Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONV2

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
V2

Description:
Obligatory

Author:
Macik123
(Other tests from this author)

Creation Date:
24/03/2024

Category:
Others

Number of questions: 20
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Mycobacterium tuberculosis k dôležitým faktorom virulencie patria zložky jeho bunkovej steny má generačnú dobu 18 až 24 hodín stimuluje tvorbu tuberkulómu vyvoláva tvorbu abscesu vyplneného hnisom môže dlhodobo prežívať v dormantných TBC ložiskách neaktívne mykobaktérie eradikuje pyrazínamid a bedachilín má pomerne vysokú infekčnú dávku má afinitu výhradne k pľúcnemu tkanivu je vždy citlivé na rifampicín a izoniazid malé deti infikuje iba asymptomaticky.
Tuberkulóza (TBC) prebieha ako akútna pyogénna infekcia klinické príznaky TBC sa prejavia u väčšiny infikovaných za febrílie, nočné potenie a chudnutie je zodpovedný priamy aktivitu ochorenia odráža kožný test oneskorenej precitlivenosti latentná TBC sa môže reaktivovať počas biologickej anti-TNF protektívna imunita je predovšetkým celulárna podanie BCG vakcíny zabráni vzniku infekcie jej klinický priebeh závisí od prítomnosti protektívnych protilátok pri liečbe sa podáva kombinácia antituberkulotík lieči sa dlhodobo (mesiac.
Pri mikrobiologickej diagnostike tuberkulózy sa využíva semikvantitatívne mikroskopické vyšetrenie spúta na acidorezistentné dôkaz mykobakteriálnych antigénov z krvi dôkaz nukleovej kyseliny pôvodcu v rôznych typoch vzoriek izolácia pôvodcu zo spúta kultiváciou na krvnom agare izolácia pôvodcu zo vzorky spúta v Middlebrookovom médiu definitívne uzavretie nálezu po 3-týždňovej kultivácii testovanie citlivosti diskovým difúznym testom testovanie citlivosti proporčným testom dôkaz mutácií vedúcich k rezistencii voči antituberkulotikám dôkaz bunkovej imunity testom uvoľňovania IFN-gama.
Netuberkulózne mykobaktérie vyvolávajú ochorenie iba u oslabených ľudí s predispozíciami prenášajú sa z človeka na človeka nevyvolávajú nozokomiálne infekcie prenášajú sa iba respiračnou cestou väčšina z nich je výborne citlivá na prvolíniové antituberkulotiká Mycobacterium gordonae a Mycolicibacterium phlei kontaminujú laboratóriá Mycobacterium kansasii je endemické v baníckych a hutníckych oblastiach Mycobacterium chimaera a M. xenopi kontaminujú nemocničnú klimatizáciu Mycobacterium ulcerans je kozmopolitne rozšírené a vyvoláva primárne pneumónie Mycobacterium marinum vyvoláva akváriový granulóm.
Mycobacterium leprae a lepra prenáša sa pri dlhodobom úzkom kontakte s chorým na lepru inkubačná doba lepry môže dosiahnuť až 20 rokov invaduje do Schwannových buniek a spôsobuje demyelinizáciu nervových vlákien môže diseminovať do všetkých orgánov a tkanív infikovaného človeka na kultivačných médiách tvorí kolónie až po veľmi dlhom čase lepromatózna forma lepry má lepšiu prognózu než tuberkuloidná najinfekčnejšia je lepromatózna forma lepry lieči sa kombinovanou liečbou minimálne 12 mesiacov v endemických oblastiach je dostupná špecifická vakcína proti lepre špecifické protilátky chránia pred recidívou aj reinfekciou.
Nocardia je vláknitá, bohato sa vetviaca baktéria v bunkovej stene obsahuje mykolové kyseliny a je slabo acidorezistentná v preparáte pripomína aktinomycéty má aeróbny metabolizmus rastie rýchlo, ale vyžaduje špeciálne kultivačné pôdy je primárne patogénna pre človeka vyvoláva sapronózy má endemický výskyt je rezistentná voči cefalosporínom III. generácie, aminoglykozidom a imipenemu má gramnegatívnu stavbu bunkovej steny.
