Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONbiológia 1230- 1259

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
biológia 1230- 1259

Description:
kjzshgdftfpoj

Author:
gazela

Creation Date:
26/05/2020

Category:
Others

Number of questions: 30
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
1230. Medzi svaly dolnej končatiny človeka patria: bedrové svaly svaly, ktoré sa upínajú na stehnovú kosť svaly ramena svaly, ktoré obklopujú stehnovú kosť svaly brušnej steny svaly predkolenia brušný lis svaly, ktoré sa zúčastňujú ukláňania hlavy.
1231. O zuboch u človeka platí že: sú v čeľusti a sánke treba si ich čistiť aspoň raz za pol roka sú významnou zložkou estetického vzhľadu úst sú významnou zložkou estetického vzhľadu tváre rozlišujeme ich na mliečne a dočasné rozlišujeme ich na mliečne a trvalé mliečne vypadávajú všetky naraz mliečne sú nahrádzané trvalými postupne.
1232. O Rh faktore platí: je to antigén červených krviniek je to antigén bielych krviniek protilátky proti Rh nie sú vrodené protilátky proti Rh sú vrodené protilátky proti Rh vznikajú pri podávaní Rh pozitívnych krviniek Rh negatívnemu človeku protilátky proti Rh vznikajú pri podávaní Rh negatívnych krviniek Rh pozitívnamu človeku Rh faktor bol objavený pri pokusoch s krvinkami opice Maccacus thesus Rh faktor bol objavený pri pokusoch s krvinkami iopice Rhisopus nigricans.
1233. O svaloch brucha u človeka platí že: patrí k nim priamy sval brucha zaraďujeme k nim svaly na zadnej strane trupu sú väčšinou rozsiahle a ploché patrí k nim lichobežníkový sval patrí k nim vonkajší šíkmý sval brucha tvoria nepružnú brušnú stenu ich silným sťahom vznikne tzv. brušný lis patrí k nim poloblanitý sval.
1234. Na krku človeka sa nachádzajú: svaly, ktoré ohýbajú hlavu svaly dýchacie - vonkajšie medzirebrové svaly svaly krku svaly stredného ucha svaly, ktoré nakláňajú ušnicu očné zvierače svaly, ktoré otáčajú hlavu bránica.
1235. Retikulárna formácia človeka: má spojenie len s niektorými časťami ústrednej nervovej sústavy má spojenie so všetkými oddielmi ústrednej nervovej sústavy je dôležitá pri prebudení zo spánku má veľký význam pri strate pozornosti má význam pri udržiavaní pozornosti je významná pri stave bdelosti má význam pri riadení pohybov prijíma informácie zo všetkých receptorov.
1236. O hormónoch u človeka je pravdivé tvrdenie: delíme ich na žľazové a tkaninové delíme ich na externé a interné žľazové sa tvoria v žľazách s vnútornou sekréciou žľazové sa tvoria v žľazách s vonkajšou sekréciou pôsobia prostredníctvom receptorov tkanivové sa netvoria v bunkách endokrinných žliaz tkanivové sa tvoria v bunkách endokrinných žliaz pôsobia prostredníctvom nervových vzruchov.
1237. Svaly ramena u človeka sú krátke a ovládajú prsty spájajú pletenec hornej končatiny s ramennou kosťou umožňujú pohyby v zápästnom kĺbe umožňujú pohyby v ramennom kĺbe patrí k nim dlhý odťahovač palca obklopujú ramennú kosť dosahujú ku kostiam zápästia dosahujú ku kostiam predlaktia.
1238. Kostrový sval u človeka: nesmie byť inervovaný sa po veľkom výkone unaví nemôže vykonávať kinetickú prácu má určitý tonus ak sa stiahne vykonáva statickú prácu ak sa zvyšuje jeho napätie vykonáva kinetickú prácu môže vykonávať kinetickú prácu obsahuje svalové vlákna spojené do snopcov.
1239. O činnosti obličiek u zdravého človeka platí, že sú to orgány pre život nevyhnutné pri zastavení ich činnosti vznikne rozsiahla porucha vnútorného prostredia, ktorá môže spôsobiť smrť je riadená nervovo aj látkovo je nepretržitá podieľajú sa na hospodárení organizmu s vodou a dôležitými látkami,ktoré sú v krvi nahradiť ju čiastočne možno umelou obličkou podieľajú sa na hospodárení organizmu s vodou a dôležitými látkami, až po zlyhaní funkcie kože nie je pre činnosť organizmu nevyhnutná.
1240. Stredný mozog človeka: je dlhý oddiel mozgu je krátky oddiel mozgu je pomerne skrytý oddiel mozgu je pomerne skrytý oddiel mozgu pred mostom prechádza ním málo nervových dráh prechádza ním mnoho nervových dráh vystupujú z neho nervy ktoré inervujú okohybné svaly sú tu ústredia nepodmienených zrakových a sluchových reflexov.
1241. V koži človeka sa nachádzajú: mazové žľazy potné žľazy receptory hmatové telieska proprioreceptory chemoreceptory krvné cievy bičíky.
1242. Ľavý je v lekárskej terminológii: horizontalis vertikalis sagitalis transverzus obliguus sinister superius caudalis.
