Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONEnvironmentální etika 2023 (ENSb 1125)

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Environmentální etika 2023 (ENSb 1125)

Description:
Nějaké random otázky z environmentální etiky jaro 2023

Author:
AVATAR

Creation Date:
28/05/2023

Category:
University

Number of questions: 95
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Rudolf Carnap, druhy vět:.
Kdo zkoumal Co dělá vědu vědou? Tři typy vět (jméno příjmení).
co odpoví na otázku, co je nějakou hodnotou? první část dogmatická etika emotivismus racionalistická etika (rozumová) dynamická etika utilitarismus.
druzí jsou nástroje toho, co chci já (jméno příjmení, směr).
rozum je a měl by být otrokem našich vášní (jméno příjmení, směr).
Typy emocí:.
Máme více vektorů, více částí našeho já, a ne každá je založena na hodnotách. Id, ego a superego. (jméno příjmení, směr).
Hodnotové směry - druhá část deontologická etika neoliberální etika postmoderní etika skeptická etika = relativismus existencialismus.
Člověk je svobodný, vytržen z determinismu přírody, svoboda je určena rozumem. Musíme hledat pravidla, která lidskou svobodu podporují. Chovej se tak, aby to mohlo být obecnými pravidly (kategorický imperativ) Bytost, která má rozum a svobodu, musí být brána tak, že má účel a cíl sama o sobě. (jméno příjmení, směr).
Svět hodnot Morálka Mrav Etika.
„věda (např. evoluční teorie) není velké vyprávění, protože sama sebe neustále zpochybňuje“ (příjmení, směr).
Tři předpoklady neoliberální etiky Vím nevím.
Kulturní vs individuální relativismus Vím Nevím.
Co odpoví na otázku, co je nějakou hodnotou? (11 věcí co nás ovlivňují) Vím Nevím.
Existencialisté ateističtí teističtí (křesťanští).
2 způsoby – jsoucí (podstata předchází existenci - věci) x existující (existence předchází podstatě - lidé - rodíme se jako prázdné schránky a podstatu získáme) (příjmení, směr).
K jakému směru patří Kundera a Dostojevský?.
3 východiska z absurdity existencialismu.
jakožto bytosti existující jsme určování smyslem všichni svým životem skáčeme do neznáma; ten kdo do něj neskáče, nemá smysl života (život jako experiment, zkoušení, odvaha) důraz na autenticitu – každá maska kterou před sebe dáváme nám znemožňuje být čím jsme (jméno, směr).
Tři verze environmentalismu Vím Nevím.
Verze první: Náš pohled na hodnotový svět není nutné měnit. (3 části).
Verze druhá: o změnu našeho hodnotového vidění světa je potřeba usilovat. (2 části).
Verze třetí: změna hodnotového světa je nedosažitelný nesmysl, nebo už je stejně pozdě. (2 části).
Aktivistický anti-environmentalismus - zastánci.
Mělký, pragmatický environmentalismus - zastánci (příjmení podle abecedy).
Systémový environmentalismus - zastánci (jména i příjmení).
Záchraný člun, teocentrický skepticismus - zastánkyně.
Pohled Andrew Dobsona Vím Nevím.
Pohled Andrew Dobsona environmentalista ekologista.
3 předpokládané „klasické“ datace vzniku enviro etiky Vím Nevím.
Fáze vzniku enviro etiky Vím Nevím.
Tři proudy enviro kritiky.
Jak popsal Erazim Kohák ekologickou etiku Vím Nevím.
Typologie environmentální etiky Teocentrická environmentální etika Biocentrická environmentální etika Systémové pojetí environmentální etiky Hlubinná ekologie v pojetí Arne Naesse Hlubinná ekologie v pojetí Naessových následovníků Shrnutí typologie environmentálně příznivých postojů.
Která chudoba je podle Františka z Assisi důležitější? Vnitřní - znamená přestat lpět na tom, co jsem a jak jsem dobrá Vnější - znamená zříct se nepodstatných věcí (materiálního světa).
