Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONBiológia 1260-1290

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Biológia 1260-1290

Description:
lkuhgt dfvdfvdfvf

Author:
gazela

Creation Date:
26/05/2020

Category:
Others

Number of questions: 30
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
1260. Červená kostná dreň človeka slúži na tvorbu: krviniek lymfocytov inzulínu enzýmov erytrocytov trámčekov bielych krviniek červených krviniek.
1261. Smrť človeka: je zákonitý jav ukončuje život celého organizmu je spôsobená zastavením životne dôležitých funkcií bunky a tkanivá stratia podmienky na látkovú výmenu a rozpadávajú sa najčastejšímí príčinami smrti sú poruchy obehovej sústavy, mozgu, zhubné nádory, a úrazy vyskytuje sa len v starobe dostavuje sa len po zlýhaní srdca ak je v činnosti aspoň jedna z dôležitých sústav, smrť nenastáva.
1262.Na priereze kosti človeka vidíme: plášťové lamely kompaktnej kosti rúrkovité lamely kompaktnej kosti kostné bunky okosticu cievy a nervy okostice mazové žľazy trámce hubovitého kostného tkaniva väzivový obal.
1263. Čo je mozgová mŕtvica: transplantácia mŕtveho mozgu stav pri upchaní mozgového nervu krvnou zrazeninou stav pri upchaní mozgovej cievy krvnou zrazeninou stav ktorý spôsobuje ochrnutie stav, ktorý spôsobuje stratu schopnosti pohybu následok zničenia mozočka strata koordinácie vnútorných orgánov následok prerušenia pyramídovej dráhy.
1264. O ovulácii ako fáze menštruačného cyklu platí, že zvyčajne nastáva medzi 12-14. dňom cyklu dochádza v nej k vyplaveniu vajíčka z puknutého Graafovho folikula v jej priebehu sa dostane vajíčko do ústia vajcovodu v jej priebehu je sliznica maternice celkom obnovená a je v pokoji v jej priebehu je vajíčko posúvané vo vajcovode smerom k maternici v jej priebehu je vajíčko posúvané vo vajcovode smerom k vaječníku zvyčajne nastáva medzi 2. až 7. dňom cyklu v jej priebehu je sliznica maternice celkom odlúpená.
1265. Rozdiel medzi vitálnou kapacitou a minútovým dychovým objemom u zdravého dospelého človeka je: vitálna kapacita je väčšia vitálna kapacita je u žien väčšia vitálna kapacita sa zvyčajne môže meniť len postupne (v závislosti od telesnej výšky, hmotnosti, tvaru a rozmerov hrudníka, fyzickej trénovanosti) a minútový dychový objem vzrastá podľa fyzickej a psychickej záťaže vitálna kapacita nie je závislá od frekvencie ventilácie - minútový dychový objem závisí priamo minútový dychový objem je aj v pokoji väčší ako vitálna kapacita minútový dychový objem je u mužov menší ako vitálna kapacita u žien vitálna kapacita sa môže meniť náhle (v závislosti od telesnej výšky, hmotnosti, tvaru a rozmerov hrudníka, fyzickej trénovanosti) a minútový dychový objem sa nemení s fyzickou a psychickou záťažou vitálna kapacita je závislá od frekvencie ventilácie - minútový dychový objem nezávisí priamo.
1266. O období dospievania u človeka platí, že: začína približne v desiatom roku veku trvá 8-10 rokov rozdeľujeme ho na pubertu a vlastné dospievanie charakterizuje ho prudký rast a vývin organizmu hypotaiamo-hypofýzová sústava dáva podnet na rozvoj pohlavných žliaz a vylučovanie pohlavných hormónov v nich začínajú sa vytvárať zrelé pohlavné bunky zastavuje sa rozvoj primárnych a sekundárnych pohlavných znakov končí sa 12. rokom veku.
1267. V lakťovom kĺbe: sa stretávajú dve kosti sa stretávajú tri kosti sa stretávajú štyri kosti lakťová kosť končí hore kĺbovou plochou lakťová kosť končí hore kladkou sa upína dvojhlavý sval sa stretávajú lakťová, ramenná a vretenná kosť sa stretávajú ihlica, ramenná a vretenná kosť.
1268. K rozmnožovacej sústave muža patrí: semenovod vstrekovací kanálik, ktorý spája žliazky rúry a semenovodu vstrekovací kanálik predstojnica nadsemenníky prostata vaječník penis.
1269. O infekčných ochoreniach dýchacích ciest u človeka platí, že: prenášajú sa najčastejšie kvapôčkami hlienu a slín kvapôčky vychádzajúce z úst chorého obsahujú choroboplodné mikroorganizmy kvapôčky, ktorými sa šíria, sa podľa veľkosti buď vznášajú vo vzduchu, alebo padajú na zem patria k nim nádcha chrípka, zápaly mandlí a niektoré detské infekčné ochorenia patrí k nim aj tuberkulóza väčšina z nich je spôsobená vírusmi a nezanechávajú trvalú imunitu fajčenie je pre nich potencujúcim faktorom prenášajú sa najčastejšie nakazenými potravinami.
