Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONmorfologie

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
morfologie

Description:
morfologie

Author:
Péťa
(Other tests from this author)

Creation Date:
02/01/2016

Category:
Others

Number of questions: 89
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Povrch kostí mimo kloubní konce je krytý_ penostem (okostice) kompaktní kostí kostní dření spongiozní kostí.
kostní hutná tkán (substantia compacta) je periost vnitřní vrstva kostí pláštová vrstva kostí vrstva kostí uvnitr drenové dutiny.
senzitivní nervová vlákna jsou v kosti prítomna v Haverských kanálech ve drenové dutině v peristu v kompaktní kosti.
tvar kosti je ovlivnován velikostí tela cévním zásobením kostí tvarem kloubních ploch mechanickými faktory působícími na kost.
růst kostí do délky je dán aktivitou růstové chrupavky penostem rychlostí růstu velikostí chrupavcitého modelu kosti.
růst kostí do tlouštky a jejich remodelace probíhá z růstových chrupavek pouze apozici z periostu apozicí kompakty apozici z periostu kombinovanou s rezorpce z endostu.
depozitum minerálů (zvláště v vroli vápníku) v organismu reprezentuje/í : mezibuněčná hmota kostí elastické vazivo meziobratlové destičky kloubní chrupavky.
pralifarační vrstvu růstové chrupavky tvoří: fibroblasty chondroblasty fibrocyty chondrocyty.
proliferační vrstva růstových chrupavek dlouhých kostí je bipolární unipolární pseudounipolární multipolární.
k zániku růstových chrupavek dochází přibližně v pubertálním období mezi 7-9 rokem mezi 15-21 rokem po 30 roce.
pro úspěšnou transplantaci kosti je podmínkou neporušená inervace přilehlách svalů a jejich prokrvení přítomnost osteogenních buněk a ztížený odtok krve z lokality dostatněčný přísun podocytů lymfatickou cestou přítomnost osteogenitorových buděn a dobré cévní zásobení lokality.
homotransplantáty jsou části kostní odebrané z jiné osoby z téže lokality u lidooa od téže osoby od vzdáleného příbuzného.
transplantát odebraný z téhož pacienta se nazývá homogenní homeopatický autogenní autonomní.
podmínkou obnovy a náhrady pojivových tkání je znehybnění kloubů končetin přítomnost krevního oběhu v postéžené oblasti pokles hladiny iontů Ca v krvi přítomnost motorických nervových vláken.
jako hlavní "bourací" buňky fungují při přestavbě kosti osteoklasty osteocyty osteolyty osteoblasty.
nepohyblivé spojení kostí v důsledku patologického procesu se nazýva adenoza askandoza ankyloza anastomoza.
tzv zásuvkový příznak v kolenním kloubu slouží k rozlišení poškození mediálního a laterálního postranního vazu mediálního a laterálního menisku meniskofemorálního a příčného kolenního vazu předního a zadního kříženého vazu.
pro regeneraci kloubních chrupavek je optimální dlouhodobá fixace kloubu oddálení kloubních ploch od sebe střídavé zatěžování dlouhodobé přitlačená kloubních ploch k sobě.
ve které vrstvě kloubní chrupavky téměř chybějí buňky (číslováno směrem od kloubní štěrbiny) v 1. povrchové vrstvě ve 2. vrstvě ve 3. vrstvě ve 4. hluboké vrstvě.
arthorosis deformans je degenerativní onemocnění kloubů uměle vytvoření ankyloza kloubu typ pohyblivého spojení dvou kostí vrozená deformace kloubních ploch.
mezi základní vyšetřovací techniky znázornující tvar kloubních dutin patří arthrologie arthroza arthrografie arthritis.
arthrografie je vyšetřovací technika znázornující tvar kloubních dutin vyšetrovací technika znázornující povrchová ligamenta degenerativní onemocnění kloubu vrozená deformace kloubních ploch.
pro synovialocyty A-typu je charakteritická produkce kolagenních vláken klouvního pouzdra produkce elastických vláken produkce amorfní mezibuněčné hmnoty fagocytární aktivit.
