Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON14

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
14

Description:
wdwfdesse

Author:
ewfwef
(Other tests from this author)

Creation Date:
11/02/2024

Category:
Others

Number of questions: 63
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Stroboskopii se vyšetřuje: sluch hlas mozek.
Elektrolarynx: požívá se po totální laryngektomii požívá se po částečné laryngektomii nepožívá se vůbec po laryngektomii.
Jícnový hlas je tvořen kořenem jazyka fonace kmitáním dolního jícnového ústí fonace kmitáním horního jícnového ústí vzniká afonií.
Hyperkinetická dysfonie se objevuje u: ADHD sluchového postižení hlasových profesionálů afázií.
cca 1 měsíc trvající afonie - příčina: virový zánět reflux konverzní porucha.
Příčiny laryngitidy: gastroezofageáln reflux neurologické postižení alergie.
Co vyvolá akutní zánět hrtanu: reflux virová nebo bakteriální infekce.
Co způsobuje zánět hrtanu: pylové alergie reflux virový infekt.
Co je příčinou chrapotu? reflux otoky hlasivek otok jazyka.
Příčiny hlasivkových uzlíků: gastrolaryngeální reflux alergie fonotrauma snížená viskozita lamina propria superficialis hlasivky (nižší výskyt kyseliny hyaluronové) - Co způsobí zvýšenou dyšnost hlasu - nedostatečný fonační uzávěr hlasivky /ztrá.
Co způsobí vyšší napětí hlasivkových vazů - m. vocalis : mění tloušťku hlasiv. řas, způsobí to vyšší hlasitost mění tloušťku hlasiv. řas, způsobí to nižší hlasitost mutace .
Mezi optické vyšetření patří: laryngoskopie přímá laryngoskopie nepřímá zvětšovací laryngoskopie laryngostroboskopie.
Mezi elektrofyziologické vyšetřovací metody patří: EMG vyšetření laryngostroboskopie elektroglotografie.
Mezi akustické metody patří: elektroglotografie ARR VRP - Voice range profile.
Jaké metody vyšetření hlasu existují: optické elektrofyziologické: spirometrické a pneumologické akustická metoda:.
Co způsobí zvýšenou dyšnost hlasu: nedostatečný fonační uzávěr hlasivky ztráta hmoty poruchy hybnosti psychicky podmíněná porucha porucha inervace n.X.
Co způsobí zvýšení hlasitosti hlasu: hladké svalstvo brániční a mezižeberní svaly.
Pokud naruším m. cricothyroideus: paréza jícnu paréza/ porucha hybnosti hlasivek→ omezení hlasového rozsahu (tento sval napíná hlasové vazy).
Kam přesně se voperuje hlasová protéza po laryngektomii: do horního jícnového svěrače nad hlasivky mezi jícen a tracheu.
Čím a kde je tvořen jícnový hlas: kmitáním slizniční řady při horním jícnovém ústí, kořen jazyka pouze dolního jícnový svěrač a střed jazyka horní/dolní jícnový svěrač, hrot jazyka.
Jak je tvořen jícnový hlas: kmitáním slizniční řasy při horním jícnovém ústí, nasávání a vytlačování vzduchu z jícnu pacient aktivně ovládá naučenými pohyby hrtanu, hrotu jazyka a dolní čelisti kmitáním slizniční řasy při horním jícnovém ústí, nasávání a vytlačování vzduchu z jícnu pacient aktivně ovládá naučenými pohyby hrtanu, kořene jazyka a dolní čelisti.
Jaké svaly napínají hlasivky: ww ww hlasivka je vpředu upnuta na chrupavku štítnou a vzadu na chrupavky hlasivkové, příčně pruhované svaly hranu ovládají pohyby chrupavek hrtanu. Určují napětí hlasivkách vazů a šířku štěrbiny mezi nimi. .
Napnutí hlasivek: sklon hlasivky štítné, hlubší tón sklon hlasivky štítné, vyšší tón.
Vyšší napětí hlasivek: vyšší hlas hluboký hlas.
Jaké chrupavky se kam posouvají při napínání hlasivek ww příčně pruhované svaly hranu ovládají pohyby chrupavek hrtanu, určují napětí hlasivkách vazů a šířku štěrbiny mezi nimi. .
Čím je způsobený polyp hlasivky: poranění např. při intubaci dlouhodobé přetěžování hlasivek bakteriální infekce/virová kouření/alergie.
Co zapříčiní vznik polypu hlasivek: kouření alergie virová infekce mechanické poškození.
Nejlepší vyšetření kmitání hlasivek : elektroglotografie laryngostroboskopie VHI.
Dysfonie je: úplná ztráta hlasu porucha hlasu – znělosti, kvality a výkonnosti hlasu porucha hlasu, vyskytující se jen u dětí.
Hyperkinetická dysfonie – výskyt: děti – ADHD, porucha sluchu, kolektivní sporty, MŠ, ZŠ dospělí – hlasový profesionál vyskytují se jen u dětí.
hyperkinetická dysfonie, kde vzniká: vzniká v druhé komisuře (uprostřed) vzniká v přední komisuře vzniká v zadní komisuře .