Byl v mnohém moderní (vztah k radosti, pozitivní vztah k tělu, uznání hodnoty přírody jako bratra,…) v něčem naopak středověký (vztah k hříchu, kreatuálnost,..) Na tu dobu mimořádná tolerance – protože vši jsme hodní nebo zlobivý bratři a sestry pod jedním Otcem. Byl z bohaté rodiny, ale něco se v něm zlomilo a kázal zvířatům v chudobě. Základem je hledání radosti – radost je v chudobě a v tom, k čemu nás chudoba přivádí – k bratrství – se svým tělem, přírodou, lidmi,… Chudoba vnitřní i vnější (jméno příjmení, typ EE).
Filozoficky schizofrenní (Je člověk korunou stvoření nebo ne? Říkal oboje). Na počátku bylo vše mrtvé, Bůh přivedl život a začal oživovat (Bůh je život). Celá evoluce je proces oživování, ale to mrtvé na začátku (opak Boha) se občas vrátí ve formě peněz nebo průmyslu. (jméno příjmení, typ EE).
Altruismus = dává to člověku zodpovědnost, může pomoci ostatním na cestě k Bohu Cílem cesty je Bůh – člověk je na cestě k němu pouze napřed než ostatní živé bytosti – evoluce je onou cestou ve fyzickém slova smyslu - posledním krokem výstupu k Bohu je ale něco mimo představy fyzikálního světa (jméno příjmení, typ EE).
Přiřaď jména ke směrům dogmatická etika emotivismus racionalistická etika dynamická etika utilitarismus deontologická etika neoliberální etika postmoderní etika existencialismus.
"Jsem život chtějící žít, uprostřed života chtějícího žit." Jakýkoliv život je třeba chránit i když to může v budoucnu způsobit něco horšího, protože sami nejsme schopni výsledky našich činů vidět dopředu. Jde o záměr, ne o dopad. Absolutista. (jméno příjmení, typ EE).
Na rozdíl od svého předchůdce se snaží zapracovat poznání ekologických věd. Hodnota živých organismů podle kritérií: Kritérium „přidané hodnoty“ (funkce, savci jsou nadřazeni hmyzu, člověk ostatním savcům), Kritérium „přínosu pro nadřazený celek“ (ekosystém). Mezi kritérii musíme mezi nimi volit. (příjmení, typ EE).
Základem enviro etiky je misantropismus (člověk je jediný přírodě nepřátelský druh). Počet lidí by neměl být větší než dvojnásobek počtu medvědů. (Příjmení, typ EE).
Navazuje na Aristotela a kritiku ekocentrismu.Každý organismus je teologickým centrem (sleduje své vlastní cíle, má svá vlastní dobra) tento cíl dává každé bytosti hodnotu o sobě. Teologické cíle jednotlivých organismů jsou nepoměřitelné, proto nelze vytvořit hodnotový žebříček vyšších a nižších organismů = symetrická mezidruhová spravedlnost. 4 základní povinnosti vůči nelidskému světu přírody: Nepoškozování, nezasahování, podpora tam, kde je to nutné, odškodňující spravedlnost Povinnosti ale mohou jít proti sobě, proto je musíme doplnit 5 principy priority: sebeobrana, proporcionalita, minimalizace zla, distributivní spravedlnost a odškodňující spravedlnost s těmito povinnostmi a principy můžeme vyřešit jakýkoliv konflikt mezi světem člověka a přírody (jméno příjmení, typ EE).
Proti jakým směrům byl Aristoteles?.
4 základní povinnosti vůči nelidskému světu přírody podle Taylora.
5 principů priority podle Paula Taylora (biocentrismus).
Morální teologie pana Josina Vím Nevím.
Etika Země, evoluční ontologie, Nové evoluční paradigma patří pod biocentrická EE systémové pojetí EE, ekocentrismus teocentrická EE hlubinná ekologie.
Směr zdůrazňující hodnotu celku, vychází z vědeckého poznání.
"Myslet jako hora" - nezáleželo mu na jednotlivém tvorovi, ale na rovnováze celku, na kráse ekosystémů. Etické koncepty prochází evolucí jako příroda. Bojoval proti ekonomismu. Nebyl filozof, ale lesník. Nesmírně ovlivnil 2. a 3. vlnu amerického environmentalismu (jméno příjmení, směr EE).