1243. O hlavových nervoch platí: sluchovorovnovážny nerv má číslo VIII trojklanný nerv má číslo VI Pojazykový nerv má číslo XII jazykovohltanový nerv má číslo VIII lícny nerv má číslo VII Lícny nerv má číslo VIII podjazykový nerv má čísloII jazykovohltanový nerv má číslo IX.
1244. Nedostatok niacínu sa u človeka prejavuje: zápalmi kože poruchami trávenia nervovými poruchami poruchami činnosti krvotvorby pernicióznou anémiou rohovatením epitelov poruchami vývoja kosti šeroslepotou.
1245. O vitamíne B1 platí: je nevyhnutný pre tvorbu rodopsínu je dôležitý pre tvorbu nukleových kyselín veľa sa ho nachádza napr. v zárodočných častiach zrna jeho nedostatok vyvoláva únavu a zápaly nervov jeho nedostatok vyvoláva málokrvnosť veľa sa ho nachádza napr. v strukovinách tvorí sa činnosťou baktérii v obličkách veľa sa ho nachádza napr. v citrusových plodoch.
1246. K rozmnožovacej sústave ženy patrí: pošva maternica konečník análny otvor vaječníky vajíčkovody semenovod nadsemeníky.
1247. Kam sa upína väčšina kostrových svalov človeka: na hladké svaly na žľazy s vnútornou sekréciou na šľachy na hladké svaly na kosti na väzy na väzivá na chrupky.
1248. Brušný smer pri šípovej osi človeka sa odborne nazýva: kaudálny proximálny ventrálny mediálny šípový sagitálny frontálny distálny.
1249. Nedostatok vitamínu B2 sa u človeka prejaví: trhlinami kútikov úst poruchami kože a slizníc, najmä pier a jazyka zápalom spojoviek zápalom sigmy poruchami činnosti krvotvorby chorobou beri-beri šeroslepotou pernicióznou anémiou.
1250. Medzi žľazy s vnútornou sekréciou u človeka nepatrí: šuškovité mozgové teliesko pečeň podmozgová žľaza prištítné teliesko epiglotis hypofýza pállium thymus.
1251. O dojčenskom období u človeka platí, že končí sa dosiahnutím jedného roka veku dojča narastie za rok v priemere 25 cm hmotnosť dojčaťa sa oproti pôrodnej strojnásobí dieťa cicia materské mlieko je pre dojča najlepšou výživou dojčené deti sú odolnejšie trvá do konca 1. mesiaca po narodení začína sa dosiahnutím jedného roku veku.
1252. Krvné skupiny AB0 sa u nás vyskytujú: najčastejšie krvná skupina A najčastejšie krvná skupina B najčastejšie krvná skupina AB najčastejšie krvná skupina 0 najmenej krvná skupina A najmenej krvná skupina B najmenej krvná skupina AB najmenej krvná skupina O.
1253. Svaly panvy u človeka: sú činnosti pri predklonoch, úklonoch a otáčaní trupu tvoria dno panvy ich silným sťahom vznikne brušný lis patrí k nim vonkajší zvierač močovej rúry sú len hladké svaly patrí k nim vonkajší análny zvierač sú len svaly ovládateľné vôľou sú bedrové svaly.
1254. Tenké črevo človeka: je miestom vstrebávania je miestom resorbcie je miestom činnosti kvasných baktérií je miestom činnosti hnilobných baktérií je miestom činnosti Escherichia coli obsahuje esovitú kľučku je 3-3,5 cm široké má dĺžku 4-5m.
1255. O menštruácii, ako fáze menštruačného cyklu platí, že dochádza v nej k vyplaveniu vajíčka z puknutého Graafovho folikula zaniká v nej žlté teliesko ak nie je vajíčko oplodnené zaniká v nej žlté teliesko ak je vajíčko oplodnené ak nebolo vajíčko oplodnené, stiahnu sa cievy v sliznici, jej povrchová vrstva odumrie a odplaví sa menštruačnou krvou ak bolo vajíčko oplodnené, stiahnu sa cievy v sliznici, jej povrchová vrstva odumrie a odplaví sa menštruačnou krvou žena pri nej stratí asi 40-50 ml.krvi žena pri nej stratí asi 4-5 l krvi vzniká v nej žlté teliesko ak nie je vajíčko oplodnené.
1256. Ako sa volá žlté farbivo, ktoré poskytuje s dymivou kyselinou dusičnou červenú zrazeninu: biliverdín bilicyanín bilifuxín bilirubín cholesterol cholesterín cholecyanín cholefuxín.
1257. Sťahom svalov, ktoré tvoria pružnú brušnú stenu vzniká kontrakcia širokého svalstva chrbta sťah svalov panvy statická práca brušný lis kinetická práca dvojhlavého svalu lýtka vitálna kapacita únava relaxácia.
1258. Zuby: si treba denne čistiť sú dôležité pre reč sú dôležité pre dýchanie sú dôležité pre žuvanie sa delia na rezáky, očné, črenové a stoličky poznáme mliečne a trvalé črenové rozdrobia potravu stoličky slúžia na odhryznutie sústa.
1259. Nedostatok kobalamínu sa u človeka prejavuje: zhubnou malokrvnosťou poruchami trávenia rohovatením epitelov pernicióznou anémiou šeroslepotou kŕčami u detí farbosleposťou krivicou.
Report abuse Consent Terms of use