
. Vyberte nepravdivé tvrzení: podniky sdružené v nadnárodních společnostech podléhají vždy pouze jednomu řídícímu místu při aplikaci organizační struktury „Exportní oddělení“ nedochází ke vzniku dalších podniků organizační struktury se zřídka vyskytují ve zcela čisté podobě manažer pobočky podléhá řídící pravomoci výkonného ředitele nadnárodní společnosti delegované na nižší manažerskou pozici .
Report abuse Consent Terms of use