"Přestřeleno". Pro každý druh platí carrying capacity – maximální mez únosnosti krajiny - druh, který ji překračuje, bude stlačen na její mez - člověk, pro kterého toto také platí, ji díky fosilním palivům dokázal (dočasně) překonat – ale tím nerozšířil studnu, pouze prudce navýšil schopnosti čerpat vodu. Člověk nedokáže zabezpečit přetrvání ničeho, včetně sebe, to je výhradní schopnost globálního ekosystému, konečným cílem člověka je toto pochopit. Člověk je podřazen soc. celkům a ty jsou podřazeny ekosystému Země. (příjmení, směr EE).
Existují dva systémy – GLOBÁLNÍ (Příroda, ekosystém, DNA) a KULTURNÍ (jazyk, mozek, duch, knihovny, databáze). Kultura vznikla když už bylo plno přírody, takže bude vždy na její úkor. Kultura je sice silnější a expanzivní, ale nikdy nemůže setrvačnou přírodu porazit. Kultura nás potřebuje, ale příroda ne. My ale potřebujeme přírodu a musíme ji chránit. (jméno příjmení, směr EE).
Biocentrismus vs ekocentrismus Biocentrismus Ekocentrismus.
Zaměřuje se na vnitřek. Problém je v tom, jak poznáváme. Přijímá Kohákovu interpretaci enviro krize "došel zelený lak". Dlouhou dobu základem radikálních ekologických směrů. (směr).
Ovlivněn Gandhím, Spinózou, psychoanlýzou, novopozitivismem. Gestald psychologie. Enviro krize je důsledek hlubší krize. Mělká vs hluboká ekologie. Antiracionalista. SOCIÁLNÍ JÁ -> EKOLOGICKÉ JÁ -> METAFYZICKÉ JÁ Vcítěním se, se stáváme sociálním JÁ. Vcitování se i do mimolidských bytostí – vznik ekologického JÁ, když se vztáhneme ke světu jako celku – metafyzické JÁ. Cesta od malého já ke větším Já je vnitřní růst, zvyšování našeho potenciálu, je to proces ontologický. Studoval v Americe krysy. Byl rád, když byla ... obohacována novými koncepty -> nevymezoval se vůči nim (byl pak neprávem spojován s extrémně radikálovými hnutími jako bylo Earth first, misantropici) (jméno příjmení, směr).
Existuje „objektivní poznání“ a dnes se k němu můžeme významně přiblížit, z tohoto objektivního poznání je možné odečíst objektivní hodnoty a tyto hodnoty říkají, že celek je více než jeho pouhá část. Člověk je vrchol evoluce, ale jeho produkty se s vrcholnými produkty evoluce nemohou měřit. Podřízení druhů celku – rovnost druhů je iluze. (typ EE) Systémová pojetí Ekocentrismus Biocentrismus Teocentrická Hlubinná ekologie.
Orientace na nevědomí, Jungovskou psychologii Radikální hnutí Earth first Misantropičtí, radikální – jen divočina, negativní postoj k lidstvu jako takovému - antihumanismus "Nejlépe míněná ekologická činnost bude marná, pokud se neočistíme od rozumu a nevrátíme se k citové bezprostřednosti lovců a sběračů" Shromáždění všech bytostí – rituál něco jako náboženský obřad – uzpůsobit účastníky k ekologické činnosti citovým spojením se vší živou Zemí Ekofeminismus (směr) Hlubinná ekologie v pojetí Naessových následovníků Hlubinná ekologie Arne Naesse Biocentrismus Ekocentrismus Teocentismus.
2. generace hlubinných ekologů – jsou velmi misantropičtí, radikální – jen divočina (4 příjmení podle abecedy).
"Nejlépe míněná ekologická činnost bude marná, pokud se neočistíme od rozumu a nevrátíme se k citové bezprostřednosti lovců a sběračů" Problém je odcizení se citové hloubce všeho bytí kritickým rozumem, musíme se vrátit ke skutečnému citovému já, které vlastně ani není já, ale jednota všeho bytí Shromáždění všech bytostí – rituál něco jako náboženský obřad – uzpůsobit účastníky k ekologické činnosti citovým spojením se vší živou Zemí – návrat k citové bezprostřednosti našich předků – lovců-sběračů (jméno příjmení, směr).
