Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONBiológia 1320 -1349

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Biológia 1320 -1349

Description:
kjhrftgb

Author:
gazela

Creation Date:
25/05/2020

Category:
Others

Number of questions: 30
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
1320. Koľko % z celkovej produkcie z celej biosféry spotrebujú hospodárske zvieratá (potrava) 1% 5% 10% 20% 15% 2% 9% 25%.
1321. Koľko % z celkovej produkcie celej biosféry spotrebuje človek (potrava) 1% 5% 10% 25% 15% 3% 9% 20%.
1322. Čo je príčinou boja o život podľa Darwinovej evolučnej teórie nadbytok potravy nadprodukcia potomstva umelý výber klimatické zmeny dostatok potravy nedostatočná produkcia potomstva zmena atmosferického tlaku znížená pohlavná aktivita.
1323. Útvary druhoôr sú: silúr perm krieda trias jura devón ordovik miocén.
1324. Čo tvorí ekosystém prirodzené a umelé spoločenstvá spoločenstvo spolu s abiotickým prostredím fytocenóza a zoocenóza zooplanktón a fytoplanktón atmosféra a hydrosféra pinocytóza fagocytóza konjugácia.
1325. Alo sa označuje prechodné pásmo medzi jednotlivými spoločenstvami: ekoton ekotyp klimax edifikátor fenotyp sukcesia emigrácia detritus.
1326. Indikátormi organického znečistenia vôd sú: Flagellata nálevníky bičíkovce mechúrniky Sporozoa Infusoria kokcídie gemuly.
1327.Ktorá trieda polochordátov vymrela: kalcichordáty graptolity plášťovce lalokoplutovce paryby kratóny koprolity kopijovce.
1328. Prvotné živé sústavy sa vyživovali: prototrofne autotrofne heterotrofne autotrofne a heterotrofne mixotrofne mykorízou prieduchmi črevom.
1329. Základné vrstvy atmosféry sú: troposféra stratosféra ionosféra exosféra hydrosféra litosféra ekosféra biosféra.
1330. Ktorá vrstva atmosféry zachytáva väčšinu ultrafialového žiarenia: litosféra stratosféra ionosféra zoosféra astrosféra hydrosféra oosféra fytosféra.
1331. Ako označujeme sústavu tvorenú biocenózou a jej neživým prostredím: ekosystém ekosféra ekologická sústava biosféra genotyp fenotyp archetyp klimaktérium.
1332. Zložité spoločenstvá rastlín označujeme ako: fytológia fytocenóza mykocenóza biocenóza rastlín refúgia zoocenóza biocenóza živočíchov fyziológia.
1333. Odkiaľ vychádza vývojová línia rodu Homo: z čeľade Cercopithecoidea z nadčeľade Hominoidea z čeľade Hominidov z čeľade Hominidae z čeľade Antropoidea z radu Primates z radu Simiae z podradu Primates.
1334. Homo sapiens sapiens žil už pred: 10 000 rokmi 40 000 rokmi 100 000 rokmi 250 000 rokmi 150 000 rokmi 80 000 rokmi 110 000 rokmi 140 000 rokmi.
1335. Ako sa volá zástupca vývojového radu Homo, ktorý žil pred miliónom až 350 000 rokmi Homo sapiens Homo habilis Homo sapiens neardentalensis Homo erectus Homo australis človek vzpriamený človek južný človek rozumný.
1336. V druhohorách sa diferencovali : placentovce nižšie rastliny bezstavovce vačkovce kalcichordáty prvoky jednobunkovce koloniálne bičíkovce.
1337. V ktorom útvare druhohôr sa vyskytli prvé cicavce: v triase v devóne v ordoviku v silúre v holocéne kambrium ordovík archaikum.
1338. Ktoré činnosti človeka môžu negatívne ovplyvňovať životné prostredie: veľkoplošné poľnohospodárstvo priemysel doprava rekreačná činnosť človeka nadmerné využívanie prírodných zdrojov rýchle a nehospodárne čerpanie energetických zdrojov chemizácia prostredia zvyšovanie rádioaktivity.
1339. Na rozhraní ktorých ér vznikli rybovité stavovce: starohôr a prvohôr starších a mladších prvohôr prvohôr a druhohôr druhohôr a treťohôr proterozoika a paleozoika paleozoika a mezozoika mezozoika a kenozoika paleozoika a kenozoika.
1340. Imisie: vznikajú vzájomnými reakciami nečistôt v ovzduší a dopadajú na zemský povrch sú plynné, kvapalné a pevné látky, ktoré sa dostávajú do ovzdušia sú chemické zlúčeniny, ktoré sa dostávajú do ovzdušia sú napr. oxid siričitý a oxid uhličitý vznikajú vzájomnými reakciami nečistôt na zemskom povrchu a stúpajú do ovzdušia vznikajú proc esom, ktorý sa nazýva eutrofizácia vody vznikajú vzájomnými reakciami nečistôt na zemskom povrchu a vstupujú do podzemia vznikajú vzájomnými reakciami nečistôt v ovzduší a spôsobujú eutrofizáciu vzduchu.
1341. Aký význam majú nitrifikačné baktérie: rozkladajú anorganické zvyšky v pôde rozkladom organických zvyškov v pôde uvoľňujú amoniak, ktorý cez oxidáciu na nitrity a nitráty obohacuje pôdu o dusikaté zlúčeniny umožňujú prevzdušňovanie pôdy ich pôsobením pribúdajú v pôde dusikaté zlúčeniny prijateľné koreňmi prispievajú k spotrebe pôdneho amoniaku podporujú využitie vzdušného dusíku listami rastlín sú základom odbúravania umelých plastických látok v prírode sú nevyhnutné pre život niektorých nižších rastlín.
1342. Ako označujeme proces pri ktorom dochádza k rozvetvovaniu vývojových línií až k vzniku až k vzniku nových druhov: konvergencia transvergencia divergencia skok diapedéza transkripcia translácia disociácia.
1343. Čo je hydrologický cyklus: obeh vody v prírode vodné prostredie morská a sladká voda vodná bilancia obeh vody v moriach výroba pitnej vody predpoveď počasia obeh vody v cytoplazme.
1344. Aké bunky mali prvotné živé sústavy panmiktické protobiontické prokaryotické eukaryotické panspermické pleiotropné imaginárne mezenchýmové.
1345. Ako nazývame prvotné živé sústavy: vírusy eobionty protozoa protobionty prvoky nebunkové koloniálne prabunkové.
1346. Medzi abiotické faktory prostredia patrí: slnečné žiarenie činnosť nitrifikačných baktérií voda chemické zloženie pôdy činnosť živých organizmov svetelný režim tepolota prostredia činnosť mäsožravých rastlín.
1347. Útvary mladších prvohôr sú: ordovik karbón jura perm kambrium devón silúr eocén.
1348. Svetelný režim v prírode je podmienený: otáčaním Zeme a jej pohybom okolo Slnka množstvom vyžiarenej slnečnej energie hustotou plynou v atmosfére otáčaním Slnka okolo Zeme nadmorskou výškou reakciou litosféry obehom dusíka v prírode otáčaním voľných radikálov.
1349. Ekologická valencia je: schopnosť prispôsobenia sa organizmov k podmienkam prostredia adaptabilita organizmov na životné prostredie vzájomný pomer medzi jednotlivými druhmi organizmov pomer medzi organickou a anorganickou zložkou prostredia úzka napr. u bioindikátorov rozsiahla napr. u eurytermných organizmov úzka napr. u eurytermných organizmov úzka napr. u stenotermných organizmov.
Report abuse Consent Terms of use