pro synovialocyty B-typu je chrakteristická produkce retikulárního vaziva produkce kolagenních a elastických vláken a amorfní mezibuněčné hmoty produkce tukových buněk fagocytární aktivita.
rozhodující význam pro reparaci kloubní chrupavky má dlouhodobé znehybnění kloubu reparace vazů zpevnujících kloubní pouzdro reparace synoviální výstelky přiložení kmpresivního obvazu.
okraje kloubních chrupavek a nitrokloubní vazy jsou vyživovány difuzí ze sítě cév kostní dřeně synoviální vyrstvy kloubního pouzdra periostu kostních diafýz fibrozni vrstvy kloubního pouzdra.
cévní sítě fibrozni vrstvy kloubního pouzdra vyživují okraje kloubních chrupavek nitrokloubní vazy nitrokloubní tukové polštáře a kloubní burzy okraje menisků a disků.
při vyšetřování tzv kloubní vůle vycházíme ze stredního postavení kloubu z maximální flexe kloubu z maximální extenze kloubu ze základního postavení kloubu.
spojení kostí pomocí kloubu se nazývá syndesmosis synchondrosis synostosis articulatio synovialis.
základní postoj těla z něhož se vychází při popisu je stoj spatný s dlaněmi vytočenými dopředu stoj spatný s dlaněmi ležícími podél trupu stoj spojný s dlaněmi vytočenými dopředu stoj spojný s dlaněmi podél trupu.
jednoduchý kloub je spojení dvou kostí kontaktními plochami povlečenými chrupavkou spojení dvou kostí vazivem spojení dvou kostí chrupavkou spojení tří a více kostí.
složený kloub je kloubní spojení více než dvou kostí spojení dvou a více kostí chrupakou spojení dvou a více kostí vazivem spojení dvou a více kostí srůstem.
kloubní pouzdro mí jednu vrstvu dvě vrstvy tři vrstvy různý počet vrstev podle typu kloubu.
synoviální vrstva kloubního pouzdra slouží k rezorpci kloubní tekutiny (synovie) prokrvení kloubu produkci kloubní tekutiny (synovie) inervaci kloubní dutiny.
typy pohybů v kloubu jsou dány polohou kloubu v rovině těla geometrickým tvarem styčných ploch množstvím svalové hmoty v okolí kloubu délkou (velikostí) kosti.
šlacha je tvořena svalovými vlákny kolagenním vazivem paralelně uspořádaným kolagenními vlákny uspořádanými do spirál vmezeřeným vazivem.
zpeřenost svalu je dána délkou svalových vláken úponem svalu na kost stočeným průběhem svalových vláken prostorovou orientaci vláken svalu.
vztah anatomického a fyziologického průřezu zpeřených svalů je fyziologický průřez je větší než průřez anatomický fyziologický průřez je menší než průřez anatomický fyziologický a anatomický průřez se od sebe neliší oba průřezy nemají mezi sebou žádný vztah.
svalové fascie jsou vazivové blány obalující jednotlivé svaly nebo svalové skupiny šlachové vrstvy obalující svaly nebo svalové skupiny vazivové blány obalující svalové úpony bazivové blány obalující kost v místě úponu šlachy.
tíhové váčky (bursae synoviales) jsou v místech největší váhy kostí největší váhy svalů kde dochází k tření mezi svalem šlachou a okolím v místech kde mezi svaly zůstává prázdno.
aponeuroza je plochá úponová šlacha termín pro ontogenetický vývoj kostí termín pro určení délky kostí termín pro určení tlouštky kostí.
červená kostní dřen je ve stáří v diafýzách dlouhých kostí v epifýzách dlouhých kostí v plochých kostech ve vedlejších nosních dutinách.