Ekologie hlubinného ztotožnění (3 příjmení podle abecedy).
Gang ochránců země (hlubinní ekologie) (tři organizace podle abecedy).
Hlubinná vs hluboká ekologie Hlubinná Hluboká.
Směr, který je jedním ze zdrojů ochrany zvířat.
Vnitř světa živých tvorů existují předěly, hranice, které mají mimořádně veliký význam – ne každý živý tvor má stejně velkou a významnou hodnotu – musíme diferencovat. Hodnota se odečítá fakticky z uspořádání „těl“ a duševních vlastností živých organismů. Věří v objektivní poznání hodnot. (směr).
Proč je stále problém připustit práva zvířat? Podle Singera? Vím Nevím.
Australský filosof, Argument proti rovnoprávnosti v 18. stol. - Když budou mít stejná práva černoši a ženy, tak to rovnou můžete dát práva i zvířatům Utilitarista – říkal: dobro jakékoliv jednotlivé živé bytosti se má počítat jako jednička,Hodnotil morální prohřešky – hiearchie prohřešků (některé jsou horší než jiní) Nerovnost, nadřazenost, jednoho druhému, se příčí demokratickým návykům a postojům Jsou lidé „vyšší“ druh? Ospravedlňuje nás to k tomu chovat se ke zvířatům bezohledně? Pokud bychom posuzovali druhy podle prospěchu celku – planetě – byli bychom těmi nejnižšími. Svět morálního je ohraničen schopností trpět a prožívat slast Podle klíče – schopnost trpět, slast – můžeme vytvořit hierarchii morálních prohřešků, která má objektivní platnost Seznam nemorálního chování mezi-druhového rasismus? Konzumace masa, vivisekce (jen tam, kde bychom byli ochotni použít na sirotkovi proceduru je oprávněná na lidoopech) (jméno příjmení, směr).
Argumenty pro rovnoprávnost Vím Nevím.
křesťanský zoocentrik kniha Teologie zvířat Dívá se na křesťanství pohledem zoocentrismu – říká: příkaz množte se a obsaďte ten svět – to už je dosaženo Ukazuje na zajímavá místa starého zákona, kde jsou zoocentrické myšlenky Říká: jestli bůh usiluje o dobro, tak péče o naše bližní je zásadní – křesťanství potřebuje další krok, ve kterém zahrne do péče i zvířecí tvory (jméno příjmení).
O životě Vilejše (lepí se na loď) – 2 km mohou produkovat 1000 000 000 larev – kolik jich přežije – několik desítek (do dospělosti) – příroda je nechává po miliardách umírat Příroda nezná morálku, to, jak funguje je úplně mimo náš .... pohled, takže člověk stojí před dilematem – buď je příroda příšera nebo já jsem zrůda Možná jsme morální bytosti, ale pak žijeme v nemorálním světě, svět, který nás odkojil je příšera nedbající toto, zda žijeme nebo umíráme, ani toho, zda se nakonec sám nezničí. Lidským úkolem je vyrovnat se s tím, že nijak neodpovídáme světu a ani naše morální uvažování (příjmení, kontext).
Kritizuje emoce jako nástroj řešení enviro. krize Typově čistou formou americké anti-kapitalistické kultury 2. pol. 20. stol. Environmentální radikalismus – převzetí určité ideologie, natření na zeleno a ponechání radikality (směr).