Nocardia a nokardiózy do organizmu vstupuje respiračnou cestou alebo cez poranenú kožu primárna kožná nokardióza môže neskôr diseminovať do pľúc vyvoláva mozgový absces je pôvodcom septickej meningitídy vyvoláva endogénne infekcie vyvoláva mycetóm klinicky neodlíšiteľný od eumycetómov izolácia nokardie z fyziologicky sterilnej vzorky je vždy klinicky významná nokardióza sa empiricky lieči sulfonamidmi alebo kotrimoxazolom liečba nokardiózy je krátkodobá a nikdy nevyžaduje kombináciu antibiotík v prevencii nokardióz je možné použiť vakcínu.
Actinomyces spp. sú to G+ vetviace sa vláknité baktérie sú slabo acidorezistent rastú pomaly, sú anaeróbne až mikroaerofilné nemajú vysokú virulenciu vyvolávajú exogénne infekcie kolonizujú sliznice človeka a zvierat masívne kolonizujú subgingiválny plak pri nedostatočnej orálnej hygiene A. israelii a A.odontolyticus sa izolujú z dutiny ústnej len pri periodontitídach kolonizujú aj kožu a môžu preto kontaminovať hemokultúry spôsobujú akútne pyogénne infekcie.
Actinomyces a aktinomykóza do tkanív prenikajú cez poškodený slizničný kryt vyvolávajú cervikofaciálnu, abdominálnu a pelvickú aktinomykózu cervikofaciálna forma je dôsledkom hematogénneho rozsevu nie sú schopné infikovať pľúca tvoria granulomatózne fistulujúce lézie secernujúce hnis s drúzami mikroskopické vyšetrenie hnisu má diagnostický význam na krvnom agare tvoria viditeľné kolónie po 48-hodinovej kultivácii liečba je iba konzervatívna - antibiotická liekom voľby je penicilín podávaný dlhodobo pri rezistencii voči penicilínu sa v liečbe používa metronidazol alebo tetracyklín.
Korynebaktérie sú gramlabilné nepravidelné paličky osídľujú kožu a sliznice človeka všetky druhy majú nízku virulenciu nerastú na krvnom agare často kontaminujú vzorky krvi na hemokultiváciu a stery z rán a slizníc odolávajú suchému prostrediu na koži tvoria biofilm a kolonizujú cudzie telesá v tele pacienta všetky druhy môžu tvoriť difterický toxín nevyvolávajú nozokomiálne infekcie ochorenia spôsobujú iba ľu.
Corynebacterium diphtheriae, difterický toxín a záškrt C. diphtheriae je neinvazívna toxinogénna baktéria difterický toxín tvoria všetky kmene C. diphth C. diphtheriae infikuje rany a sliznice difterický toxín má membranolytickú aktivitu charakteriským prejavom je tvorba pseudomembrány a obštrukcia dýchacích ciest difterický toxín pôsobí aj neuro-, nefro- a kardiotoxicky difterický toxín pôsobí len lokálne v mieste infekcie kultivačný dôkaz C. diphtheriae vždy potvrdzuje diagnózu diftérie dôkaz špecifických protilátok má diagnostický význam protektívna imunita je antitoxická.
Neisseria gonorrhoeae a kvapavka môže sa preniesť na novorodenca počas pôrodu spôsobuje akútny hnisavý zápal novorodenecká gonokoková konjunktivitída nie je preventa mikroskopické vyšetrenie má diagnostický význam kultivačne je veľmi náročná izolácia N. gonorrhoeae sa povinne hlási pri kvapavke stačí liečiť iba chorého partnera pri empirickej liečbe sa odporúča podať penicilín po infekcii vzniká dlhodobá protektívna imunita pre promiskuitné osoby je k dispozícii vakcína.
Pri podozrení na kvapavku a jej komplikácie sa môže odobrať výter z cervixu výter z uretry moč suprapubickou punkciou kĺbový punktát pri artritíde krv na detekciu antigénu N. gonorrhoeae pri ovariálnom absces krv na hemokultiváciu pri diseminovanej forme krv na dôkaz špecifických protilátok pri faryngeálnej kvapavke ster z infikovaných slizníc do transportného média likvor pri ascendentnej kvapavke stolicu pri kvapavkovej prokti.
Neisseria meningitidis je to fakultatívne anaeróbna G- palička pohybuje sa pomocou polárne uložených b je rastovo nenáročná a množí sa aj v chladničke je citlivá na vysušenie v nepriaznivých podmienkach vytvára s prenáša sa respiračne pri blízkom kontakte hlavným faktorom virulencie je polysacharidové puzdro lipooligosacharid zodpovedá za alteráciu cievneho endotelu počas sepsy cídiu meningokokov v krvi zabezpečuje komplement na Slovensku je typický výskyt v každoročných väčších epidémiách.
