Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONBIOLÓGIA 1291-1319

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
BIOLÓGIA 1291-1319

Description:
MKHGNJ,k

Author:
gazela

Creation Date:
26/05/2020

Category:
Others

Number of questions: 29
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
1291. O mechanike dýchania u človeka platí že: pri vdychu sa pľúca pasívne rozpínajú, sledujúc pohyby hrudníka pri výdychu sa objem pľúc znižuje, sledujúc pohyby hrudníka vzduch prúdi pri vdychu do pľúc a pri výdychu z pľúc von tlak v pohrudníkovej dutine (nižší ako atmosferický) núti pľúca sledovať tvar hrudníka a tým umožňuje ich rozpínanie pri vdychu sa pľúca aktívne rozpínajú sledujúc pohyby hrudníka pri výdychu sa objem pľúc zväčšuje sledujúc pohyby hrudníka vzduch prúdi pri vdychu von z pľúc a pri výdychu dnu do pľúc tlak v pohrudníkovej dutine (vyšši ako atmosferický) núti pľúca sledovať tvar hrudníka a tým sťažuje ich rozpínanie.
1292. O pyridoxíne platí že: jeho nedostatok u detí spôsobuje kŕče je dôležitý pre metabolizmus aminokyselín jeho nedostatok u dospelých spôsobuje kŕče prejavy jeho prejavu u dospelých neboli opísané jeho nedostatok u dospelých spôsobuje málokrvnosť jeho významným zdrojom sú napr. kvasnice jeho významným zdrojom sú napr. črevné baktérie jeho významným zdrojom sú napr. obilné klíčky.
1293. Bedrový kĺb človeka: je najzložitejší a jeden z najviac zaťažených kĺbov v tele hlavicu tvorí stehnová kosť jamka kĺbu je v panvovej kosti obsahuje kĺbové menisky hlavicu tvorí jabĺčko obsahuje lonovú sponu neobsahuje medzistavcové platničky má vnútri kĺbovej dutiny malé množstvo kĺbového mazu.
1294. Medzi svaly dolnej končatiny človeka zaraďujeme: šikmý sval lýtka srdcový sval veľký jarmový sval bránicu svaly, ktoré vykonávajú pohyby v bedrovom kĺbe svaly lýtka ktoré vykonávajú pohyby v bedrovom kĺbe dlhý naťahovač palca svaly, ktoré spájajú pletenec hornej končatiny s kostrou voľnej končatiny.
1295. Krvná skupina B sa priemerne vyskytuje u nás asi u: 31,5% 21,5% 41,5% 37,8% 14,1% 6,6% 85% 15%.
1296. Pri priečnej osi nazývame smer k stredu tela: sagitálny mediálny vertikálny proximálny frontálny šípový predozadný pravoľavý.
1297. Ako vplýva sympatikus na obehovú sústavu a srdce: zrýchľuje činnosť srdca spomaľuje činnosť srdca zoslabuje sťahy myokardu znižuje krvný tlak zosilňuje sťahy srdca zvyšuje krvný tlak rozširuje kožné cievy znižuje vencovité cievy.
1298. Na driekovom stavci nájdeme: kĺbový výbežok medzistavcovú chrupku otvor stavca medzistavcovú platničku telo stavca krčok stavca priečny výbežok tŕňový výbežok.
1299. Rovina, ktorá rozdeľuje telo človeka na dve zrkadlové polovice - pravú a ľavú sa nazýva: frontálna transverzálna šípová stredná priečna šikmá mediálna bočná.
1300. z akej vzdialenosti čítame pri zisťovaní ostrosti zraku Snellenovými optotypmi: 1 m 2 m 3 m 4 m 5 m 6 m 8 m 10 m.
1301. O miazgových uzlinách u človeka platí, že: sú včlenené do sústavy miazgových ciev sú včlenené do centrálnej nervovej sústavy sa nachádzajú v slabinách zachytávajú hormóny zachytávajú bunky vzniknuté redukčným delením zabezpečujú zvýšenie krvného tlaku zabezpečujú zníženie krvného tlaku regulujú množstvo krvi.
1302. O placente u človeka platí, že: sprostredkuje spojenie medzi plodom a organizmom matky krv plodu sa jej prostredníctvom dostáva do blízkosti matkinej krvi je miestom výmeny látok medzi krvou plodu a matky vyvíja sa z buniek zárodku, spolu s plodovými obalmi je súčasťou prídavných orgánov zárodku, spolu s plodovými obalmi pri normálnom priebehu pôrodu sa odlúči a vypudí asi za 20-40 minút po pôrode dieťaťa prechádzajú ňou aj látky škodlivé pre plod, napr. alkohol a niektoré lieky neprechádzajú ňou aj látky škodlivé pre plod napr. alkohol a niektoré lieky.
1303. Smer na zvislej osi "k lebke" sa u človeka odborne nazýva: transverzálny distálny kaudálny laterálny kraniálny zvislý kolaterálny šikmý.
1304. O krvnej plazme u zdravého človeka platí, že: jej zloženie sa u dospelého človeka mení 12 krát denne jej zloženie sa u dospelého človeka nemení u dospelého má objem priemerne 2,8-3,5 litra u dospelého má objem priemerne 4,8-5,5 litra pre jej fyzikálno-chemické vlastnosti majú rozhodujúci význam soli v nej rozpustené pre jej fyzikálno-chemické vlastnosti majú rozhodujúci význam lipidy v nej rozpustené väčšinu jej objemu tvorí voda väčšinu jej objemu tvoria soli.
