option
Questions
ayuda
daypo
search.php
ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON CB
COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
CB

Description:
CB test

Author:
AVATAR
Anka Anonym
Other tests from this author

Creation Date:
09/01/2024

Category: Others

Number of questions: 46
Share the Test:
New CommentNuevo Comentario
No comments about this test.
Content:
Ve prospěch argumentů podporujících nutnost bankovní regulace hovoří: potenciálně vysoká ziskovost bankovního odvětví pokles zprostředkování potenciálně vysoké náklady na úpadek banky potřeba stabilizace MK nízké náklady na vstup do bankovnictví stanovená pravidla likvidity.
pro rizikově vážená aktiva při výpočtu kapitálové přiměřenosti bank platí, že jde o aktiva, která: jsou v celkovém součtu vždy vyšší než celková aktiva nemohou mít nulovou váhu rizikovosti jsou přepočtena váhami rizikovosti - čím rizikovější aktivum, tím vyšší váha zohledňují riziko likvidity.
Základním nástrojem měnové politiky ČNB v současnosti je: reeskontní sazba repo sazba diskontní sazba dlouhodobá úroková míra výnosová křivka .
?hodnota peněžního multiplikátoru M1 se za jinak stejných okolností zvýší, pokud vzroste: úroková sazba z běžných vkladů měnová báze rizikovost běžných vkladů měnový kurs poměr termínované vklady/běžné vklady.
pro bankově-úvěrový transmisní mechanismus v základní podobě platí, že: operativním kritériem je krátkodobá úroková míra hlavním cílem je fixní měnový kurz měnová báze může plnit roli operativního i zprostředkujícího kritéria rezervy bank mohou plnit roli operativního i zprostředkujícího kritéria zprostředkujícím kritériem je vývoj všech úvěrů v domácí měně v ekonomice.
Pro dealery obchodních bank na devizovém trhu platí: Obchodují na vlastní účet a za poskytnuté služby svým klientům účtují poplatky stanovené procentem z realizovaného obchodu Obchodují pouze na cizí účet a cizí riziko, zdrojem jejich zisku je rozdíl mezi nákupním a prodejním kursem Obchodují vždy na vlastní účet a vlastní riziko, zdrojem jejich zisku je rozdíl mezi prodejním a nákupním kursem Nedrží žádné portfolio aktiv a nejsou tak vystavení kursovému riziku Zprostředkovávají obchody mezi účastníky devizového trhu, za poplatek stanovený procentem z realizovaného obchodu.
Mezi hlavní nežádoucí důsledky pojištění depozit patří: morální hazard vkladatelů morální hazard bank věřitel poslední instance asymetrie informací předčasné výběry depozit.
Mezi důvody, které podporují úvěrovou pomoc CB v roli věřitele poslední instance patří systémové riziko morální hazard bank stabilizace peněžních multiplikátorů restriktivní měnová politika podpora cenové stability.
Pokud odbory, resp. veřejnost VĚŘÍ, že RESTRIKTIVNÍ politika CB bude dodržena, pak dodržení této RESTRIKCE v modelu K-P povede k: nízké inflaci a nezaměstnanosti na přirozené míře vysoké inflaci a nezaměstnanosti na přirozené míře nízké inflaci a nezaměstnanosti pod přirozenou mírou nezměněné inflaci a nezměněné míře nezaměstnanosti vysoké inflaci a nezaměstnanosti pod přirozenou mírou.
Pokud odbory, resp. veřejnost NEVĚŘÍ, že RESTRIKTIVNÍ politika CB bude dodržena, pak následné udržení RESTRIKCE v modelu K-P povede k: Nízké inflaci a nezaměstnanosti nad přirozenou mírou Vysoké inflaci a nezaměstnanosti nad přirozenou mírou Nízké inflaci a nezaměstnanosti pod přirozenou mírou Nízké inflaci a nezaměstnanosti na přirozené míře Vysoké inflace a nezaměstnanosti pod přirozenou mírou.
Pokud odbory, resp. veřejnost NEVĚŘÍ, že RESTRIKTIVNÍ politika CB bude dodržena, pak následné provádění EXPANZE v modelu K-P povede k: Vysoké inflaci a nezaměstnanosti na přirozené míře Vysoké inflaci a nezaměstnanosti nad přirozenou mírou Nízké inflaci a nezaměstnanosti pod přirozenou mírou Nízké inflaci a nezaměstnanosti na přirozené míře Nízké inflaci a nezaměstnanosti nad přirozenou mírou.