1270. Rozmnožovanie: je vznik potomkov s rovnakými druhovými vlastnosťami ako majú rodičovské organizmi poznáme vegetatívne a pohlavné môže byť kvalitatívne a kvantitatívne je základným životným prejavom rastlín závisí od nadmorskej výšky u človeka sa vyskytuje sezónne je základným životným prejavom živočíchov závisí od atmosferického tlaku.
1271. Pohyb dlaňou nadol sa nazýva: odvrátenie supinácia retrakcia protracia pronácia abducia privrátenie addukcia.
1272. Pravý je v lekárskej terminológii sinister medius medialis dexter diameter cranialis caudalis lateralis.
1273. koľko gramov hemoglobínu má priemerne v litri krvi zdravá dospelá žena: 100 110 120 130 140 150 160 170.
1274. O vitamíne K u človeka platí, že: je nepostrádateľný pre tvorbu zrážanlivých látok je nepostrádateľný pre tvorbu protrombínu je vytváraný baktériami v hrubom čreve jeho nedostatok spôsobuje poruchy zrážania krvi jeho nedostatok spôsobuje rohovatenie kože jeho nedostatok spôsobuje rednutie kostí jeho nedostatok spôsobuje poruchy vývoja erytrocytov jeho nedostatok spôsobuje šeroslepotu.
1275. K svalom krku nepatrí: podjazykové svaly napínač širokej pokrývky vonkajší žuvací sval kruhový ústny sval nadjazykové svaly dlhý vonkajší naťahovač ruky kruhový očnicový sval zdvíhač hlavy.
1276. Lebka človeka sa po latinsky nazýva: cranium cauda cochlear claudatio basis caverua crista galie soma.
1277. O potrebe živín u zdravého človeka platí, že u dospelého človeka je optimálny prívod bielkovín 1g na 1 kg hmotnosti tela u detí je optimálny prívod bielkovín 3-4g na 1 kg hmotnosti tela optimálny prísun tukov závisí od energetického výdaja organizmu prívod tukov je nevyhnutný pre obsah niektorých nenasýtených mastných kyselín, ktoré organizmus nie je schopný sám vytvárať sacharidy sú najbežnejším a najpohotovejším zdrojom energie bežná strava obsahuje dostatok minerálnych látok, ale napríklad v detstve, počas rastu a v tehotenstve je ich potreba zvýšená u dospelého človeka je optimálny prívod bielkovín 10g na 1 kg hmotnosti tela bežná strava obsahuje dostatok minerálnych látok, ale napríklad v detstve, počas rastu a v tehotenstve je ich potreba znížená.
1278. O väzoch u človeka platí že: spevňujú kĺby vyrovnávajú nepomer v zakrívení kĺbových plôch spevňujú kĺb kolena zvonka vyživujú chrupku zmierňujú trenie spevňujú kĺb kolena z vnútra pokrývajú dotykové plochy kostí zosilňujú kĺbové púzdro.
1279. O svaloch stehna u človeka môžeme tvrdiť že: nepatria k nim mimické svaly patrí k nim dlhý sval stehna nepatria k nim svaly predkolenia patria k nim svaly predkolenia majú štruktúru ako srdcový sval majú štruktúru odlišnú od ostatných svalov dolnej končatiny majú priehradky rozdeľujúce vlákna srdcovej svaloviny nepatrí k nim sval, ktorý vytvára obrys lýtka.
1280. Otáčanie sa odborne nazýva: cirkulácia dukcia pronácia rotácia flexia supinácia extenzia abdukcia.
1281. K hornej končatine patria svaly: pílovitý predný sval deltový sval vretenný sval priamy sval brucha dlhý vonkajší naťahovač ruky šikmý sval lýtka dlhý odťahovač palca priečny sval brucha.
1282. smrťeľná choroba vznikajúca pri úplnom nedostatku vitamínu B1 sa nazýva krivica skorbut beri-beri borelioza kala-azar homeofilis málokrvnosť daltonizmus.
1283. Svaly ktoré spôsobujú ohnutie sa nazývajú: extenzory flexory vystierače zvierače privracače ohýbače supinátory odvracače.
1 284.Sval, ktorý nám umožňuje vytiahnuť trup smerom nahor, keď visíme na hrazde za ruky sa volá: dlhý sval chrbta lichobežníkový sval široký sval chrbta zdvíhač hlavy bránica dýchací trojhlavý sval ramena malý jarmový sval.
1285. Dotykové plochy kĺbu sú pokryté: kĺbovou tekutinou kĺbovou plôškou kĺbovou pokrývkou kĺbovou krkvou kĺbovou chrupkou väzmi kĺbovým púzdrom kĺbovým mazom.
1286. Tučnota sa odborne nazýva obezita je prechod medzi primeranou výživou a hladovaním je spôsobená dlhodobým hladovaním nastáva najmä pri prejedaní sa môže byť dôsledkom poruchy metabolizmu môže byť dôsledkom poruchy činnosti srdca je spôsobená dlhodobým prejedaním sa je spôsobená úbytkom tukového tkaniva.
1287. Tlak, ktorý zodpovedá najnižšiemu tlaku v tepne sa volá: osmotický systolický onkotický diastolický hydrostatický hydrodynamický maximálny Archimedov.
1288. Svaly ktoré spôsobujú pohyb dlaňou nadol sa nazývajú: supinátory pronátory tenzory privracače hladké svaly transverzálne sfinktery extenzory.
1289. V lebke sa nespájajú kosti: klinová kosť a spánková kosť spánková kosť a nosová kosť čelová kosť a spánková kosť temenná kosť a sánka temenná kosť a horná čeľusť záhlavná kosť a nosová kosť čelová kosť a temenná kosť temenná kosť a záhlavná kosť.
Report abuse Consent Terms of use