Základní příčinou enviro krize je snaha člověka ovládnout svět přírody – tento panský postoj není dán vztahem člověka k přírodě, ale mentalistou, kterou člověku vtiskuje moderní společnost (je to důsledek vládnoucích vztahů v moderní společnosti) -> problémem je nastavení vztahů člověk-člověk Kapitalismus a jeho koncept tržního prostředí – volný trh, jehož základním imperativem je grow-or-die princip, uzurpoval velkou část společneských vztahů a postupem času narušil přirozené lidské hodnoty (spolupráce, vzájemná úcta, pocit sounáležitosti), které nahradil hodnotami, které vyžaduje jeho vlastní fungování – sobectví, lhostejnost, chamtivost -> kapitalismus je v tomto smyslu společensko-technologickou evolucí principu dominance a hierarchie Problémem podle nich není přelidnění, technologie ani rozum Základním viníkem je kapitalismus Řešením je nahrazení kapitalistické ekonomiky ekonomikou morální a dosazením demokratické kontroly nad produkcí (snaha o zisk eliminována) Půda, továrny, nemocnice, školy atd nebudou v soukromém vlastnictví. Vznikne koncept tzv. rozumných potřeb – který bude určován shromážděním občanů Docílit toho např vzděláním veřejnosti, diskutováním, ale i násilným sesazením státu Jedinou nadějí pro přírodu je HOMO COLLECTIVUS – kolektivní člověk v novém municipálním prostoru. (jméno příjmení, směr).
Radikální směry:.
Environmentální etika a násilí – pravicový environmentalismus Tvrdí, že máme 3 typy cílů: 1) Málé cíle, snadno dosažitelné – dlouhodobě neuspokojují naši potřebu dosahování cílů, ikdyž jich budeme mít strašně moc 2) Musíme na ně vynaložit velké úsilí a přesto je skoro nemožné jich dosáhnout (př.: stát se prezidentem) 3) Musíme vynaložit velké úsilí, ale když ho vynaložíme, tak je pravděpodobné, že jich dosáhneme (př.: vystudovat VŠ, postavit dům,…) – trvdí, že se v moderní psolečnosti vytrácí tento druh cílů, které jako jediné mohou člověka dlouhodobě uspokojit Technolog. Společnost dosahuje toho, že ubývá cílů 3. a toho, že máme snadno nahraditelné cíle 1. (konzum)-toto musí skončit katastrofou, velké množství lidí, kteří nejsou uspokojeni – nahrazují cíle č.3 cílemi číslo 1., tudíž vykořisťujeme přírodu a vede to k infantilizaci společnosti. Máme-li zachránit člověka, musíme zabránit šíření technického pokroku a levicových myšlenek. A to podle něho nelze politicky, ale technologicko-ekonomickou revoluci. Rozbourat současný systém, na jehož troskách samocolně vznikne systém pravicové technofobní společnosti (jméno).
Extremsitický environmentalismus K čemu nám moderní společnost je? Příklad s rybami – dříve se na trhu po jednom dni prodaly, dnes můžeme jít do obchodu a koupit si ji, ale dnes už nedostaneme rybu, ale její stín. Dostáváme pohodlí za cenu toho, že vše, co dostáváme je křáp Ty národy, které chrání přírody jsou vyšší než ti, kteří ji ničí. Tvrdil, že je třeba kolonizace znovu, ale přísnější, protože předtím byla moc mírná a národy např. Afriky se nedokáží postarat o sebe ani o přírodu Dal by se označit za ekofašistu – nerovnost lidí, stát je víc než člověk, rasová nerovnost Je potřeba omezit počet lidí na zemi – čím to omezení nastane déle, tím bude brutálnější – psal, že ideální počet je kolem 350 milionů lidí na zemi – chtěl, aby přežili hlavně ty vyšší národy (měl trochu rasistické názory) (jméno příjmení, směr).
Frankfurtská škola – podle nich již ve společnosti není žádná touha po revoluci; problém kapitalismu vidí hlavně v odcizení sami sobě → protože tlak na konzum a že povede k tomu, že dojdou zdroje (první enviro pohled na kapitalismus) - Adorno, Fromm (mít je typický pro kapitalismus), Horkheimer, Marcuse - Teologie osvobození – Gustavo Gitiérrez – většinou z Jam, kombinace Marxismu a křesťanství - Bůh se obrací nejvíce na ty, kdo trpí – ten kdo je poslední bude první a naopak -> měli bychom brát v úvahu i mimolidské bytosti – těm by také měla být podána pomocná ruka (podobně jako Teologie zvířat) -> kdyby dnes přišel Ježíš, nešel by jenom do slamů, ale i do velkochovů - Sociální ekologie – kapitalistický tlak je zhoubný a musíme ho zkrotit, Bookchin (směr).