Krátká devizová pozice je bilanční stav kdy: Devizová pasiva jsou větší než devizová aktiva – spekulujeme na depreciaci cizí měny Devizová aktiva jsou vyšší než devizová pasiva – spekulujeme na depreciaci cizí měny Devizová pasiva jsou větší než devizová aktiva – spekulujeme na apreciaci cizí měny Devizová aktiva jsou vyšší než devizová pasiva – spekulujeme na depreciaci domácí měny Devizová pasiva jsou větší než devizová aktiva – spekulujeme na depreciaci domácí měny.
Které z následujících operací povedou k růstu aktivního salda běžného účtu platební bilance: Domácí obchodní banka přijala krátkodobý úvěr od zahraniční obchodní banky Domácí firma reinvestovala v zahraničí část zisku vytvořeného její dceřinou společností Zahraniční investor působící na našem území reinvestoval část zisku vytvořeného jeho dceřinou společnosti Dluhopisy emitované domácí obchodní bankou, denominované v EUR, nakoupil zahraniční investor Zahraniční investor dovezl výrobní linku pro firmu sídlící na našem území.
Které z následujících operací povedou k růstu pasivního salda běžného účtu platební bilance Zahraniční investor působící na našem území reinvestoval část vytvořeného zisku Domácí firma vyvezla zboží do zahraničí Domácí firma reinvestovala část zisku vytvořeného její dceřinou společnosti v zahraničí Domácí obchodní banka přijala krátkodobý úvěr od zahraniční obchodní banky Domácí obchodní banka nakoupila dluhopisy emitované německou vládou.
V případě, kdy lze centrální banku považovat za samostatnou, nesmí platit, že: V zákoně není striktně definována povinnost centrální banky podporovat cenovou stabilitu V zákoně jsou zakázány nákupy pokladničních poukázek přímo od státu V zákoně je zakázáno přímé úvěrování vlády Členové či zástupci vlády nesmějí být členy vedení centrální banky Funkční období členů bankovní rady centrální banky je delší než funkční období vlády.
Za specifičnost bankovnictví lze považovat: Multiplikaci běžných vkladů Míru ziskovosti Převaha vlastních aktiv Přijímání vlastního kapitálu Hotovostní platební styk.
Mezi základní oblasti hodnocení CAMELS nepatří aktiva úroveň řízení citlivost na tržní riziko repo sazba výnosy.
Česká národní banka v současnosti ve vztahu k domácím bankám Prodává bankám vlastní cenné papíry Prodává bankám dlouhodobé státní cenné papíry Fixuje měnový kurs koruny k euru Cíluje inflaci prostřednictvím regulace rezerv bank Neúročí povinné minimální rezervy.
Jakým způsobem může domácí firma zajistit závazek v cizí měně proti kursovému riziku Nákupem kupní opce, ze které vyplývá prodávajícímu opce, povinnost prodat kupujícímu cizí měnu Půjčkou domácí měny, kterou smění do měny cizí a uloží jako depozitum, které pak převede do měny domácí, za kterou nakoupí požadovanou měnu k úhradě závazku Prodejem kupní opce, ze které vyplývá pro kupujícího povinnost prodat cizí měnu Nákupem prodejní opce, ze které vyplývá prodávajícímu opce povinnost prodat kupujícímu cizí měnu Uzavřením forwardového obchodu s bankou na prodej cizí měny.
Proti bankovní regulaci lze použít argument Růstu nestability z důvodu nejistoty budoucí změny pravidel Nedodržení pravidel institucemi regulace a dohledu Relativně nízkých nákladů úpadků bank Rozdílné časové struktury bankovních aktiv a pasiv Emisi hotovostních peněz obchodními bankami.
Konsolidační program II k ozdravění českého bankovního systému byl zaměřen na malé banky pobočky zahraničních bank dceřinné společnosti obchodních bank stavební spořitelny velké banky bez státního majetkového podílu.
Mezi hlavní nežádoucí důsledky pojištění depozit nepatří morální hazard bank omezení důvěryhodnosti bank omezení informační povinnosti bank asymetrie bank věřitel poslední instance.
Centrální banka jako věřitel poslední instance by měla poskytnout nouzový úvěr bance, která je Nelikviditní, ale solventní V majoritním vlastnictví zahraničních akcionářů Zaměřena na úvěrování státních firem Nesolventní, ale likvidní Velkou bankou se státním majetkovým podílem.