šlachové pochvy jsou struktury mezi svalovým začátkem a periostem vazivové tunely kolem šlachy a osteofibrozním kanálkem na povrchu kosti vazivové struktury mezi šlachou a jejím úponem vazivové struktury mei šlachou a jejím začátkem.
antagonisté jsou svaly působící ve stejné hlavní funkci svaly mající opačnou hlavní funkci svaly působící ve směru mediálním svaly působící ve směru laterálním.
synergisté jsou svaly mající stejnou hlavní dunkce svaly působící v opačné hlavní funkci svaly působící ve směru mediálním svaly působící ve směru laterálním.
konečná tepna je taková která je na konci tepenného větvení je tepna která nemá spojky s okolními tepnami je tepna která má spojky s okolními tepnami je tak malá že ji nelze vypreparovat.
kolaterální řečiště je systém cév uspořádaných dokola systém paprsčité uspořádaných cév systém náhradní cirkulace systém cév kloubní chrupavky.
před narozením jsou v cévním řečišti plodu mj. tyto zkraty nejsou žádné ductus arteriosus (ductus Botalli) urachus mezi cévním řečištěm plodu matky.
neuron je stavební a funkční jednotka nervového systému stavební jednotka kostního systému spojená mezi mozkovými komorami spojení mezi prodlouženou a hřbetní míchou.
stavební jednotkou příčně pruhovaného svalu je svalová bunka síť kolagenních fibril svalové vlákno síť svalových buněk.
stavební jednotka hladkého svalstva je svalová buňka kolagenní fibrila svalové vlákno síť svalových buněk.
stavební jednotka srdečního svalu je svalová bunka sít kolagenních fibril svalové vlákno sít svalových bunek.
motorická ploténka svalu je zakončení motorického vlákna zakončení senzitivního vlákna zakončení proprioceptivního vlákna zakončení sympatického vlákna.
svalové vřeténko je receptor motorického vlákna zakončení senzitivního vlákna zakončení proprioceptivního vlákna zakončení sympatického vlákna.
svalové vřeténko je receptor motorického vlákna zakončení senzitivního vlákna tenzoreceptor zakončení sympatického vlákna.
tukové bunky se dělí pouze v prenatálním období asi do 2 let do puberty po celý život.
množení chondroblastů a tím i produkci mezibuněčné hmoty hyalinní chrupavky stimulují hlavně acetylcholin gastin oxytocin somatotropin.
množení chondroblastů a tím i produkci mezibuněčné hmoty hyalinní chrupavky brzdí estrogeny a kortizon testosteron somatotropin oxytocin.
k epifyzeolyzám k přetížení kloubů a ke svlové disbalanci dochází při zatížení růstem "fenomen catch up growth" u dlouhodobě ležících pacientů u asthenických jedinců u jedinců pyknického typu.
při léčení dětí trpících růstových deficitem se používá hlavně zvýšený přísun potravy a tekutin aplikace růstového hormonu a somatomedinu aplikace adrenalinu a noradrenalinu aplnkace oxytocinu.
typologická diagnorstika v rehabilitačním lékařství patří mezi zastaralé metody a neužívá se jí umožnuje hodnotit psychický stav pacienta je základní metodou stanovení trénovanosti pacienta umožnuje určité typové komponenty posilovat nebo potlačovat.
aktuální prostorové utváření lidského těla vyjídřené délkovými, šířkovými a obvodovými rpzměry a jejich poměry zachycuje antropotyp somatotyp antropozoon somatozoon.
k určení somatotypu pro tělovýchovné a sportovní účely se používá shentonova metodika skotnického metodika hyrtlova metodika sheldonova metodika.
množství tělesného tuku u posuzovaného jedince zachycuje typologické označení loptomorfie endomorfie mezomorfie ektomorfie.
rozvoj kostry a kosterního svalstva zachycuje typologické označení leptomorfie endomorfie mezomorfie ektomorfie.
výrazem délky jednotlivých částí těla je typologické označení lepromorfie endomorfie mezomorfie ektomorfie.
základní stavební složkou kosterního svalu jsou příčně pruhovaná svalová vlákna jednojaderné svalové bunky dvojjaderné svalové bunky svalová vlákna s interkalárními dilky.