Říká, že jednotkou evoluce nejsou jednotlivci, ale geny. (sobecký gen) Zabývá se efektem sociálního prostředí na evoluci chování (předpoklad, že některé druhy chování jsou alespoň z části zděděné a ovlivněné přirozeným výběrem. ) Všechno, co děláme je důsledek naprogramování nás geny. Neexistuje žádná společenskovědní disciplína, která by byla věděcká, dokud se nezačne dívat na svět prizmatem sociobiologie. A to tím, že etika neexistuje, protože nás řídí naše geny. Únik z etických dilemat do oblasti vědy je pouze zdánlivý – myslí si, že mají supervědu, ale i v tom je hodnotová volba Ve své radikální podobě je nevyvratitelná – vše ji pouze potvrzuje (je to spíše sebeobhajující víra než věda) Zástupci: Desmond Morris – kniha Nahá opice, Edward O. Wilsone – Rozmanitost života a O lidské přirozenosti Je to, co je přirozené zároveň i dobrém, může se stát imperativem našeho morálního chování? (směr).
Co říká sociobiologie? Vím Nevím.
problémy směru: - my se rozhodujeme, jakou cestou v životě půjdem a nejde říct, že neexistuje etika - je to „supervěda“ – všechny další vědy poměřuje se sebou, vlastně si hodně protiřečí (tvrdí, že to, co nespadá pod socbio není vědecké – ALE sama tato úvaha není vědecká) – spíš sebepotvrzující náboženství nežli věda - škrtnutí lidské svobody - i v jeho základech je hodnotová volba (směr).
3 styly environmentalismu ve světě i u nás.
drží velmi vysoký standard odborně-vědecký, prvoplánový aktivismus v jejích knihách neobjevíte snadno - přesto je ve velmi podstatném slova smyslu aktivistickým autorem – je zaujatá, ale zaujatá téměř vždy na vysoké odborné úrovni - nenalezneme u ní demagogii a už vůbec ne polit. demagogii - své názory nenutí - je silně konzervativní (jak lidsky, tak svoji představu společenskou), v tomto smyslu stojí na straně proti-liberální a proti-socialistické - není vizionář – nestojí za nějakou svou revoluční koncepcí vidění světa a nesnaží se ji prosadit (české jméno a příjmení).
mimořádná odborná znalost (environmentalismus, sociologie) – neoliberální ekonomie současná česká společnost nemá! - tendence k aktivistickému přístupu a jisté formy dogmatičnosti – v kombinaci právě s již zmiňovanou znalostí - není vizionářem – podobá se stylově Naessovi – spíše geniální rozbory děl jiných než vlastní systém pohledu na svět – téměř netvoří své vlastní texty, ale geniální rozbory jiných děl - vždy určitým způsobem útočil, když se dostal do Evropského parlamentu, tak se změnil – spojuje se s Klausem, Hamplem, jde proti environmentalistům (české jméno a příjmení).
sociálně a křesťansky orientovaný – ovšem nikoli komunistická forma socialismu - má odpor k revolučním řešením a jeho hlavním cílem je upozorňovat na limity současné společnosti (soc. i enviro.) - také není vizionář – nevytvořil vlastní koncept enviro. vidění světa, ale spíše kombinuje koncepty jiné, v tomto slova smyslu je nejméně tvůrčím autorem - přejímal, ale ještě je vylepšil a skvěle prezentoval - není klasický konzervativec (české jméno a příjmení).
skutky se nehodnotí podle skutků samých, ale podle dopadů do reality. nahradíme lidi jedničkama a porovnáváme, kolika pomůžeme a kolika ublížíme (směr).
Zástupce RACIONALISTICKÉ ETIKY.
Zástupce utilitarismu.
Zástupce deontologické etiky.
Zástupce emotivismu.
Zástupce postmoderní etiky.
Zástupce existencialismu.
Zástupci teocentrické EE.
Zástupci biocentrické EE.
Zástupci systémových pojetí EE.
Zástupci zoocentristů (příjmení).
Zástupci sociální ekologie.
Pro které směry jsou důležité emoce? emotivismus hlubinná ekologie biocentrismus ekocentrismus sociální ekologie racionalismus utilitarismus.
Report abuse Consent Terms of use