Pro kupní (call) evropskou opci platí Prodávající opce je povinen prodat cizí měnu ve stanovené lhůtě a množství za dohodnutou realizační cenu, pokud bude opce majitelem uplatněna Kupující opce má právo prodat zakoupenou opci prodávajícímu a získat tak zpět zaplacenou opční prémii Prodejem opce si prodávající zajišťuje právo na prodej cizí měny, neboť majiteli kupní opce vzniká povinnost cizí měnu koupit Prodávající opce je povinen prodat cizí měnu ve stanoveném množství a stanovené lhůtě za dohodnutou realizační cenu, kdykoliv od okamžiku prodeje opce, až do dne její splatnosti Prodávající opce je povinen odebrat (koupit) ve stanovené lhůtě stanovené množství cizí měny za dohodnutou realizační cenu, pokud bude opce majitelem uplatněna.
Do hlavních cílů měnové politiky nelze zařadit Regulaci cen Podporu zaměstnanosti Boj proti inflaci Liberalizaci cen Podporu cenové stability.
Do pasiv obchodní banky patří Podřízený dluh Půjčky od jiných bank Nakoupené pokladniční poukázky Bezhotovostní úvěry nebankovním klientům Hotovostní rezervy.
Pro úvěrový transmisní mechanismus v široké podobě a v základní verzi platí Zprostředkujícím kritériem je vývoj všech úvěrů v domácí měně v ekonomice Operativním kritériem je dlouhodobá úroková míra Operativním kritériem je sazba povinných minimálních rezerv Hlavním cílem je cílovaná inflace Operativním kritériem je vybraný měnový agregát.
Pro prodejní evropskou opci platí Prodávající opce je povinen odebrat ve stanovené lhůtě stanovené množství cizí měny za dohodnutou realizační cenu, pokud bude opce majitelem uplatněna Prodávající opce je povinen prodat cizí měnu ve stanoveném množství a stanovené lhůtě za dohodnutou realizační cenu, kdykoliv od okamžiku prodeje opce až do dne její splatnosti Kupující opce si kupuje právo na nákup cizí měny, ke kterému se zavazuje prodávající prodejní opce Prodejem opce si prodávající zajišťuje právo na nákup cizí měny, neboť majiteli prodejní opce vzniká povinnost cizí měnu prodat Prodávající opce je povinen prodat cizí měnu ve stanovené lhůtě a množství za dohodnutou realizační cenu, pokud bude opce majitelem uplatněna.
Hodnota peněžního multiplikátoru pro M1 se za jinak stejných okolností sníží, pokud vzroste Poměr běžné vklady/ termínované vklady Rizikovost termínovaných vkladů Důvěryhodnost bank Poměr hotovost/ běžné vklady Výnosnost běžných vkladů.
Mezi úvěry centrální banky jako věřitele poslední instance patří úvěry dlouhodobější bezhotovostní eskontní reeskontní diskontní hypoteční.
Mezi základní součásti systému bankovní regulace patří Pomoc věřitele poslední instance Systém měnového kursu domácí měny Limitování vnitřních úvěrů tempem ekonomického růstu Měnová politika Úročení povinných minimálních rezerv.
Co platí pro evropskou prodejní (put) opci s realizační cenou 27 CZK/EUR a opční prémie 0,50 CZK/EUR, pokud v okamžiku splatnosti je spotový kurs 27,50 CZK/EUR – opce je tzv. out of the money 27,00 CZK/EUR – opce je tzv. in the money 28 CZK/EUR – opce je tzv. at the money 26,70 CZK/EUR – opce je tzv. out the money 27,20 CZK/EUR – opce je tzv. in the money.
Bankovky se v současností dostávají do oběhu (pokladen obchodních bank) především Nákupem drahých kovů centrální bankou od obchodních bank Devizovými intervencemi proti domácí měně v systému limitovaného Hotovostními úvěry poskytovanými centrální bankou obchodním bankám Hotovostními výběry obchodních bank z rezervních účtů u centrální banky Reverzními repo operacemi centrální banky s obchodními bankami.
Pro systém měnových kursů s řízenou pohyblivostí je charakteristické Větší prostor pro využití kursu jako nástroje hospodářské politiky Změna ústředního kursu v pravidelných intervalech Centrální banka vyhlašuje ústřední kurs a oscilační pásma, ve kterých se může tržní kurs pohybovat Vymezení širšího oscilačního pásma, ve kterém se může tržní kurs pohybovat Jsou náročné na držbu devizových rezerv.