šlacha se skládá ze snopců elastických vláken vícejaderných vazovových vláken kolagenních vláken retikulárních vláken.
při izotonické kontrakci se délka svalu nemění se dělka svalu mění není zapotřebí inervace svalu se mění vnitřní napětí svalu.
při izometrické kontrakci se délka svalu nemění se délka svalu mění není zapotřebí inervace svalu se nemění vnitřní napětí svalu.
"Synergní" svaly jsou které mají společný začátek a různá místa několika úponů jejichž úponové šlachy jsou srostlé které generují pohyb v jednom směru působící opačný pohyb než tzv agonisté.
svaly zabezpečují svým napětím vzpřímené držení těla se nazývají sfinktery posturální svaly korektory postremální svaly.
šlachové pochvy obalují aponeurozy plochých svalů patří mezi pomocná svalová zařízení nepatří mezi pomocná svalová zařízení obalují šlachy v místě úponu.
tíhové váčky - burzy jsu uloženy v centrálních partiích velkých svalů patří mezi pomocní svalová zařízení nepatří mezi pomocní svaloví zařízení se tvoří u vzpěračů při intenzivním tréninku.
pasivní a aktivní cvičení při rehabilitaci svalů zajištuje hlavně posilování posturálního svalstva relaxaci posturálního svalstva posilování flexorů stimulaci nerosvalového systému.
fyzikální terapie při rehabilitaci pohybového ústrojí ovlivnuje látkovou výměni tkání pohybového systému způsobuje svalové kontraktury je součástí psychoterapie neovlivnuje látkovou výměnu svalu.
spojení svalů - šlacha je realizováno na přincipu sval - vazivo vazivo - vazivo vazivo - chrupavka - vazivo sval - sval.
s přibývacím věkem klesá elasticita šlach zvyšuje se elasticita šlach relativně ubývá množstvé mezibuněčné hmoty ve šlachách zvětšuje se počet elastických vláken ve šlachách.
termín "bursitis synovialis" označuje degenerativní onemocnění vnitřní vrstvy kloubního pouzdra zánět tíhového váčku atypickou polohu burzy vrozené chybění burzy.
dynamometry jsou přístroje orientřně testující svalovou tíhu flexorů končetin extensorů končetin jednotlivých svalů celých svalových skupin.
podmínkou zhojení perušené šlachy je sešitá a znemožnění její fixace k okolním vazivovým strukturám sešití a znehybnění kloubu ležícího distálce od úponové šlachy fixace šlachy k okolním vazivovým strukturám znehybnění kloubu ležícího proximálne od úponu šlachy.
satelitní svalové bunky tvoří povrchovou vrstvu svalu ojediněle se vyskytují v úponových šlachách vznikají rozpadem svalových vláken umožnují omezenou regeneraci kosterního svalu.
splýváním myoblastů vznikají definitivní svalová vlákna subdasciální vrstvy svalové tkáně myotuby sítě satelitních svalových buněk.
obnovení funkce svalu závisí na včasném spojení motorických nervů s novými svalovými vlákny kvalitním sešití povrchové fascie nad defektem kalcifikaci vazivové jizvy přítoku lymfy do poškozené oblasti.
mezi fázické svaly s tendencí k ochabování patří m. iliopsoas prsní svaly břišní svaly svaly zadní strany končetin.
mezi posturální svaly s tendencí ke zkrácení patří hýždové svaly mezilopatkové svaly břišní svaly m. iliopsoas.
pomalý pohyb a polohové funkce zajištují svalová vlákna pomalá červená rychlá bílá rychlá červená přchodná.
rychlý pohyb prováděný velkou silou zajištují svalová vlákna pomalá červená rychlá bílá rychlá červená přechodná.
rychlá červená vlákna se kontrahují rychle s velkou silou, jsou málo odolná proti únavě rychle s velkou silou, jsou silně odolná proti únavě pomalu, jsou odolná proti únavě pomalu, nejsou odolná proti únavě.
Report abuse Consent Terms of use