Hlas: hlasivky se při výdechovém proudu vzduchu rozechvějí a vniká tón. Ženy mají delší hlasivky a vyšší hlas. hlasivky se při výdechovém proudu vzduchu rozechvějí a vniká tón. Muži mají kratší hlasivky a nižší hlas. hlasivky se při výdechovém proudu vzduchu rozechvějí a vniká tón. Muži mají delší hlasivky a nižší hlas.
Jaké je nejužívanější vyšetření hlasivek: Laryngostroboskopie FEES flexibilní laryngoskopie.
Jak vypadají hlasivky při dechovém postavení: čočka lineární širší vpředu širší vzadu.
Jak vypadají hlasivky při fonačním postavení: čočka lineární širší vpředu širší vzadu .
Kdy vzniká granulom na hlasivce: Extraezofageální reflux poranění při intubaci mechanické poranění při nachlazení.
Hlasivkové uzlíky : fibrotické ztluštění na hraně hlasivky (hyperkinetická dysfonie) Dysfonie zánět hrtanu.
Kde se nacházejí ventrikulární řasy: pod hlasivkami nad hlasivkami mezi tracheou a jícnem.
Co je pravda: ventrikulární řasy jsou nad hlasivkami jícen je vedle arytenoidního hrbolu jícen je mezi kořenem jazyka a epiglottis pyriformní siny jsou nad hlasivkami .
Čím je způsobený polyp hlasivky: poraněním chybnou hlasovou technikou hlasovým excesem.
Co způsobí zvýšenou dyšnost hlasu: psychicky podmíněná porucha hlasu porucha inervace x.hlanového nervu polyp akutní zánět hrtanu periferní porucha inervace n.l.recurrents.
Co způsobí zvýšení hlasitosti hlasu – hladké svalstvo: vyšší výšku hlasu brániční a mezižeberní svaly.
Co způsobuje zánět hrtanu : alergie kouření reflux infekce – viry, bakterie neinfekční – reflux, kouření, alergie.
Co může způsobit hyperkinetickou dysfonii: křik kolektivní sporty nachlazená.
Hyperkinetická dysfonie: diagnostikuje se podle hlasových uzlíků bývá u ADHD bývá u poruch sluchu.
Cca 1 měsíc trvající afonie – příčina? konverzní porucha – pokud není organický nález, může být i u oboustranné parézy virový zánět.
Metody vyšetření u poruch hlasu : subjektivní akustické elektrofyziologické dotazníky GRBAS fonační doba hlasové pole VHI.
Příčiny laryngitidy: alergie gastroezofageální reflux .
Co způsobí vyšší napětí hlasivkových vazu: frekvence hlasu mutace (vliv hormonálních změn v dospívání) obměna výšky hlasu vzniká změnami postavení hlasivkových chrupavek vede k nadměrnému napínání hlasivek.
Narušení m. cricothyroideus [anterior, posterior, má za úkol : přibližování, oddalování hlasivkových vazů poruchy hybnosti hlasivek jednostranné/oboustranné.
Části hltanu : Orofarynx Nasofarynx Hypofarynx .
Části hrtanu: Supraglotická Glotická Sunglotická Subglotická .
Při jaké hlasové poruše je dyšnost? Hyperkinetická dysfonie Inervace n. laryngeus recurens .
Kdy vzniká granulom na hlasivce? Při přepínání hlasivky Při mechanickém podráždění či dráždění refluxem může způsobit vznik lokalizovaného proliferativního zánětu .
Co způsobí nepravidelné kmitání hlasivek : šepot chrapot křik.
Co způsobí neúplnost uzávěru hlasové štěrbiny : nadměrný uzavírací tlak hlasivek dyšná příměs kašel.
Co může způsobit infekce hrtanu? afazii Chronické záněty, akutní záněty – laryngitidy (suchý dráždivý kašel, chrapot, bolest v krku).
Jak vypadají hlasivky při dechovém postavení- hlasivky oddálené, probíhají horizontálně ve tvaru písmene V s hrotem písmene vpředu, který je napojený na chrupavku štítnou čočka lineární širší vpředu širší vzadu.
Jak vypadají hlasivky - Fonačním postavením obě křídla písmene V se přiblíží a výdechový proud je rozkmitá čočka lineární širší vpředu širší vzadu.
Nazometrie/Nazometr: Je to zařízení zaměřené na separaci nosního a ústního signálu /v řeči metoda měření akustických korelátů rezonance a velofaryngeální funkce pomocí počítačového nástroje. při diagnostice i terapii hypernazality (hlavně v zahraničí). Výsledkem je míra nazality v % (poměr nazální a celkové intenzity.
Jaké je nejužívanější vyšetření hlasivek? Laryngostroboskopie EMG vyšetření elektroglotografie.
Co je digitalizovaná řeč? lidský hlas nahraný na komunikační pomůcku dle otázky-2-1: počítačová řeč - hlas a zvuky nahrané na kompenzační pomůcku.
Kvality hlasu: Výška hlasu (frekvence) – je vyšší při kratších hlasivkách, jejich vyšším napětí a nebo jejich nižší hmotnosti. Síla hlasu (intenzita)- je určena amplitudou kmitů hlasivek, která je dána intenzitou výdechového proudu Barva hlasu (rezonance) .
Report abuse Consent Terms of use