Česká národní banka v současnosti ve vztahu k domácím bankám Cíluje inflaci prostřednictvím regulace rezerv bank Neúročí povinné minimální rezervy Prodává bankám dlouhodobé státní cenné papíry Nakupuje od bank devizové rezervy se záměrem … korunu Prodává bankám vlastní cenné papíry.
Do aktiv obchodní banky patří VK vklady klientů povinné minimální rezervy půjčky od CB záporný výsledek hospodaření.
Do vlastního kapitálu při výpočtu kapitálově přiměřenosti bank se řadí Termínovaný podřízený dluh Tržní riziko Krátkodobý podřízený dluh Zákonné rezervní fondy Operační riziko.
Investiční pozice země je výkaz (bilance), pro který platí, že: Na straně aktiv vystupují pohledávky za zahraničními subjekty a držba majetku domácími subjekty v zahraničí Zachycuje pouze majetkovou pozici z titulu přímých zahraničních investic Je pouze majetkovou bilancí a nezahrnuje žádné pohledávky a závazky ve vztahu k zahraničí Jde o bilanci, která musí být vždy vyrovnaná Její saldo se zhoršuje při pasivním saldu běžného účtu a aktivním saldu finančního účtu.
Měnová báze se za jinak stejných okolností zvýší, nakoupí-li centrální banka od obchodních bank Státní cenné papíry za domácí měnu Státní cenné papíry za zahraniční měnu Domácí měnu za zahraniční měnu Zlato za zahraniční měnu Povinné minimální rezervy za dobrovolné rezervy.
Cílování inflace představuje takový postup v měnové politice, kdy centrální banka ve snaze dosáhnout stanoveného ukazatele inflace Ovlivňuje krátkodobou úrokovou míru jako operativní kritérium Ovlivňuje vybraný měnový agregát jako zprostředkující kritérium Ovlivňuje vybraný měnový agregát jako zprostředkující kritérium Prostřednictvím měnové báze reguluje peněžní zásobu (vybraný měnový agregát) Ovlivňuje dlouhodobou úrokovou míru vlastními úrokovými sazbami.
Dlouhá devizová pozice je stav, kdy Devizová aktiva jsou vyšší než devizová pasiva – spekulujeme na apreciaci cizí měny Devizová aktiva jsou vyšší než devizová pasiva – spekulujeme na apreciaci domácí měny Devizová pasiva jsou větší než devizová aktiva – spekulujeme na depreciaci cizí měny Devizová aktiva jsou vyšší než devizová pasiva – spekulujeme na depreciaci cizí měny Devizová pasiva jsou vyšší než devizová aktiva – spekulujeme na apreciaci cizí měny.
Mezi historické formy, tzv. zlatého standardu nepatří standard zlatého poolu zlaté mince zlatého slitku zlaté rezervy zlaté devizy.
Pro neplnohodnotné mince platí, že hodnota drahého kovu, který obsahují, je Nižší než deklarovaná kupní síla (nominální hodnota) Vyrovnána zvyšováním deklarované kupní síly (nominální hodnoty) Rovna deklarované kupní síle (nominální hodnotě) Pravidelně upravována snižováním cen zlata Pravidelně upravována snižováním zlatého obsahu.
Pro bilanci České národní banky v současnosti platí: Nejvýznamnější položkou na aktivech jsou devizové rezervy Bilanční suma je mírně vyšší než hrubý domácí produkt Nejvýznamnější položkou na pasivech jsou rezervy bank Nemusí být vyrovnána Lombardní úvěry se v zásadě rovnají devizovým rezervám.
Pro systémy pevných měnových kursů je charakteristické Omezená možnost využití kursu jako nástroje hospodářské politiky Mají vždy vymezen ústřední kurs a oscilační pásmo, ve kterém se mohou pohybovat Nejsou náročné na držbu devizových rezerv Intervence na udržení kursu v oscilačním pásmu jsou fakultativní.
Co platí pro evropskou kupní (call) opci s realizační cenou 25 CZK/EUR a opční prémie 0,50 CZK/EUR, pokud v okamžiku splatnosti je spotový kurs 25,20 CZK/EUR, je opce tzv. in the money 25 CZK/EUR, je opce tzv. out of the money 25,50 CZK/EUR, je opce tzv. at the money 24,50 CZK/EUR, je opce tzv. in the money.
Report abuse