1305. Na ktorom mieste sa zvyčajne pohmatom zisťuje tep u človeka na lýtku na vretennej žile na vretennej tepne na krčnej žile na zápästí ruky na pravej nohe na predlaktí tesne pod lakťom.
1306. Kosti správne zoradené od najväčšej po najmenšiu sú: panva, lebka, jabĺčko hrudná kosť, stavec, strmienok jabĺčko, článok prsta, píšťala kľúčna kosť, ramenná kosť, stehenná kosť kostŕč, krížová kosť, panvová kosť kosť zápästia, jabĺčko, lebka lebka, jabĺčko, kosť zápästia stehnová kosť, ramenná kosť, kľúčna kosť.
1307. V pankreatickej šťave človeka sa nachádza: trypsín amyláza lipáza enzým štiepiaci peptídy enzým štiepiaci soli enzým ptyalín inzulín pepsinogén.
1308. O priebehu vnútromaternicového vývoja u človeka platí: brázdenie zygoty sa uskutočňuje počas cesty vajcovodom počas embryonálneho obdobia dosiahne zárodok veľkosť asi 3 cm počas embryonálneho obdobia nadobudne zárodok väčšiu podobnosť ľudského tela obdobie fétu začína ukončením obdobia embrya a končí pôrodom v období fétu plod rastie a začína sa činnosť väčšiny jeho orgánov v období fétu vznikajú orgány a orgánové sústavy brázdenie zygoty sa uskutočňuje po jej uhniezdení v sliznici maternice počas embryonálneho obdobia dosiahne zárodok veľkosť asi 3 dm.
1309. O miazgovej sústave človeka platí, že: odvádza z tkanív veľké molekuly a častice, ktoré nemôžu preniknúť stenou kapilár zloženie miazgy je (okrem bielkovín) v podstate rovnaké ako zloženie krvnej plazmy miazga obsahuje veľa lymfocytov miazgové cievy začínajú v tkanive slepými výbežkami miazgové cievy začínajú v tkanive ako jemné vlásočnice, ktoré sa neskôr spájajú do silnejších ciev a nakoniec ústia do hrudníkového miazgovodu a ním miazga odteká do žilovej krvi miazgové cievy začínajú v kapilároch tepien v tkanive miazga obsahuje veľa erytrocytov miazgové cievy začínajú v tkanive ako jemné vlásočnice,, ktoré sa neskôr spájajú do silnejších ciev a nakoniec ústia do hrudníkového miazgovodu a ním miazga odteká do tepnovej krvi.
1310. Srdcová svalovina: má schopnosť kontrakcie sa zmršťuje arytmicky sa zmršťuje automaticky sa zmršťuje rytmicky sa zmršťuje a neochabuje pracuje vo fázach - systola a distola vykonáva statickú prácu obsahuje priehradky ktoré rozdeľujú jednotlivé vlákna.
1311. K svalom hornej končatiny patrí: dvojhlavý sval ramena šikmý sval lýtka vonkajší šikmý sval brucha dlhý odťahovač palca kruhový ústny sval podjazykové svaly deltový sval zdvíhač hlavy.
1312. K svalom krku patrí: kruhový ústny sval kruhový očnicový sval zdvíhač hlavy vonkajší žuvací sval nadjazykové svaly dlhý vonkajší naťahovač ruky podjazykové svaly napínač širokej pokrývky.
1313. Zrelá červená krvinka človeka: sa volá aj erytrocyt nemá jadro má malé jadro obsahuje jadrovú DNA neobsahuje jadrovú DNA je bezjadrová bunka sa tvorí v kostnej dreni zaniká v slezine.
1314. Trojhlavý sval lýtka: vytvára obrys lýtka upína sa Achillovou šľachou na pätovú kosť upína sa Achillovou šľachou na hrboľ pevnej kosti výrazne sa uplatňuje pri chôdzi uplatňuje sa pri vzpriamenom postoji upína sa na predpriehlavkové kosti upína sa na články prstov upína sa na bedrovú kosť.
1315. O trojklannom nerve platí tvrdenie: označuje sa číslom V označuje sa číslom III označuje sa číslom VII vedie informácie z dýchacích orgánov obsahuje len hybné vlákna obsahuje len senzitívne vlákna obsahuje hybné aj senzitívne vlákna inervuje žuvacie svaly.
1316. Svaly ktoré spôsobujú pohyb dlaňou nahor sa nazývajú: odvracače privracače supinátory pronátory rotátory abduktory flexory extenzory.
1317. Zložité spoločenstvá žijúcich organizmov na určitom území vytvárajú: ekosystém biosféru biocenózu biotop biológiu klimaktérium pseudopódie biogenézu.
1318. Podľa základných fyzikálnych faktorov rozoznávame ekosystémy: biotické a abiotické suchozemské a vodné stále premenlivé endotermné a ektotermné pastevno-koristnícke rozkladné detritické.
1319. Ktoré ekosystémy závisia od dodatkovej energie: prírodné umelé viazané slobodné poľnohospodárske poloparazitické mäsožravé dažďový prales.
Report abuse Consent Terms of use