Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONMůj test bio 4

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Můj test bio 4

Description:
Bio test 4

Author:
Najednicku
(Other tests from this author)

Creation Date:
29/03/2024

Category:
Science

Number of questions: 35
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Zygomycety (Zygomycetes): jsou většinou saprofytní zástupcem je např. plíseň hlavičková (Mucor mucedo) množí se jen pohlavně pohlavní rozmnožování zahrnuje splývání haploidních mycelií dvou různých jedinců.
Štětičkovec (Penicillium notatum): je houba vřeckovýtrusá (Ascomycetes) se může množit konidiemi je důležitý pro výrobu antibiotik je důležitý pro výrobu alkaloidů.
Lišejníky (Lichenes) mohou vznikat symbiózou: houby a řasy houby a sinice houby a mechorostu houby a vyšší rostliny.
Houby působí v přírodě jako: destruenti saprofyti paraziti symbionti.
Kvasinka pivní: patří mezi vřeckovýtrusé houby (Ascomycota) množí se výhradně nepohlavně, a to pučením obsahuje vitamíny skupiny B rozkládá cukry na alkohol a oxid uhličitý.
Vyšší rostliny (Cormophytae): jsou až na výjimky autotrofní mají chlorofyl a i b mají otevřenou mitózu v životním cyklu převládá diploidní fáze s tělem rozlišeným na kořen, stonek a listy.
Měňavka úplavičná (Entamoeba hystolytica): způsobuje těžké střevní onemocnění je přenášena krev sajícím hmyzem šíří se cystami odcházejícími se stolicí rozrušuje enzymaticky střevní sliznici.
U krvinkovek (Plasmodium): část jejich vývoje probíhá mimo hostitele (volně) nacházíme metagenesu je pouze jeden hostitel se vytvářejí panožky.
Krvinkovky (Plasmodium) prodělávají vývoj: v červených krvinkách člověka a v těle komára rodu Anopheles v červených krvinkách člověka a v těle mouchy tsetse pouze v červených krvinkách člověka pouze v bílých krvinkách člověka.
Tasemnice bezbranná (Taeniarchynchus saginatus): cizopasí jako dospělec ve střevě člověka množí se nepohlavně jejím mezihostitelem je hovězí dobytek mezihostitelem je prase domácí.
Členovci (Arthropoda): se liší od kroužkovců (Annelida) heteronomním článkováním zahrnují podkmeny trojlaločnatci, klepítkatci, korýši a vzdušnicovci mají cévní soustavu uzavřenou mají povrch těla krytý kutikulou.
Motolice (Trematoda) patří mezi hlísty patří mezi ploštěnce mají trávicí soustavu podobnou ploštěnkám nemají trávicí soustavu, přijímají živiny povrchem těla.
Roup dětský (Enterobius vermicularis): parazituje ve střevě člověka je velmi běžný v dětské populaci se k člověku nejčastěji dostává přes domácí zvířata jako mezihostitele dosahuje velikosti zhruba 20–40 cm.
Vlasovec mízní (Vouchereria bancrofti): parazituje v cévních svazcích vyšších rostlin působí elefantiázu u člověka vyskytuje se běžně na našem území má za mezihostitele komára.
Háďátka (druhy rodu Heterodera): patří mezi hlístice (Nematoda) parazitují ve střevě u dětí žijí pouze ve vodě zahrnují důležité škůdce hospodářských plodin.
Krytosemenné (angiospermické rostliny) tvoří květ vajíčka jsou uzavřena v semeníku zahrnují třídy Magnoliopsida, Rosopsida, Liliopsida zahrnují dvouděložné i jednoděložné rostliny.
Kroužkovci (Annelida) mají: homonomní článkování heteronomní článkování v každém článku jeden pár metanefridií povrch těla krytý kutikulou.
U kroužkovců nacházíme. coelom pseudocoel mixocoel schizocoel.
Mnohoštětinatci (Polychaeta): dýchají žábrami mají po stranách těla nečlánkované přívěsky (Parapodia) mají článkované přívěsky vyvíjejí se přes larvu zvanou trochophora.
Protonefridie nacházíme u: ploštěnců (Plathelminthes) hub (Porifera) hlístic (Nematoda) kroužkovců (Annelida).
Nervová soustava u ploštěnců (Plathelminthes): ještě neexistuje je difúzní je trubicová je tvořena objícnovým gangliem a podélnými pruhy bez ganglií.
Vylučovací soustava ploštěnců je tvořena: malpighickými trubicemi soustavou centralizovaných pulzujících vakuol kanálky ústícími na povrch těla, s plaménkovou buňkou na vnitřním konci orgány typu protonefridií.
Cévní soustava u kroužkovců (Annelida) není vytvořena je otevřená je uzavřená je propojená s tělní dutinou.
Vyšší rostliny (Cormophytae) zahrnují: kapraďorosty žádná z uvedených variant není správná nahosemenné rostliny krytosemenné rostliny.
Měkkýši (Mollusca) mají coelom vylučují nefridiemi mají všichni uzavřenou cévní soustavu množí se pohlavně i nepohlavně.
Plži (gastropoda): dýchají žábrami nebo plicním vakem mají všichni vytvořenou schránku (Ulitu) jejich noha je tvořena hladkou svalovinou nervová soustava je tvořena několika páry ganglií.
Hlavonožci (Vephalopoda) jsou odděleného pohlaví mají trubicovou nervovou soustavu dýchají žábrami mají komorové oči podobné očím obratlovců.
Členovci (Arthropoda) mají: homonomní segmentaci heteronomní segmentaci článkované končetiny nečlánkované končetiny.
Nervová soustava členovců (Arthropoda) je žebříčková je difúzní je rozptýlená má ganglia, která v jednotlivých článcích mohou splývat.
Řád roztoči (Acari) patří mezi: klepítkatce (Chelicerata) pavoukovce (Arachnida) vzdušnicovce (Tracheata) hmyz (Insecta).
Mezi hmyz s nedokonalou proměnou patří: švábi včely lumci blechy.
Mezi pavoukovce (Arachnida) patří: sekáči roztoči štíři štírci.
Vzdušnicovci (Tracheata) zahrnují např. stonožky (Chilopoda) mnohonožky (Diplopoda) pavoukovce (Arachnida) hmyz (Insecta).
Pavouci (Arachnida) dýchají vzdušnými vaky a vzdušnicemi mají složené oči mají chelicery s vyústěním jedových žláz využívají mimotělního trávení.
Klíště (Ixodes ricinus) přenáší encefalitidu (zánět mozku) způsobuje svrab přenáší lymskou boreliózu přenáší skvrnitý tyfus.
Report abuse Consent Terms of use