Neisseria meningitidis a meningokoková meningitída vyvoláva epidemickú meningitídu prameňom pôvodcu je chorý človek alebo bezpríznakový nosič meningokoková meningitída má aseptický charakte neliečená meningokoková meningitída má takmer 100% smrtno kožné petechie sa tvoria iba pri meningokokovej sepse detí na mikrobiologické vyšetrenie sa odoberá likvor a krv na hemokultiváciu blízke kontakty pacienta nie je potrebné vyšetriť iniciálna terapia meningokokovej meningitídy využíva cefalosporíny III. generácie antibiotiká je potrebné začať podávať až po kultivačnom potvrdení diag proti sérotypu B neexistuje účinná.
Diagnostika meningokokovej meningitídy likvor sa počas transportu na kultivačné vyšetrenie musí chladiť antigény pôvodcu sa v likvore môžu detegovať latexovou aglutinác v mikroskopickom preparáte z likvoru je vidieť G- diplokoky a záplavu PMNL N. meningitidis rastie na krvnom agare aj na selektívnych pôdach pre G- črevné baktérie na biochemickú identifikáciu N. meningitidis nadväzuje typizácia citlivosť na antibiotiká sa pri meningokokovej meningitíde zisťuje kvantitatívne likvor na PCR diagnostiku sa má udržiavať v chlade PCR analýza likvoru sa robí u všetkých pacientov pri pozitívnom PCR náleze už nie je potrebný kultivačný dôkaz v akútnom štádiu je pre potvrdenie diagnózy dôležitý dôkaz protilátok v likvore.
Enterobacteriales sú biochemicky veľmi aktívne všetky druhy tvoria bičík a sú pohyblivé patria k nim producenti ESBL a karbapenemá viaceré druhy sa dajú typizovať podľa O alebo H antigénov mikropuzdrový "Vi" antigén tvoria týfusové salmonely patria k nim iba druhy vyskytujúce sa v črevnej mikrobiote zdravých ľudí ich jediným faktorom virulencie sú enterotoxíny všetky druhy sú potenciálne patogénne spôsobujú prevažne ochorenia gastrointestinálneho traktu patria k nim dôležití pôvodcovia nozokomiálnych infekcií.
Escherichia coli tvorí súčasť črevnej mikrobioty zdravého človeka niektoré kmene vyvolávajú gastroenteritídy spôsobuje perinatálne prenosné gastroenteritídy E. coli K1 vyvoláva novorodenecké meningitídy je najčastejšou príčinou infekcií močových ciest nozokomiálne infekcie obvykle kmene ETEC sú rozšírené po celom svete EHEC má nízku infekčnú dávku a môže zapríčiniť akútne zlyhanie obličiek na mikrobiologickú diagnostiku sa zasiela krv pacienta na dôkaz protilátok sérotypizácia E. coli zo stolice detí s hnačkou nemá diagnostický význam.
Salmonella je citlivejšia voči kyslému prostrediu v žalúdku než Shigella pri zníženej acidite žalúdka (liečba, novorodenci, dojčatá) sa jej infekčná dávka zvyšuje je invazívna a v organizme človeka sa množí intracelulárne v makrofágoch sa krvným obehom môže šíriť do ďalších oblastí organizmu salmonelovými infekciami sú viac ohrození ľudia so zníženou aciditou žalúdka vyvoláva dyzenteriformnú hnačku dyzenteriformnú hnačku infikuje hrubé črevo vyvoláva iba črevné infekcie má viac než 2500 sérotypov.
Netýfusové salmonely a salmonelózy vyvolávajú zápalový typ hnačky pravidelne invadujú zo submukózy do krvného obehu primárnym prameňom pôvodcu sú zvieratá malé deti môžu ochorieť po kontakte s kolonizovanými domácimi jaštermi prenášajú sa nepasterizovanými mäsovými a mliečnymi výrobkami kontaminovanou zeleninou a ovocím sa nemôžu preniesť na človeka môžu vyvolať aj sepsu, osteomyelitídu, aortitídu, cystitídu alebo meningitídu invazívne salmonelové infekcie majú samolimitujúci priebeh pri salmonelovej gastroenteritíde je okrem diéty vždy potrebné podať aj antibiotiká výskyt salmonelóz na Slovensku klesá vďaka účinnej vakcíne.
Report abuse Consent Terms of use